Petua Semasa Kehilangan Telefon Pintar

Petua-Bila-Hilang-Telefon Pintar

Siapakah masyarakat moden yang kini melakukan perjalanan di luar rumah tanpa memegang #smartphone? Secara amnya, kelas menengah moden dan ke atas mesti mempunyai sekurang-kurangnya 1 telefon pintar untuk menyokong semua aktiviti harian. Adalah wajar untuk diingat bahawa telefon pintar mempunyai pelbagai ciri yang dapat memudahkan penggunanya. Bermula dari ciri e-mel dan aplikasi perniagaan, media sosial, ciri kamera hingga pelbagai permainan yang boleh dimuat turun dan dimainkan secara percuma.

Malangnya, semua kemudahan dalam genggaman boleh hilang bila-bila masa atau bertukar tangan kepada orang lain. Semua data dan maklumat kami mesti hilang bersama dengan telefon pintar. Baiklah, kali ini kita akan membincangkan beberapa petua yang mesti dilakukan ketika kita kehilangan telefon pintar. Jom lihat petua!

Artikel lain:  Jangan Terlalu Banyak Menggunakan Telefon Pintar

1. Sebelum Telefon Pintar Hilang

Sudah tentu tidak ada yang mahu telefon pintar mereka hilang tanpa jejak. Tetapi untuk menjangkakan kehilangan telefon pintar, alangkah baiknya jika kita memuat turun aplikasi yang berkaitan dengan GPS. Aplikasi yang berkaitan dengan GPS akan memudahkan kita mengesan lokasi telefon pintar kita. Beberapa aplikasi yang dapat dipasang untuk membantu menjejaki telefon pintar termasuk Cari iPhone Saya (iOS), Lookout (#Android) dan #BlackBerry Protect (BlackBerry).

2. Sandarkan Data Yang Penting

Menyandarkan data pada telefon pintar secara berkala akan mengurangkan risiko kehilangan data sekiranya telefon pintar kita hilang. Rancang untuk membuat sandaran data sekurang-kurangnya sebulan sekali, atau jika perlu seminggu sekali. Semasa kita ingin menggunakan telefon pintar baru, kita hanya perlu memadam semua data pada telefon pintar lama tanpa perlu membuat sandaran terlebih dahulu.

3. Biasakan merakam Identiti Telefon Pintar

Identiti telefon pintar boleh berupa kod IMEI, ESN atau MEID. Secara amnya, identiti terdapat di kawasan bateri telefon pintar. Merakam identiti telefon pintar akan sangat berguna sekiranya kita ingin melaporkan kehilangan telefon pintar kepada polis.

4. Jangan Panik

Ini nampak remeh dan nampak klise, tetapi sangat berkesan anda tahu. Panik hanya akan membuat tumpuan kita tersebar dan kita bingung apa yang harus dilakukan apabila telefon pintar kita hilang. Oleh itu, cubalah bertenang sambil ingat di mana kali terakhir kita menggunakan telefon pintar.

5. Hubungi Telefon Pintar Anda yang Hilang

Apabila telefon pintar hilang, cuba gunakan telefon bimbit atau telefon pintar rakan anda untuk menghubungi telefon pintar yang hilang. Selain itu, kami juga dapat mengirim pesanan ringkas yang berisi permintaan untuk mengembalikan telefon pintar dengan hadiah tertentu. Sekiranya kita bernasib baik, mungkin orang yang menemui telefon pintar kita akan mempunyai niat baik dan mengembalikan telefon pintar itu.

6. Hubungi Pengendali Selular

Menghubungi operator selular juga mesti dilakukan sejurus selepas kehilangan telefon pintar. Laporkan bahawa telefon pintar anda hilang dan minta operator telefon bimbit anda membantu menyekat nombor kami supaya nombor tersebut tidak digunakan secara sembarangan oleh orang lain.

7. Jangan Lupa Media Sosial

Sudah tentu kita sering menggunakan telefon pintar kita untuk log masuk ke pelbagai # media sosial. Apabila telefon pintar hilang, segera log masuk ke media sosial dan ubah kata laluan, terutamanya dalam aplikasi perbankan mudah alih dan aplikasi berbayar lain. Oleh itu, orang yang menemui telefon pintar kami tidak akan dapat menggunakan media sosial kami untuk melakukan tindakan negatif atau berbahaya.

8. Beritahu Semua Rakan

Bukan sahaja kita harus menjaga data dan akaun media sosial kita apabila telefon pintar kita hilang, tetapi kita juga harus memberitahu semua rakan, kenalan dan saudara kita yang mengetahui nombor atau akaun media sosial kita. Memberitahu semua rakan dan saudara-mara bertujuan untuk mengelakkan usaha penipuan atas nama kami. Setelah kami mendapatkan nombor tersebut dan menggunakan telefon pintar baru, kami dapat memberitahu rakan dan saudara bahawa nombor dan telefon pintar kami kembali aktif.

Baca juga:  Aplikasi Android Bagi Mereka Yang Aktif Membeli dan Menjual Dalam Talian

Beberapa petua ini sememangnya kelihatan sangat mudah untuk dilakukan. Tetapi ternyata faedahnya sangat besar untuk menjaga kecurian atau penipuan data yang dapat dilakukan dari telefon pintar kami. Cuba sentiasa berwaspada dan berhati-hati ketika menggunakan telefon pintar agar telefon pintar kita tidak mudah bertukar tangan dengan orang lain.

Artikel Berkaitan