Apa itu Testimoni? Memahami Makna Kesaksian dan Manfaatnya untuk Perniagaan

Makna Kesaksian

Sebenarnya, apa maksud testimoni atau testimoni? Bagi mereka yang sering melakukan pemasaran dan bertransaksi dalam talian, mesti memahami istilah ini.

Walaupun istilah ini sering digunakan, nampaknya tidak semua orang memahami apa itu testimoni dan apa faedahnya untuk memasarkan perniagaan.

Dalam artikel ini saya akan mengulas secara ringkas dan jelas apa itu testimoni, apa faedahnya, beberapa contoh, dan petua mudah mengenai cara mendapatkan testimoni positif dari pengguna.

Makna Kesaksian Secara Umum

Dalam pemasaran dan pengiklanan, makna testimoni adalah kesaksian pengguna yang berpuas hati dengan produk atau perkhidmatan yang mereka beli.

Dengan kata lain, testimoni adalah pernyataan atau mesej pengguna mengenai pengalaman mereka semasa melakukan transaksi dengan penjual, baik dari segi perkhidmatan dan kualiti barang / perkhidmatan yang dibeli.

Contohnya, pengguna membeli produk herba dari kedai dalam talian atau pasar.

Semasa proses transaksi, dari komunikasi, pembayaran, hingga barang tiba di tempat pembeli, semuanya berjalan lancar. Selain itu produk herba yang dibeli juga merasakan faedahnya.

Setelah sekian lama, pengguna menghantar pesanan kepada pemilik kedai dalam talian dan berkongsi pengalaman mereka yang berpuas hati dengan kualiti produk dan perkhidmatan semasa transaksi.

Baiklah, mesej ini dari pengguna disebut sebagai testimoni. Pada ketika ini, sudah tentu anda sudah faham apa itu testimoni pemasaran.

Lalu, mengapa kesaksian penting untuk perniagaan? Mari kita merujuk lebih jauh.

Baca juga: Makna Pendukung

Manfaat Testimoni untuk Perniagaan

Setelah memahami maksud testimoni, sudah tentu kita juga perlu mengetahui apakah faedah untuk perniagaan.

Secara umum, orang akan ragu-ragu atau ragu dengan produk yang tidak pernah mereka gunakan. Terutama produk yang boleh mempengaruhi kehidupan seseorang, contohnya produk kecantikan, produk kesihatan, dan lain-lain.

Kelebihan testimoni

Semua ahli perniagaan tahu bahawa. Itulah sebabnya orang perniagaan biasanya meletakkan testimoni dari pengguna produk mereka di halaman penjualan dengan harapan pernyataan dari pengguna sebelumnya dapat meningkatkan keyakinan masyarakat terhadap produk yang dijual.

Dari penjelasan ini dapat disimpulkan bahawa testimoni sangat berguna untuk proses pemasaran produk. Berikut adalah beberapa kelebihan testimoni untuk perniagaan:

1. Meningkatkan Keyakinan Pengguna

Secara amnya, testimoni dari pengguna terdahulu boleh mempengaruhi emosi / pemikiran calon pembeli baru. Dengan cara itu, calon pembeli baru akan merasa lebih percaya pada kualiti produk yang dijual.

Seperti yang kita ketahui, setiap perniagaan hanya dapat maju dan berkembang jika ada kepercayaan dari pengguna dan calon pelanggan baru.

Dengan testimoni positif dari pengguna terdahulu, reputasi jurujual atau peniaga akan mendapat perhatian umum yang lebih baik. Penjualan yang mempunyai reputasi yang baik tentunya akan meningkatkan keyakinan pengguna dalam melakukan transaksi.

2. Media Pemasaran Percuma

Pada dasarnya testimoni adalah kaedah pemasaran yang sangat berkesan untuk semua jenis perniagaan.

Selain meningkatkan reputasi penjual dan meningkatkan keyakinan calon pembeli baru, testimoni juga dapat menjadi alat pemasaran perniagaan secara percuma.

Kesaksian adalah salah satu bentuk promosi dari mulut ke mulut ( pemasaran dari mulut ke mulut ).

Selalunya kesaksian seseorang disampaikan kepada saudara-mara, keluarga, dan sebagainya, sehingga mesej yang disampaikan semakin bergema.

3. Sebagai Bahan untuk Bahan Iklan

Satu kesaksian positif yang nyata dapat memberi pengaruh besar pada strategi pemasaran perniagaan. Salah satunya ialah ia dapat digunakan sebagai bahan iklan.

Testimoni yang dikirim oleh pengguna dapat berupa tangkapan layar pesan di WhatsApp, kemas kini status di media sosial, ulasan video di YouTube, ulasan artikel di blog, melalui e-mel, atau dengan cara lain.

Semua pesanan pelanggan di media dapat digunakan sebagai bahan iklan yang unik. Ini tentu akan memberi kesan yang lebih "menggigit" pada proses pemasaran.

4. Sebagai Bahan Penilaian

Kita harus sedar bahawa tidak semua pengguna akan memberikan testimoni positif.

Kadang-kadang ada pembeli yang memberikan respons yang mengecewakan, misalnya, memberikan kritikan terhadap pembungkusan atau proses penghantaran yang lambat.

Ini boleh digunakan sebagai bahan penilaian sehingga ahli perniagaan membuat penambahbaikan yang diperlukan.

Kesaksian negatif tidak selalu bermaksud buruk, dan harus ditangani dengan bijak demi peningkatan dan pengembangan perniagaan di masa hadapan.

5. Bentuk Penghargaan kepada Pengguna

Seperti yang kita ketahui, manusia umumnya suka mendapat perhatian atau dianggap penting oleh orang lain.

Dan hakikatnya, nampaknya tidak sedikit pembeli yang suka membaca testimoni mereka sendiri di kedai dalam talian.

Dengan memaparkan testimoni pembeli, ia dapat dianggap sebagai bentuk penghargaan atau penghargaan kepada pembeli.

Pengguna yang berpuas hati dan merasa dihargai akan menjadi lebih setia sehingga membolehkan pembelian berulang .

Contoh Testimoni

Seperti yang disebutkan sebelumnya, testimoni dapat dinyatakan dengan pelbagai cara. Contohnya secara bertulis melalui mesej aplikasi sembang (WhatsApp, Line, Facebook Messenger, Telegram), video YouTube, dan media lain.

Nah, berikut adalah beberapa contoh testimoni:

1. Testimoni pada Aplikasi WhatsApp Chat

contoh testimoniContoh testimoni di WhatsApp melalui jeskobatik.com

2. Testimoni di Laman Laman Web

Contoh testimoni di laman web melalui umy.ac.id

3. Testimoni di Pasaran

ulasan di MarketplaceContoh ulasan di Marketplace, melalui homeparty.id

4. Testimoni Video di YouTube

Contoh testimoni di YouTube melalui Channel Music Class

Cara Mendapatkan Testimoni Positif dari Pengguna

Pada dasarnya setiap testimoni positif bermula dari pengalaman kepuasan yang dialami pengguna setelah menggunakan produk / perkhidmatan yang dibeli.

Sekiranya tidak ada pengalaman, maka peniaga atau penjual jangan sekali-kali mengharapkan mendapat testimoni positif dari mereka.

Menurut SearchEngineLand.com , sekitar 88% pengguna dalam talian memutuskan untuk membeli produk setelah melihat ulasan dan testimoni pengguna sebelumnya.

Setelah pentingnya testimoni positif, oleh itu orang perniagaan mesti tahu bagaimana mendapatkannya. Berikut adalah cara mendapatkan testimoni daripada pengguna:

1. Berinteraksi dengan Pengguna

Menjual produk berkualiti adalah permulaan yang sempurna, tetapi jika tidak disertai dengan komunikasi yang baik dengan pengguna, hasilnya tidak optimum.

Membuat tindak lanjut dan meminta testimoni atau ulasan daripada pengguna secara langsung adalah langkah seterusnya yang mesti dilakukan.

Ini dapat dilakukan melalui e-mel, telefon, aplikasi chat, dan media lain. Interaksi ini juga merupakan bentuk perhatian pengguna, selain mendapatkan testimoni mereka tentu saja.

2. Hormati Setiap Kesaksian Pengguna

Testimoni pengguna mempunyai kesan besar terhadap pemasaran. Itulah sebabnya sangat disyorkan untuk menghargai ulasan atau testimoni mereka.

Pemberian itu boleh berupa ucapan terima kasih atau memberi bonus atau hadiah kepada pengguna yang memberikan testimoni yang jujur.

3. Beri Respon Positif terhadap Testimoni Negatif

Seperti disebutkan sebelumnya, akan ada pengguna yang memberikan tanggapan negatif, baik kritikan maupun ekspresi kekecewaan mereka.

Walaupun testimoni negatif boleh memberi kesan buruk, anda tidak boleh bertindak balas secara negatif dengan membatasi diri dengan pelbagai pertahanan.

Cara terbaik untuk mengatasinya adalah dengan memberi respons positif, misalnya meminta maaf dan menyelesaikan masalah secepat mungkin.

4. Aktif di Media Sosial

Sebilangan besar pengguna suka berkongsi pengalaman mereka di media sosial, termasuk pengalaman mereka ketika membeli-belah dalam talian.

Itulah sebabnya mengapa pemilik kedai dalam talian mesti mempunyai saluran media sosial yang popular untuk mendapatkan dan mengumpulkan lebih banyak testimoni daripada pengguna.

Dengan interaksi yang baik antara pengguna dan peniaga di media sosial, proses pemasaran akan menjadi lebih mudah, dan pastinya lebih murah atau percuma.

Baca juga: Contoh Iklan Perkhidmatan Awam yang Unik

Dari penjelasan makna testimoni di atas, kita dapat memahami bahawa testimoni mempunyai peranan yang sangat penting dalam pertumbuhan dan perkembangan perniagaan. Kesan testimoni malah boleh mempengaruhi atau mengubah keputusan pelanggan.

Oleh itu, setiap kesaksian mesti ditangani dengan betul. Sekiranya testimoni positif dapat memainkan peranan dalam proses pemasaran, testimoni negatif dapat berperanan dalam usaha meningkatkan dan meningkatkan kualiti perniagaan.

Artikel Berkaitan