Etika Menjalin Hubungan melalui Media Sosial dengan Lebih Baik

Di era digital ini, hampir semua orang sudah biasa dengan media sosial. Trend media sosial tidak hanya digunakan sebagai media persahabatan, media sosial juga digunakan untuk pelbagai kepentingan lain seperti menjual, mengembangkan perniagaan, dan bahkan untuk kempen politik.

Dunia maya berkembang dengan begitu pesat dan merupakan tempat kegemaran manusia berinteraksi antara satu sama lain tanpa ruang dan masa yang terhad. Sekarang, berkaitan dengan perniagaan, anda juga dapat menggunakan media sosial seperti Facebook, Twitter, Instagram, atau yang lain untuk menjalin hubungan.

Tentunya tidak sama dengan dunia nyata, ada beberapa etika yang mesti anda fahami dalam memanfaatkan media sosial untuk menjalin hubungan kerana mewujudkan komunikasi di ruang siber tidak sama dengan dunia nyata. Untuk maklumat lebih lanjut, pertimbangkan beberapa perkara di bawah.

  1. Meminta Izin dan Memperkenalkan Diri Anda

Oleh kerana anda berkomunikasi melalui media sosial, anda harus bertanya kepada calon hubungan anda terlebih dahulu. Jangan lompat jauh, kerana kita juga tidak mengetahui keadaan hubungan prospektif.

Adakah mereka dalam keadaan sibuk atau ada kepentingan lain. Maka lebih baik jika anda meminta izin terlebih dahulu, atau hanya meminta masa dari mereka. Sekiranya sudah ada lampu hijau dari hubungan prospektif, maka anda boleh terus berkomunikasi lebih jauh.

Secara amnya, fasa seterusnya adalah memperkenalkan diri. Perkenalkan diri anda dengan seberapa detail yang mungkin, termasuk syarikat tempat anda bekerja dan juga kedudukan anda di syarikat tersebut. Mengapa kedudukan itu juga disampaikan, kerana dari posisi yang diduduki, lebih kurang calon hubungan akan mengetahui tujuan anda menjalin komunikasi.

Artikel lain: 5 Media Sosial Terbaik untuk Penjualan Dalam Talian dan Promosi Perniagaan

  1. Sampaikan Objektif dan Minat Anda

Setelah meminta izin dan memperkenalkan diri, maka yang seterusnya adalah menyampaikan tujuan dan minat anda kepada calon hubungan anda. Sampaikan bahawa anda ingin menjalin kerjasama dengan calon hubungan.

Apa yang perlu anda perhatikan adalah, anda mesti dapat menyampaikan matlamat anda dengan jelas dan tidak menyamar. Tujuannya, tentu saja, adalah bahawa hubungan calon anda mendapat maklumat yang tepat dan kemudian dapat membuat keputusan mengenai tawaran anda.

Jangan biarkan perselisihan di masa depan hanya berlaku kerana kekurangan perincian maklumat yang disampaikan pada awal ketika menjalin komunikasi.

  1. Jangan mudah memutuskan komunikasi

Cara berkomunikasi menggunakan media sosial tentunya sangat berbeza dengan berkomunikasi secara langsung. Kadang kala soalan kita tidak mendapat jawapan segera, malah mungkin dilupakan.

Namun, anda tidak boleh membuat keputusan terlalu cepat dengan memutuskan komunikasi dengan calon hubungan anda. Anda hanya perlu menunggu, mungkin hubungan prospektif anda mempunyai perkara lain yang tidak dapat ditinggalkan.

Sambil menunggu jawapan dari hubungan yang berpotensi, anda dapat membina hubungan dengan orang lain, baik melalui media sosial atau secara langsung.

  1. Jangan terlalu agresif

Anda mesti dapat mengawal diri anda dalam berkomunikasi melalui media sosial. Jangan terlalu agresif dengan potensi hubungan anda. Satu soalan belum dijawab oleh anda yang sudah ramai dengan soalan berikutnya, misalnya. Ini hanya akan membuat hubungan prospek anda malu dengan apa yang anda lakukan.

Jauh lebih baik jika anda mendekati diri anda terlebih dahulu dengan perbincangan ringan. Hanya setelah komunikasi terasa cair, barulah anda dapat membincangkan kerja lebih jauh.

  1. Status Kawalan Di Media Sosial

Bagi anda yang menjalin hubungan untuk menambahkan hubungan melalui media sosial, anda juga perlu mengawal diri dalam menggunakan media sosial. Jangan mudah meludah status di media sosial, terutama yang berkaitan dengan pekerjaan anda.

Ini bermakna anda mesti dapat mengawal diri anda di media sosial, kerana setelah semua aktiviti anda di media sosial akan mempengaruhi misi anda dalam mewujudkan komunikasi. Kawan atau hubungan anda yang berpotensi pasti akan membaca apa yang anda tulis di media sosial.

Terutama mengenai politik dan SARA, ini adalah sesuatu yang sangat sensitif, anda harus mengelakkan membincangkannya di media sosial jika anda menjalin hubungan.

Baca juga: 7 Cara Menjana Wang dari Instagram Yang Hampir Tanpa Modal

Perkara yang perlu anda fahami ialah komunikasi melalui media sosial tidak sama dengan dunia nyata. Anda mesti pandai membina komunikasi agar hubungan calon anda selesa dengan anda.

Artikel Berkaitan