3 Strategi Terbaik untuk Menggunakan LinkedIn untuk Menyokong Kemajuan Kerjaya

A pemasar kandungan mempunyai tanggungjawab untuk menghasilkan banyak kandungan yang berguna kepada pembaca, hubungan membina dengan pelbagai media, dan bijak dalam bekerjasama dengan pihak-pihak lain dari segi menyebarkan kandungan.

Salah satu platform media sosial yang dapat menolong semua keperluan saya ialah LinkedIn. Selama 9 bulan terakhir, LinkedIn menjadi salah satu tempat terbaik untuk berkongsi kandungan baru, berhubung dengan orang lain, bekerjasama dengan orang lain, dan banyak perkara lain.

Ketekalan dan kerja keras yang dilakukan oleh LinkedIn setakat ini adalah salah satu sebab pasukan pemasaran kandungan kami dilindungi oleh majalah Forbes. Di samping itu, saya juga dapat berhubung dengan orang-orang yang sangat berperanan dalam meningkatkan karier saya. Bermula dari mereka yang bekerja di dunia media seperti wartawan, editor, hingga pengasas permulaan yang berjaya.

Dalam artikel ini, saya ingin berkongsi 3 strategi terbaik untuk menggunakan LinkedIn untuk menyokong kemajuan kerjaya anda:

  1. Buat Profil LinkedIn yang Lengkap dan Menarik

Profil adalah perkara pertama yang akan dilihat oleh orang lain ketika mencari kami di LinkedIn. Sebenarnya ada banyak yang boleh kita lakukan untuk mengoptimumkan profil kita di LinkedIn. Dan inilah beberapa perkara yang saya rasa paling penting.

  • Gambar profil

Sentiasa gunakan foto profil profesional kerana LinkedIn adalah platform media sosial profesional. Gambar profil LinkedIn yang baik harus memberi tumpuan kepada diri sendiri dan membuka latar belakang atau gambar kumpulan. Penampilan foto profil kami juga mestilah beresolusi baik agar jelas dan memudahkan orang lain mengenali kami. Anda tidak boleh menggunakan selfie .

  • Pengalaman (Seinci yang mungkin)

Kesalahan yang sering dilakukan orang adalah, kami tidak memperhatikan pengalaman di LinkedIn. Perkara lain jika kita adalah orang terkenal seperti Mark Zuckerberg atau Elon Musk, maka kita perlu bersusah payah memikirkan apa yang harus ditulis dalam bahagian ini. Tetapi jika kita bukan orang terkenal, maka wajib meluangkan masa untuk memperbaiki bahagian ini.

" Tetapi, saya telah menyenaraikan syarikat dan juga peranan saya sekarang "

Ok itu bagus, tetapi tidak mencukupi. Seperti disebutkan di atas, kita mesti membuat maklumat di bahagian pengalaman secara terperinci. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh kita lakukan untuk menjadikan pengalaman menjadi lebih menarik:

# 1. Pertama, kita mesti tahu bahawa orang lain ingin melihat peranan kita dalam sebuah syarikat, tetapi orang lebih berminat melihat pencapaian kita setakat ini. Oleh itu, selalu senaraikan pencapaian yang telah kita perolehi selama ini di bahagian pengalaman.

Sekiranya anda seorang pengurus media sosial, nyatakan kempen yang berjaya yang anda jalankan. Sekiranya anda seorang penulis, sebutkan buku atau tulisan terbaik yang pernah ditulis.

# 2. Kedua, kebanyakan orang juga lupa bahawa kita dapat menambahkan visual dan juga pautan ke laman web lain dalam setiap pengalaman di LinkedIn. Orang akan lebih berminat dengan kandungan yang mengandungi gambar daripada sekadar menulis.

Oleh itu, jika anda ingin menjadikan pengalaman menjadi lebih menarik, pastikan untuk menambahkan gambar dan juga pautan ke laman web, penerbitan yang anda dapatkan di media, atau anugerah yang telah anda berikan.

Artikel lain: Cara Membuat Akaun LinkedIn Profesional untuk Meningkatkan Kerjaya Anda

  1. Membina Hubungan Baik

Media sosial sosial LinkedIn adalah mengenai membina hubungan dengan orang yang tepat. Berhubungan dengan orang yang sudah kita kenal baik, tetapi hubungan dengan orang baru di luar kalangan kita juga sangat penting.

Dari pengalaman saya, banyak orang baru ini akhirnya membantu saya meningkatkan karier saya.

Untuk membina hubungan yang baik, kita mesti memahami 2 perkara penting. Pertama, siapa orang yang betul dan kedua, bagaimana menjalin hubungan baik dengan mereka.

  • Mencari Orang yang Tepat

# 1. Pertama, kita dapat menjalin hubungan dengan orang yang berkongsi peranan dan minat kita. Oleh kerana saya penyedia kandungan , saya ingin berhubung dengan pemasar kandungan lain yang lebih hebat, supaya saya dapat belajar dan berbincang dengan mereka.

# 2. Kedua, kita juga dapat menjalin hubungan dengan orang yang dapat menyokong kemajuan kerjaya. Sebagai contoh, jika kita adalah blogger mengenai topik teknologi, cubalah berhubung dengan blogger teknologi yang sudah lebih terkenal, atau berhubung dengan penyunting teknologi di media utama.

  • Hantar Mesej Pengenalan Peribadi

Sebelum menghantar jemputan untuk berhubung di LinkedIn, anda harus memperkenalkan diri terlebih dahulu, terutamanya jika anda belum pernah mengenali. LinkedIn mempunyai ciri di mana kita dapat menghantar pesanan ringkas ketika ingin menghantar jemputan kepada orang lain untuk berhubung.

Tetapi kita juga harus ingat bahawa LinkedIn mengehadkan jumlah watak yang dapat dihantar pada pengenalan ini, iaitu 300 aksara. Oleh itu, pastikan kami menghantar pesanan ringkas, padat dan jelas.

Kita boleh memulakan perkenalan dengan menyebutkan nama, tempat kita bekerja, bagaimana kita mengenali mereka, dan apa tujuan kita berhubung dengan mereka.

Berikut ini adalah salah satu contoh pesanan ringkas yang saya hantar semasa ingin berhubung dengan pengurus blog dari MOZ.

Hai Felicia,

Saya Andrew dari iPrice.

Lihat sahaja artikel terbaru anda di Blog Moz mengenai "Pemasaran Kandungan". Ia mengagumkan.

Btw, saya hanya ingin mengucapkan Hai dan semoga berjaya kepada anda dan pasukan di Moz!

Sorakan

Andrew

Saya selalu berusaha mencari orang yang tepat untuk dihubungkan di LinkedIn

Dengan melakukan strategi yang sama, saya berjaya berhubung dengan pemasar kandungan terkenal bernama Joe Escobedo yang juga penyumbang dalam majalah Forbes. Setelah melihat profilnya, saya tahu bahawa dia sering menulis artikel mengenai pemasaran digital dan PR di Asia.

Kemudian saya menghantar permintaan untuk menyambung. Dan setelah berhubung, saya kemudian berkongsi cerita mengenai aktiviti pemasaran kandungan dan juga kerja rumah yang dilakukan oleh pasukan iPrice. Dan pada akhirnya kami mendapat peluang untuk diliput oleh Joe di majalah Forbes.

  1. Membuat Kandungan yang Baik di Linkedin

Strategi terakhir yang juga sangat penting adalah, membuat kandungan yang berguna untuk orang yang berhubung dengan kita. Dengan memuatkan kandungan yang baik di LinkedIn, orang lain akan digalakkan untuk menyukai dan memberi komen. Kandungan di LinkedIn yang kami kongsi akan mempunyai lebih banyak paparan sekiranya ada suka dan komen, dan pada akhirnya semakin banyak orang akan melihat kandungannya dan juga profil kami.

Baca juga: 10 Perkataan 'Market' di LinkedIn Yang Harus Anda Elakkan

Terdapat 3 perkara yang mesti kita ingat ketika kita akan membuat kandungan di LinkedIn:

# 1. Pertama, kita dapat berkongsi cerita dan juga pengalaman peribadi. Sebagai contoh, jika anda seorang penceramah, kami dapat berkongsi tentang pengalaman kami dalam memberi latihan di sekolah rendah. Dalam kes saya, saya sering berkongsi pengalaman ketika bekerja dengan pasukan dalam membuat kandungan, cerita di sebalik kandungan yang dihasilkan, dan perkara lain.

# 2. Kedua, tawarkan pertolongan. Sentiasa berusaha untuk memberitahu hubungan kita bahawa kita bersedia menolong mereka, tentu saja mengikut kemampuan kita. Sebagai contoh, saya bekerja di sebuah NGO yang mengkhusus dalam pendidikan anak-anak di negara-negara membangun. Saya dapat membuat kandungan pendek di LinkedIn mengenai apa yang saya lakukan di NGO, dan menawarkan pertolongan kepada anak-anak di negara-negara membangun yang tidak mendapat pendidikan yang sewajarnya.

# 3. Ketiga, tanya. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, semakin banyak suka dan komen yang kita dapat, semakin banyak orang akan melihat kandungannya. Salah satu cara adalah dengan bertanya kepada orang yang ada hubungan kita.

Saya selalu menggabungkan mata pertama dan ketiga untuk membuat kandungan viral di LinkedIn.

Dua bulan yang lalu saya telah kembali ke Jakarta untuk bertemu dan berkolaborasi dengan media utama di Dunia untuk membuat kandungan mengenai "Petua Hubungan Media untuk Permulaan di Dunia". Sebelum kandungannya keluar, saya membuat catatan mengenai perjumpaan pengalaman saya dengan beberapa media besar dan selepas itu bertanya adakah hubungan saya ingin mendapatkan kandungan ketika selesai.

Hasilnya, catatan saya di LinkedIn mendapat 310 suka dan juga 299 komen. Kandungannya boleh disemak di sini.

Baiklah, di atas adalah 3 strategi yang saya lakukan dan terbukti dapat menyokong saya dalam meningkatkan karier saya. Semoga bermanfaat dan anda juga boleh memohon!

Artikel dihantar oleh Andrew Prasatya

Artikel Berkaitan