Kaskus Melancarkan Inovasi Terbaru pada Hari Ulang Tahun ke-18, Come See Bro

Komuniti bandar di Dunia mesti biasa dengan Kaskus. Pada tahun 2000-an, Kaskus adalah salah satu laman web yang paling banyak diakses di seluruh pelosok dunia, termasuk dari luar negara.

Imej melalui Kaskus

Kaskus yang kita kenal sebagai perdagangan sosial yang sangat kuat pada zamannya. Laman web ini menggabungkan aktiviti sosial dan komuniti dalam talian dengan aktiviti perdagangan dalam talian. Ringkasnya, orang boleh membincangkan mengenai produk / perniagaan sebelum membelinya atau mengulas produk tertentu.

Namun, kehadiran beberapa laman pasar, serangan media sosial, dan juga perubahan minat masyarakat dalam talian di dunia telah membuat Kaskus kehilangan sebahagian besar pengunjung mereka. Untuk menghadapi pertandingan ini, Kaskus juga membuat pelbagai perubahan baru di laman web mereka. Salah satunya adalah perubahan penampilan laman web mereka yang lebih mesra seluler dan juga aplikasi mudah alih dengan proses pemuatan yang sangat cepat.

Pada hari ulang tahunnya yang ke-18, pada 20 Julai 2017 Kaskus mengadakan sidang media dengan beberapa media dalam talian dan juga blogger untuk menyampaikan inovasi terbaru mereka. Ronny W Sugiadha (CMO Kaskus) dan Ardy Alam (CPO Kaskus) menyebut bahawa Kaskus telah mengembangkan beberapa produk terbaru mereka.

Inovasi Terkini dari Forum Kaskus

Menurut Ronny W Sugiadha, saat ini Kaskus sedang mengembangkan inovasi yang akhirnya akan 'mensasarkan' pengguna internet dari generasi muda. Oleh itu, dengan inovasi terkini diharapkan lebih banyak generasi milenium dapat mengenali Kaskus dengan lebih baik dan menggunakan produk dari Kaskus.

Berikut adalah beberapa inovasi terbaru dari Kaskus:

1. TV Sosial Kaskus

TV sosial Kaskus adalah penembusan dari Kaskus yang pada pendapat saya cukup unik. Dengan TV Sosial Kaskus, Kaskuser dapat melakukan streaming video dan memberikan komen pada masa yang sama.

Inovasi ini sebenarnya telah dilancarkan beberapa waktu yang lalu. Melalui platform Kaskus, kita dapat melihat acara melalui video Streaming Langsung. Beberapa rakaman video streaming langsung dapat dilihat:

  • Kejohanan Dota
  • Pemilihan Gabenor DKI Jakarta

2. Kaskus Lounge Video

Tidak seperti TV Sosial Kaskus, inovasi ini membolehkan Kaskuser memuat naik video mereka terus ke Kaskus tanpa melalui laman web pihak ketiga seperti YouTube dan Dailymotion.

Kaskuser boleh memuat naik video mereka secara langsung ke Kaskus dan menambahkan penerangan ringkas mengenai video tersebut. Sementara itu, video yang boleh dimuat naik terus ke Kaskus dengan durasi maksimum satu minit dengan ukuran 200 KB.

Dan dilaporkan, video tersebut dapat dikewangkan. Tetapi ini (mengewangkan) masih dalam peringkat perancangan.

Lihat forum di sini Kaskus Lounge Video

3. Gambar Forum Kaskus

Forum Imej ini membolehkan Kaskuser memuat naik gambar dengan satu klik tanpa perlu membuka utas seperti biasa. Kaskuser juga dapat memberikan kapsyen pada setiap gambar yang dimuat ke Kaskus, mudah.

Uniknya, di Kaskus Image Forum kita dapat mengedit foto untuk dimuat naik. Forum ini dilengkapi dengan fitur penyunting gambar dalam bentuk pelekat, bingkai, teks dan penapis, sehingga Kaskuser akan sangat mudah mengirim foto / gambar ke Kaskus.

Lihat forum di sini Kaskus Lounge Video

4. Pencipta Kaskus

Dari semua inovasi terbaru yang dilancarkan oleh Kaskus, inovasi Kaskus Creator adalah yang paling menarik pada pendapat saya. Sebabnya adalah kerana setakat ini Kaskuser telah membuka banyak utas di Kaskus tanpa mendapat bayaran. Nah, sekarang Kaskuser boleh mendapatkan wang dari membuat utas di Kaskus.

Oleh itu, dengan Pencipta Kaskus, Kaskusers akan mendapat pembahagian hasil dari setiap kandungan yang dibuat di Kaskus. Sudah tentu kandungannya mestilah asli, menarik, dan berkualiti.

Jumlah pendapatan Kaskus Creator dikira berdasarkan jumlah paparan setiap kandungan yang dibuat. Inovasi ini akan dilancarkan dalam versi beta pada bulan Ogos 2017.

5. Pelaksanaan Pembelajaran Mesin

Pada masa ini Kaskus juga menerapkan teknologi Pembelajaran Mesin secara bertahap di Forum dalam bentuk saran utas di Forum dan Jual Beli. Oleh itu, Kaskus dapat mengetahui corak kebiasaan pengguna Kaskus sehingga mereka dapat mengesyorkan utas forum perbincangan atau forum jual beli yang sesuai dengan minat Kaskuser.

Di samping itu, Kaskus juga mengembangkan alat dari Pembelajaran mesin yang membolehkan Kaskus mengesan berita atau kandungan yang sedang viral.

6. Sembang Kaskus

Inovasi ini yang pada pendapat saya sangat sesuai dengan perkembangan pengguna telefon pintar pada masa ini, terutamanya dari generasi muda. Menurut Kaskus, sembang Kaskus kemudiannya akan disatukan atau juga dapat menggantikan ciri Urut Peribadi yang telah popular di Kaskus.

Dalam aplikasinya, Kaskus Chat akan serupa dengan Facebook Messenger. Kaskuser boleh bermain di forum Kaskus sambil berbual dengan Kaskuser yang lain sehingga proses komunikasi akan lebih cepat.

Pengguna telefon pintar Kaskuser dapat memasang aplikasi sembang Kaskus di PlayStore atau App Store, atau juga dapat menggunakannya melalui pautan ini //chat.kaskus.co.id

7. Ciri Kaspay

Kaspay adalah platform pembayaran dalam talian rasmi yang dilancarkan oleh Kaskus melalui PT Darta Media World. Dengan ciri pembayaran ini, Kaskuser akan dipermudah untuk membeli dan menjual transaksi di forum JB dan melalui Kaskus Chat.

Menurut CMO Kaskus, Kaspay akan disokong oleh inovasi teknologi kewangan yang dapat digunakan oleh siapa saja, bukan hanya Kaskuser. Jadi, peniaga dan jenama lain juga dapat menggunakannya sebagai medium pembayaran dalam talian.

Kelebihan Kaspay ini adalah jaminan keselamatan di mana proses transaksi melalui pemindahan (tambah nilai) dan setiap transaksi yang menggunakan Kaspay mesti melalui proses pengesahan melalui e-mel yang berkaitan. Selain itu, ciri ini juga percuma, anda tahu. Kaskuser hanya perlu mendaftarkan akaun Kaspay, menambah baki, memilih produk yang ingin anda beli, kemudian bayar dengan Kaspay. Cepat, senang dan selamat.

Sebagai tambahan kepada inovasi yang disebutkan di atas sebenarnya terdapat beberapa inovasi lain yang dibuat oleh Kaskus. Semoga pelbagai inovasi ini dapat menjadikan Kaskus lebih matang dan mencapai pencapaian yang lebih baik pada masa akan datang.

Artikel Berkaitan