Ikuti Kelakuan Menggunakan Alat Dalam Talian di Dunia

Awal tahun 2000-an boleh dikatakan permulaan pembangunan peranti mudah alih moden di Dunia. Namun, tidak lebih dari dua dekad sejak peningkatan kualiti dan kuantiti penggunaan peranti mudah alih sangat luar biasa. Jika dulu hanya segelintir orang yang mempunyai telefon bimbit, kini mulai dari golongan atasan hingga peniaga kecil sudah fasih menggunakan alat telekomunikasi yang satu ini.

Kemudian pada tahun 2014 di mana trend alat dalam talian semakin kuat, bagaimana tingkah laku pengguna dalam menggunakan peranti mudah alih? Dan jika ia berkaitan dengan permulaan pertumbuhan ekonomi digital di Dunia, bagaimana kesan penggunaan alat dalam talian ini?

Baiklah, seterusnya kita ingin mengulas sedikit mengenai tingkah laku penggunaan alat dalam talian di Dunia.

Alat Dalam Talian - Antara Keperluan, Keperluan dan Kewajiban

Jika dikumpulkan semula, ada tiga sebab utama penggunaan alat dalam talian yang semakin meningkat, iaitu kehendak, keperluan, dan kewajiban. Ketiganya terdapat di komuniti Dunia secara umum dan dalam pelbagai strata ekonomi, ekonomi rendah, menengah dan tinggi. Apa yang menarik ialah tahap ekonomi seseorang juga memberikan pengaruh yang besar terhadap tingkah laku penggunaan peranti mudah alihnya.

Menurut data penyelidikan mengenai tingkah laku pengguna peranti dalam talian di Dunia, disebutkan bahawa ekonomi pertengahan adalah penerus utama dalam penyebaran penggunaan alat dalam talian. Sebanyak 60 peratus daripada keseluruhan penggunaan peranti dalam talian berasal dari kelas menengah. Jika dibandingkan dengan lingkaran ekonomi bawah dan atas, kelas menengah lebih mampu mewakili 3 sebab utama iaitu kehendak, keperluan dan kewajipan. Apakah penjelasan terperinci itu?

Artikel lain:  Mengapa Telefon Pintar Untuk Perniagaan Diperlukan Pada Masa Kini?

1. Keinginan untuk Alat

Membincangkan tentang keinginan tentu sangat jelas bahawa ini adalah sesuatu yang sebenarnya tidak selalu diperlukan. Kelas menengah yang termasuk dalam kategori ini pada amnya adalah golongan muda. Sebab-sebab prestij atau tindak lanjut menjadikan mereka membeli alat dalam talian. Dari segi fungsi, penggunaan alat dalam talian oleh kumpulan ini terhad kepada kesenangan alias "menyeronokkan".

Mengakses aplikasi sembang sosial sosial, ringan atau melayari #media adalah aktiviti yang paling banyak dilakukan oleh kumpulan ini dengan alat yang mereka ada. Jika dibandingkan dengan sebab keperluan dan kewajiban, kumpulan ini adalah pengguna alat dalam talian terbesar.

2. Keperluan untuk Alat

Kelas menengah dalam kes ini adalah orang yang mempunyai kemampuan kewangan yang mencukupi atau boleh dikatakan memenuhi keperluan utama mereka. Dengan cara itu untuk memenuhi keperluan lain, kelas menengah akan mencari perkhidmatan yang bukan sahaja mengutamakan harga yang berpatutan tetapi juga memerlukan aspek keselesaan. Dengan menggunakan alat dalam talian, kumpulan ini berasa lebih selesa untuk berkomunikasi. Salah satu faktor sokongan untuk meningkatkan keperluan kumpulan adalah akses internet yang semakin mudah di Dunia.

Kumpulan ini umumnya dikuasai oleh orang dewasa, terutamanya pekerja dengan pendapatan yang mencukupi. Mengenai fungsi peranti, kumpulan ini lebih produktif daripada kumpulan keinginan sehingga penggunaan fungsi peranti dalam talian seperti #smartphone atau tablet lebih optimum.

Selain fungsi "menyeronokkan", kumpulan keperluan juga menggunakan alat dalam taliannya untuk menghantar e-mel, memeriksa dokumen semasa dalam perjalanan, keperluan perbankan mudah alih dan fungsi lain yang menyokong kerja. Dan berkenaan dengan ekonomi digital, kumpulan keperluan pada umumnya meletakkan diri mereka sebagai pengguna. Mereka menggunakan alat untuk mencari segala yang ada di Internet untuk dibeli secara dalam talian.

3. Kewajipan Memiliki Alat

Dalam peta kuantiti, kumpulan ini adalah yang terkecil berbanding 2 kumpulan sebelumnya. Tetapi sebenarnya kumpulan ini mempunyai kesan yang lebih ketara dalam pengembangan penggunaan alat dalam talian di Dunia. Siapakah mereka yang berada dalam kumpulan ini? mereka adalah orang yang bekerja dalam bidang dalam talian. Kumpulan ini menjadikan alat dalam talian bukan sahaja sebagai alat komunikasi tetapi juga sebagai cangkul dalam bidang perniagaan mereka.

Sebagai gambaran, jika kumpulan "ingin" mengakses media sosial untuk bersenang-senang, kumpulan itu berkewajiban untuk mengakses media sosial untuk berhubung dengan pelanggan atau memeriksa perkembangan pemasaran media sosial mereka. Oleh itu, mempunyai alat dalam talian adalah suatu keharusan bagi kumpulan.

Dari segi fungsinya, kumpulan ini sebenarnya boleh sangat berbeza dalam menggunakan peranti bergantung pada profesi atau jenis perniagaan dalam talian yang sedang diusahakan. Berkaitan dengan ekonomi digital, kumpulan ini secara amnya bertindak sebagai penyedia atau penjual. Walaupun jumlahnya kecil, kumpulan tanggungjawab mempunyai peranan penting dalam peningkatan penggunaan alat dalam talian dari masa ke masa.

Baca juga:  Jangan Terlalu Banyak Menggunakan Telefon Pintar

Semoga artikel ini dapat menjadi maklumat berguna tambahan untuk semua rakan sekerja. Oleh itu, dari penjelasan di atas, anda termasuk dalam kumpulan mana?

Artikel Berkaitan