Memahami Perolehan: Ketahui Apa itu Perolehan dan Bagaimana Mengira

Apa itu Perolehan

Adakah anda tahu apa itu perolehan dan apakah perbezaan antara perolehan dan keuntungan? Dalam dunia perniagaan, kedua istilah ini sering dikaitkan dengan tahap kejayaan penjualan atau pendapatan syarikat.

Namun, walaupun kedua-duanya mempunyai hubungan yang sangat erat, pada dasarnya kedua istilah ini mempunyai makna yang berbeza. Dalam artikel ini kita akan menerangkan secara ringkas pengertian perolehan, konsep keuntungan, dan perbezaan antara keduanya.

Apa itu Perolehan?

Secara umum, definisi perolehan adalah jumlah wang yang diperoleh dari penjualan produk (barang atau perkhidmatan) dalam jangka masa tertentu. Walau bagaimanapun, wang ini masih dalam bentuk pendapatan kasar kerana belum dikurangkan dengan kos barang yang dijual (HPP), dan kos operasi (gaji pekerja, elektrik, air, dll.).

Lalu apa itu keuntungan?

Keuntungan adalah pendapatan bersih yang dihasilkan oleh syarikat dari penjualan produk (barang / perkhidmatan) dalam jangka masa tertentu yang telah dikurangkan oleh kos barang yang dijual dan biaya operasi. Dengan kata lain, keuntungan adalah pendapatan bersih.

Sekarang, dari penjelasan pemahaman dua istilah perbezaan yang dapat dilihat dengan jelas. Pendek kata, perolehan bukan keuntungan tetapi pendapatan kasar dari penjualan yang belum ditolak oleh PPH dan kos.

Baca juga: Definisi Keuntungan

Cara mengira perolehan

Cara mengira perolehan

Untuk lebih mudah memahami apa itu perolehan, maka kita dapat mempelajari ilustrasi atau penerangan ringkas mengenai pengiraan kewangan syarikat. Dalam kes ini, perolehan dapat diketahui dengan mengalikan harga dan jumlah produk yang dijual.

Sekiranya ditulis dalam formula, ia akan kelihatan seperti ini:

Perolehan = Harga Produk x Jumlah Produk

Sebagai contoh, misalnya dalam satu tempoh syarikat berjaya menjual sebanyak 5000 unit dengan harga jual IDR 10,000 seunit. Maka perolehan syarikat adalah:

5000 x Rp.10.000, - = Rp50.000.000.

Walau bagaimanapun, keuntungan atau keuntungan syarikat mesti dikira semula dengan mengira COGS dan kos.

Tidak.PeneranganDalam rupiah
1Jualan50,000,000
2Pulangan jualan0
3Jualan bersih50,000,000
4Kos barang dijual (HPP) 5000 unit x IDR 5,000(25,000,000)
5Untung kasar25,000,000
6Perbelanjaan mengurus (gaji, elektrik, dll.)(6,000,000)
7Keuntungan sebelum cukai19,000,000
8Cukai(250,000)
Untung bersih (untung)18,750,000.

Dari contoh pengiraan perolehan di atas kita mengetahui bahawa syarikat menghasilkan perolehan sebanyak Rp 50,000,000 dalam satu tempoh. Walau bagaimanapun, keuntungan bersih yang diperoleh adalah IDR 18,750,000.

Baca juga: Definisi Kos

Faedah dan Tujuan Perolehan dalam Perniagaan

Tujuan Perolehan

Setelah mengetahui apa itu perolehan dan keuntungan, persoalan mungkin timbul, "mana yang lebih penting, perolehan atau keuntungan?" Sebelum menjawab soalan ini, ada baiknya kita mengetahui bahawa setiap jenis perniagaan mempunyai keutamaan, bergantung pada jenis atau jenis perniagaan.

1. Jenis Perniagaan Berorientasikan Perolehan

Menjana perolehan yang besar bermaksud penjualan yang besar sehingga perolehan barang cepat. Jenis perniagaan yang mesti mempunyai perolehan yang besar adalah perniagaan yang produknya mempunyai jangka masa luput yang cepat atau jangka hayat yang pendek.

Selain menjaga kualitas barang yang baik ketika diterima oleh pengguna, dengan perolehan barang yang cepat, syarikat dapat mengukur aliran tunai dan keuntungan dengan tepat.

Sekiranya perolehan barang lambat, syarikat akan segera mengalami kerugian kerana barang tersebut rosak dan tidak dapat dijual. Biasanya, jenis perniagaan yang berorientasikan perolehan juga berorientasikan jangka panjang.

2. Jenis keuntungan yang berorientasikan perniagaan

Berorientasikan keuntungan biasanya dimiliki oleh perniagaan dengan produk pasaran runcit di mana produk tersebut tidak mempunyai jangka masa luput.

Malangnya, perniagaan jenis ini hanya berorientasikan jangka pendek kerana persaingannya sangat sengit dan mesti bekerja lebih keras untuk memperoleh keuntungan yang besar.

Dari penjelasan ini, berikut adalah beberapa faedah memahami perolehan dalam perniagaan:

  • Memberi maklumat mengenai masalah pengeluaran atau kualiti produk yang dihasilkan.
  • Bantu pengusaha untuk mengetahui jumlah perolehan dan keuntungan sehingga dapat dibuat dalam penyata pendapatan.
  • Memberi peluang kepada pengusaha untuk melabur dalam bidang perniagaan lain apabila mereka mendapat lebih banyak keuntungan.
  • Dengan mengetahui perolehan dan keuntungan dalam perniagaan, pengusaha dapat menyesuaikan perbelanjaan lain ketika perolehan rendah sehingga mereka masih dapat memperoleh keuntungan.

Baca juga: Perbezaan Hak dan Kewajiban

Dari penjelasan di atas kita dapat memahami bahawa perolehan dan keuntungan dapat diperoleh dalam satu masa. Tetapi itu tidak menolak perolehan besar yang hanya menghasilkan keuntungan kecil atau bahkan mengalami kerugian kerana pelbagai faktor, misalnya, kos yang terlalu besar.

Bagi sebilangan usahawan, menjana perolehan yang besar tidak bererti terdapat keuntungan yang besar. Walau bagaimanapun, perkara yang paling penting adalah bagaimana membalikkan keadaan dengan cepat dan masih mendapat keuntungan.

Artikel Berkaitan