Hutang membuat kita muflis dan menjadi miskin, benarkah?

Hutang Membuat Kemuflisan

Beberapa kali saya membaca status seorang rakan di Facebook yang mengatakan sangat anti hutang dan mengatakan hutang menjadikan muflis dan dosa besar. Daripada dapat menolong, hutang hanya akan membuat seseorang muflis dan menjadi miskin, katanya.

Masih menurut teman itu, walaupun bagi seorang peniaga, mereka tidak seharusnya berhutang. Sebenarnya, jika kita memperhatikan, ada banyak pengusaha yang berhutang untuk perniagaan mereka. Persoalannya, apakah tujuan hutang bagi pengusaha? Adakah benar bahawa hutang boleh menjadikan kita miskin?

Saya akan cuba mengulas topik ini.

Apa itu Hutang?

Hutang adalah kewajipan untuk membayar sejumlah wang dalam jangka masa yang akan datang. Ramai orang sangat takut akan hutang kerana dianggap menjadikan ekonomi mereka terganggu.

Kenyataan bahawa banyak orang muflis kerana terlalu banyak hutang membuat kita tidak mahu berhutang. Sudah tentu tidak ada yang berhutang. Banyak orang menjadi tertekan dan melakukan perkara yang tidak baik kerana hutang mereka, misalnya mencuri atau BETUL. Sebilangan orang malah membunuh diri kerana merasa tertekan dan tidak dapat membayar hutang mereka.

Adakah benar bahawa hutang menjadikannya muflis dan sangat menakutkan sehingga mesti dielakkan sejauh mungkin?

Untuk menjawab persoalan itu, kita tidak boleh menolak hakikat bahawa terdapat banyak orang perniagaan yang berjaya yang dapat mengembangkan perniagaan mereka kerana mereka meminjam wang dari bank. Mempunyai hutang tidak bermaksud seseorang atau syarikat dianggap sebagai kegagalan atau muflis.

Saya rasa tidak bijaksana untuk segera menilai dengan mengatakan bahawa orang yang berhutang adalah salah. Ada perkara yang dipertimbangkan oleh seseorang ketika akhirnya mereka memutuskan untuk berhutang. Kita mesti melihat apa tujuan mereka meminjam wang.

Lihat juga:  7 Sebab Mengapa Orang Kaya Boleh Bangkrut, Belajar dan Elakkan

Apakah Tujuan Hutang?

Sebelum menjawab soalan ini, kita mesti terlebih dahulu melihat jenis hutang dari penggunaan pinjaman yang dimaksudkan. Terdapat dua jenis hutang, iaitu hutang produktif dan hutang pengguna.

# 1. Hutang produktif adalah hutang yang tujuan pinjaman dapat memberikan keuntungan kewangan. Contohnya, apabila anda meminjam wang dari bank dengan tujuan membina perniagaan, wang yang dipinjam termasuk dalam kategori hutang produktif.

# 2. Hutang konsumtif adalah hutang di mana tujuan pinjaman tidak memberikan faedah kewangan. Contohnya, apabila anda meminjam wang dari bank dengan tujuan bahawa wang tersebut digunakan sebagai perbelanjaan untuk percutian, maka hutang ini termasuk dalam kategori hutang pengguna.

Sekiranya ditanya apakah tujuan hutang, maka setiap orang akan mempunyai jawapan yang berbeza. Tetapi jika ini ditanyakan kepada pengusaha, jawapannya biasanya, berhasrat untuk meningkatkan prestasi perniagaan menjadi lebih baik daripada sebelumnya.

Beberapa pertimbangan yang dibuat oleh pengusaha sebelum membuat hutang adalah:

  1. Meningkatkan modal kerja; gunakan untuk menambah stok produk dan tenaga kerja
  2. Perluasan perniagaan; bertujuan untuk bahagian pasaran baru atau menjangkau lebih ramai pengguna
  3. Pelaburan perniagaan; beli peralatan / peralatan terkini, beli atau sewa tempat perniagaan
  4. Meningkatkan aliran tunai; mengelakkan masalah kewangan di syarikat

Sekiranya matlamat anda untuk hutang adalah memenuhi keinginan atau gaya hidup anda , maka kemungkinan hutang itu akan menjadi bencana bagi kewangan anda. Biasanya orang yang sering berhutang demi gaya hidup adalah orang kelas menengah yang ingin kelihatan kaya.

Mereka membeli barang yang tidak begitu penting dengan cara ansuran. Kebiasaan ini menyukarkan orang kelas menengah untuk menjadi kaya, anda cuba memberi perhatian.

Hutang Membuat muflis dan Buruk, Benarkah?

Sejujurnya, sekarang saya sebenarnya berhutang dengan bank. Saya menggunakan hutang untuk mengembangkan perniagaan saya. Malangnya, perniagaan itu tidak lebih besar dan lebih berjaya, malah menjadi tidak stabil dan malah merosot.

Walaupun saya masih boleh membayar pembayaran hutang, tetapi perbelanjaannya terasa berat kerana perniagaannya buntu. Kemudian, adakah saya menjadi muflis dan miskin? Syukurlah, sehingga kini saya masih boleh bertahan dan masih dapat membayar hutang dengan kerap.

Sejak awal memutuskan hutang, kita mesti memikirkan risikonya. Dan ini juga telah dipertimbangkan sejak awal. Walaupun sejak dulu saya mengira jika perkara terburuk berlaku pada perniagaan saya, mesti ada rancangan cadangan (cadangan pelan). Mungkin inilah yang membuat saya tidak patah dan tiba-tiba miskin.

Apa yang sering berlaku, orang meminjam wang ke bank tanpa memikirkan risikonya. Ramai orang berpendapat bahawa hutang adalah peningkatan kekayaan, dan tidak bijak menggunakan wang dari hutang tersebut. Apabila mereka tidak dapat membayar dan bank kemudian merampas aset mereka, malah marah kepada Facebook.

Sebelum kita meminjam wang dari bank, kita mesti memikirkan semua risiko dengan teliti. Jangan hanya meminjamnya. Sekiranya anda tidak bersedia dengan risikonya, JANGAN PERNAH meminjam wang dari bank. Ia semudah itu!

Baca juga:  Cara Menjadi Orang Kaya Gaya Orang yang Berjaya

Kesimpulan:

Pada pendapat saya (ini adalah pendapat saya, ya), hutang tidak hanya dikenali dengan sesuatu yang buruk. Sekiranya pinjaman wang adalah hutang yang produktif, maka kita harus berhati-hati dalam menguruskan wang tersebut. Maka hutang itu dapat bermanfaat, misalnya pengembangan perniagaan.

Tetapi jika pinjaman yang anda buat adalah hutang pengguna, maka bersiaplah untuk muflis. Mungkin tidak muflis, tetapi yang pasti anda akan selalu dihimpit masalah kewangan yang mungkin membawa anda kepada masalah lain.

Sekiranya boleh, JANGAN sekali-kali berhutang. Tetapi jika hutang yang DIPERLUKAN, pastikan hutang itu adalah hutang yang produktif. Semoga bermanfaat.

Artikel Berkaitan