Teknologi Penyulitan Sangat Penting untuk Keselamatan Data Masa Depan

Teknologi penyulitan akan menjadi sesuatu yang sangat penting untuk keselamatan data pada masa akan datang. Kita dapat melihatnya dari permintaan tinggi untuk kawalan dan perlindungan aset maklumat dan data korporat di seluruh dunia hari ini, termasuk di Dunia.

Menurut penyelidikan Institut Ponemon, penggunaan enkripsi di pelbagai syarikat di seluruh dunia telah meningkat dua kali lipat dalam dekad yang lalu. Dari tahun 2005 hingga 2016, penggunaan enkripsi di pelbagai syarikat telah meningkat sebanyak 37%. Pada masa yang sama, syarikat yang tidak menggunakan enkripsi telah menurun dari 38% menjadi 15%.

Trend penggunaan enkripsi ini meningkat kerana kadar jenayah siber yang tinggi setiap tahun. Kesalahan pekerja berada di tangga teratas sebagai ancaman utama terhadap data penting dan sulit dalam sebuah syarikat, lebih-lebih lagi kerosakan sistem dan juga penggodam.

Penggunaan Penyulitan meningkat di peringkat global

Mulai Mei 2018, Kesatuan Eropah akan menetapkan Peraturan Perlindungan Data Umum (GDPR) yang mewajibkan semua entiti perniagaan di Eropah menggunakan enkripsi sebagai standard untuk melindungi keamanan data. Dan peraturan ini juga akan berlaku untuk perusahaan di luar Eropah jika mereka memiliki hubungan bisnis atau cabang perniagaan di benua biru.

Pada akhirnya, suka atau tidak, pengusaha di Dunia juga mesti menggunakan enkripsi di syarikat mereka jika mereka ingin melakukan perniagaan dengan negara-negara Eropah.

Penggunaan enkripsi yang paling biasa adalah pangkalan data, komunikasi internet, cakera keras komputer riba, dan sandaran pelayan. Data yang paling kerap disimpan merangkumi data pekerja dan HR, data yang berkaitan dengan pembayaran, harta intelek dan rekod kewangan. Penerapan enkripsi paling banyak tersebar di industri kewangan, kesihatan dan farmaseutikal, dan teknologi dan perisian.

Pada masa ini, masih banyak syarikat di dunia yang belum melaksanakan penyulitan sebagai sebahagian daripada sistem keselamatan mereka. Inilah sebab mengapa hampir setiap hari Dunia menerima 1,225 juta serangan siber dari pelbagai negara, misalnya seperti dalam kes WannaCry, Fireball dan Petya yang paling baru-baru ini.

Mahirrudin Pembantu Teknik Prosperita - ESET World

"Dunia harus segera mempertimbangkan teknologi enkripsi untuk mengatasi kebutuhan keselamatan perusahaan yang melindungi data seperti komputer riba atau komputer desktop, media penyimpanan yang dapat ditanggalkan, PDA, pelayan e-mel, atau jaringan korporat, termasuk melindungi data dalam pemindahan seperti e-mel. Pengguna tidak akan risau lagi untuk mengakses fail dengan selamat dari mana sahaja seperti dari tempat kerja, rumah atau di jalan raya. Enkripsi akan melindungi data yang dicuri atau hilang, sehingga tidak dapat dibaca kerana dikodekan oleh mekanisme enkripsi. " kata Yudhi Kukuh, PT Prosperita - Perunding Teknikal ESET World.

"Kombinasi enkripsi data dengan penggunaan penyimpanan awan atau pemacu luaran yang semakin banyak digunakan dapat menjadi solusi yang kuat dalam pencadangan data. Setiap kali anda menyambung ke penyimpanan awan semasa anda menghidupkan komputer, fail tersebut hanya dapat dibaca jika anda mengetahui kunci yang digunakan untuk membukanya. Di sinilah peranan penyulitan sangat berguna untuk menangkis serangan dan kesalahan manusia yang sering terjadi. " tambah Yudhi lagi.

Gunakan Penyulitan untuk Keselamatan Siber

Terdapat dua masa dan tempat yang berbeza di mana data perlu dilindungi dari ancaman pencuri dalam talian, yaitu: Di tempat penyimpanan (data tidak berfungsi) dan ketika ia dihantar (data bergerak),

 1. Data yang disimpan termasuk data yang tersimpan dalam fail pada semua jenis peranti: pemacu yang dipasang pada komputer desktop, disambungkan ke pelayan, pemacu pada komputer riba, dan penyimpanan pada tablet, pemacu / penyimpanan maya, telefon pintar, dan peranti mudah alih lain. Data pada USB dan pemacu mudah alih lain juga perlu disulitkan. Dalam kes peranti mudah alih, komputer riba, memori USB dan pemacu mudah alih, penyulitan data menawarkan perlindungan jika peranti hilang dan juga jika dicuri atau diretas. Banyak sistem operasi sekarang merangkumi kemampuan penyulitan, jadi melindungi fail yang disimpan dengan mudah.
 2. Data mudah alih merangkumi semua data yang dihantar melalui rangkaian, sama ada melalui e-mel, pemindahan fail atau cara lain. Rangkaian peribadi maya membolehkan pengguna jauh mengakses rangkaian korporat dengan selamat dan menyulitkan semua komunikasi semasa sesi berlangsung. Terdapat aplikasi yang menyokong e-mel, SMS dan pemindahan fail yang selamat. Biasanya ia dapat dipenuhi dengan menggunakan teknologi Secure Socket Layer (SSL).

Penyeragaman teknologi ini telah dilakukan di Amerika dengan mengeluarkan ( Federal Processing Standard ) FIPS 140-2 yang memerlukan pembangun untuk mendapatkan perakuan sehingga produk mereka diakui sebagai sebahagian daripada penyelesaian keselamatan.

Beberapa algoritma yang digunakan untuk memenuhi standard ini adalah:

 • AES
 • SHA
 • RSA
 • Triple-DES

ESET Encryption Solution adalah salah satu daripada banyak aplikasi dalam teknologi enkripsi. Penyulitan Tahap Fail dan Folder (FLE) dan Penyulitan Cakera Penuh (FDE). Disokong dengan kemampuan penyulitan tahap tinggi yang digunakan oleh Tentera ( Gred Tentera ), misalnya:

 • 256 bit AES
 • 128 bit AES
 • 256 bit SHA
 • 1024 bit RSA
 • Triple DES 112 bit
 • Blowfish 128-bit

Teknologi ini adalah salah satu sistem pertahanan yang kuat paling untuk melindungi data daripada kecurian data dijalankan oleh penjenayah siber dan serangan dari orang dalam ( dalaman ) musuh-musuh dalam selimut yang boleh menyusup masuk pada bila-bila. Dari sisi pengguna, pengamal IT di syarikat ini difasilitasi dalam pengaturannya, berkat sistem pengurusan terpusat sebagai pengurusan kawalan utama yang dapat dikendalikan dari jarak jauh atau mudah alih.

Dalam dunia perniagaan, pengusaha mesti bersetuju bahawa keselamatan maklumat dan data adalah keutamaan, kerana akibatnya akan membawa maut jika data berharga syarikat hilang atau dicuri. Dan dari sekian banyak pilihan, mekanisme yang paling berkesan untuk melindungi maklumat sulit adalah penyulitan. Sebabnya, kerana buat masa ini, penyulitan adalah salah satu garis pertahanan untuk menjaga kerahsiaan data.

Artikel Berkaitan