Petua untuk Membuat Logo dan Jenama Perniagaan yang Menarik

Gambar ssiddique.infoGambar ssiddique.info

Logo dan jenama perniagaan adalah salah satu masalah penting yang perlu dikhawatirkan bukan hanya untuk syarikat besar, malah perniagaan kecil dan sederhana. Ini dilakukan oleh pengusaha kerana logo dapat melambangkan perniagaan yang mereka miliki, sedangkan jenama adalah identiti produk yang dihasilkan.

Kita dapat melihat beberapa contoh logo dan jenama yang ada di seluruh dunia, misalnya, perniagaan makanan segera # McDonald. Nama perniagaan makanan segera ini sudah tentu tidak asing lagi dalam kehidupan seharian kita, bukan begitu. Logo syarikat ini sangat sederhana, hanya huruf kuning besar "M" di dalam kotak merah.

Anda dapat bayangkan beberapa tahun yang lalu ketika pengasas McDonald tidak mempatenkan logo, mungkin orang tidak akan memikirkan apa-apa jika anda melihat simbol M yang kelihatan sederhana. Tetapi sekarang ketika perniagaan berkembang begitu besar sehingga bahkan di seluruh dunia, logo telah menjadi seperti "simbol" yang menandakan, "jika anda lapar dan memerlukan makanan segera, inilah tempatnya".

Dan di sini kami akan mengemukakan beberapa petua yang boleh anda pertimbangkan sebelum membuat logo dan jenama perniagaan untuk perniagaan yang anda bina. Selamat membaca dan semoga bermanfaat.

Artikel lain:

  • Cara Membuat Logo untuk Blog
  • Apa itu Permulaan?

Logo & Jenama Harus Sederhana dan Mudah Diingat

Bagi pengusaha baru, logo dan jenama adalah salah satu perkara yang cukup penting untuk difikirkan. Seorang pemula mesti membayangkan usahanya akan lebih besar sehingga memerlukan logo dan nama yang luar biasa atau sekurang-kurangnya dapat mewakili nama perniagaan anda kelak. Tetapi luar biasa tidak bermaksud membuat logo dan jenama yang begitu rumit. Buat logo dan nama perniagaan yang ringkas tetapi senang diingat.

Bagaimana untuk? Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan, terutama bagi pemula yang sukar berfikir secara kreatif dalam membuat logo dan jenama. Salah satunya mencari rujukan. Rujukan ini dapat diperoleh dari mana saja, majalah, televisyen, internet, dan bahkan boleh dilakukan dengan mengelilingi pusat membeli-belah sambil melihat logo dan jenama perniagaan yang ada.

Untuk maklumat tambahan, anda boleh melihat beberapa logo dari jenama terkenal dunia, lihat di SINI. Tetapi tetap perhatikan bahagian kemiripan logo yang anda buat. Sebabnya ialah jika logo anda terlalu mirip dengan logo yang sudah terkenal, boleh menjadi masalah besar jika pemilik logo asli mengeluh. Jadi berhati-hati.

Untuk memulakan sebenarnya boleh dilakukan dengan menggunakan sedikit logo dari jenama yang sudah sangat terkenal. Penulis telah melihat seorang usahawan Dunia asli yang saya rasa cukup berjaya mengubah logo perniagaan yang popular menjadi logo uniknya sendiri. Ini dilakukan oleh salah seorang usahawan terkenal di Dunia ketika pertama kali memulakan perniagaannya. Dia adalah Rangga Umara. Ya, Rangga Umara adalah usahawan Dunia dengan produk yang sangat terkenal bernama "Lele Lela".

Apa yang dilakukan oleh Rangga Umara? Dia membuat logo untuk produknya dengan mengadopsi logo kopi Starbucks yang sudah ada di seluruh dunia. Setiap orang yang melihatnya pasti akan menyedari bahawa logo Lela Lela pertama sangat mirip dengan logo kopi Starbucks sehingga mudah diingat. Ini juga dapat menimbulkan rasa ingin tahu orang sehingga akhirnya memutuskan untuk membeli produk tersebut.

Dalam bukunya, Rangga Umara mengungkapkan bahawa tujuan penggunaan logo ini adalah untuk mudah diingat dan berharap perniagaannya dapat menjadi global seperti kopi Starbucks. Selain itu, nama Lele Lela yang digunakan juga merupakan hasil pemikirannya sendiri. Nama "Lela" yang digunakan juga bukan nama siapa pun, cuma Rangga Umara terasa seperti menyebut nama Lele Lela sangat serupa.

Ini terbukti kerana nama Lele Lela yang digunakan sangat senang dikenang oleh orang. Namun, dari berita terbaru disebutkan bahawa pemilik perniagaan telah menukar logo perniagaannya juga kerana dia tersandung pada keaslian logonya. Ini membuktikan bahawa kita juga harus berhati-hati ketika membuat logo perniagaan.

Logo & Jenama Harus Mengandungi Falsafah

Tidak jarang orang membuat logo dan jenama perniagaan yang mengandungi falsafah. Contohnya, jenama perniagaan yang juga mengandungi doa. Atau logo yang tepat untuk menggambarkan sesuatu agar orang yang melihatnya dapat memahami makna yang terkandung dalam logo tersebut. Contohnya, anda akan membuka perniagaan ais krim. Tidak ada yang salah jika memaparkan gambar ais krim dengan hiasan unik yang menarik, jadi orang tahu bahawa logo dengan jenama tertentu adalah perniagaan ais krim.

Setelah nama jenama difikirkan dan konsep logo juga difikirkan, kadang-kadang halangan yang sering timbul adalah menjadikan reka bentuk logo benar-benar menjadi logo yang sempurna dan sesuai dengan konsepnya. Sekiranya anda tidak dapat membuatnya sendiri, maka ia dapat dilakukan dengan meminta pertolongan dari rakan atau orang yang pakar dalam bidangnya untuk memvisualisasikan logo yang telah dikonseptualisasikan. Jangan paksa untuk membuat logo anda sendiri, terutamanya jika konsep logo yang telah dianggap cukup rumit.

Beberapa petua di atas perlu dipertimbangkan dalam membuat logo dan jenama perniagaan agar perniagaan dapat memiliki identiti yang kuat. Namun, dalam usaha untuk memperhatikan kualiti produk dan perkhidmatan, kerana logo dan jenama yang luar biasa akan sia-sia jika produk yang ditawarkan tidak begitu luar biasa dengan logo dan jenama yang dibuat.

Sekiranya anda ingin membuat logo unik untuk logo perniagaan atau laman web anda tetapi tidak dapat menggunakan Photosop atau CorelDraw, cuba gunakan laman web  Logaster. Laman web ini dapat membantu membuat logo yang menarik dengan cara praktikal.

Lihat juga infografik berikut.

cara membuat logo

Berikut ini adalah video unik pereka membuat logo syarikat.

Artikel Berkaitan