Beberapa Jenis Blog Yang Terdapat di Internet, Blog Mana Anda?

Jenis Blog yang Terdapat di Internet

Blog adalah aplikasi web yang mengandungi pelbagai tulisan, catatan, artikel yang dipaparkan dalam talian dan terbuka. Peningkatan jumlah blog dengan pelbagai tema yang muncul setiap hari menjadikan perlunya pengkelasan dan pengkategorian. Sebagai salah satu media di dunia maya (internet) yang banyak maklumat diperlukan oleh orang, blog yang pada awalnya merupakan blog percuma (Blogspot.com dan WordPress.com) kini telah berkembang menjadi banyak bentuk dan variasi.

Kini blog yang ada mempunyai dunianya sendiri, mempunyai watak dan perbincangan yang tersendiri. Lalu apa jenis blog yang ada dan telah dibangunkan? Berikut adalah tinjauan ringkas.

A. Blog Berdasarkan Platform

1. Blog Percuma (Blog Percuma)

Blog percuma adalah blog yang disediakan secara percuma oleh pihak ketiga sebagai penyedia perkhidmatan, baik subdomain dan hosting. Blog ini mempunyai ciri penyertaan nama pihak ketiga dalam nama blog yang telah dibuat, misalnya maxmanroe.blogspot.com atau maxmanroe.wordpress.com. Penyedia perkhidmatan blog percuma yang sangat popular sekarang ini adalah Blogspot, WordPress, Tumblr dan sebagainya.

Artikel berkaitan: Cara Membuat Blog Percuma di Blogger dan WordPress

2. Blog Self-Hosting

Self-Hosting Blog adalah sejenis blog yang dibuat menggunakan domain dan hosting itu sendiri, dan pemilik blog membayar untuk perkhidmatan tersebut. Biasanya blog hosting diri ini dimiliki oleh blogger profesional dan juga pemasar internet. Contoh blog hosting sendiri ialah Radityadika.com, Ndorokakung.com, StartupBisnis.com, Maxmanroe.com, dan sebagainya.

Artikel yang berkaitan:  Cara Membuat Laman Web / Blog WordPress yang Dihosting Sendiri

3. Blog Mikro

Blog mikro adalah blog yang kandungannya ditulis dengan bilangan watak yang terhad, dan tidak sebanyak blog jenis lain. Contoh blog mikro ialah # Twitter.

4. Blog Korporat

Blog korporat adalah blog yang terdapat di laman web syarikat yang mengandungi pelbagai kandungan seperti berita mengenai syarikat atau aduan pelanggan.

5. Blog Kewartawanan Warganegara

Blog kewartawanan Citizen adalah blog yang ditulis oleh warganegara (bukan wartawan profesional) dan disediakan oleh pihak media tertentu. Contohnya ialah Kompasiana, Blogdetik, dan sebagainya.

B. Blog Berdasarkan Isi / Kandungan

1. Blog Niche

Blog khusus adalah blog yang ditulis oleh seseorang dengan tema tertentu atau spesifikasi topik tertentu. Contoh blog khusus adalah blog Fesyen, blog Perniagaan, blog Pendidikan, blog Kesihatan, blog Teknologi dan sebagainya. Salah satu blog khusus yang cukup terkenal ialah Female Daily.

2. Blog Umum

Blog umum adalah blog yang mengandungi pelbagai tema atau topik yang bersifat umum. Ada kemungkinan blog umum ini membincangkan pelbagai topik pada masa yang sama kerana mempunyai beberapa pengarang yang suka / menguasai topik yang berbeza.

C. Blog Berdasarkan Tujuannya

1. Blog Peribadi

Blog peribadi adalah blog yang mengandungi pelbagai kandungan dan maklumat berdasarkan pendapat pemilik blog. Blog peribadi umumnya dibuat dengan tujuan sebagai media ekspresi atau sebagai media pencurahan. Contoh blog peribadi ialah Asepsandro.blogspot.com.

2. Blog Penjenamaan Peribadi

Personal branding blog adalah blog yang dibuat dengan tujuan untuk mempromosikan dan menaikkan nama pengarang agar dapat diketahui oleh banyak orang. Biasanya blog penjenamaan peribadi mempunyai gaya bahasa formal atau separa formal. Contoh blog penjenamaan peribadi yang terkenal ialah JokoSusilo.com, JohnChow.com, dan lain-lain.

3. Pengewangan Blog

Pengewangan blog adalah blog yang dibuat untuk tujuan menjana pendapatan atau wang. Biasanya blog seperti ini sangat bergantung pada faktor SEO untuk membuat banyak pengunjung datang. Blogger di Dunia banyak menerapkan pengewangan blog, mereka biasanya menjadi penerbit Google Adsense untuk menghasilkan wang dari blog ini.

Artikel berkaitan:  5 Cara Menjana Wang Dari Blog: Sudah Terbukti!

4. Katalog Blog

Katalog blog adalah blog yang mengandungi pelbagai maklumat sebagai bahan rujukan. Blog ini disajikan sebagai katalog yang ditujukan untuk sesiapa sahaja yang mengaksesnya.

D. Blog Berdasarkan Format

1. Vlog

Vlog adalah blog yang hanya mengandungi kandungan video. Salah satu contoh Vlog terkenal di internet ialah www.youtube.com/user/vlogbrothers.

2. Salin Tampal Blog

Copy Paste Blog adalah blog yang kandungannya diambil dari blog lain dengan copy paste. Blog seperti ini biasanya dimiliki oleh blogger yang malas atau tidak mempunyai kreativiti dalam membuat kandungannya sendiri. Uniknya, ternyata ada juga blog syarikat yang berlaku seperti ini, misalnya Digitalpromosi.com, semua artikel di blog ini adalah hasil salin dan tampal dari blog orang lain.

3. Sketchblog

Sketchblog adalah blog yang formatnya berisi koleksi hasil portfolio seseorang. Contoh Sketchblog ialah Kristen's Sketchblog (Kristens-sketchblog.blogspot.com).

4. LinkLog

Linklog adalah blog yang hanya mengandungi koleksi pautan. Contoh dari linklog adalah Jennifer LinkLog.

5. Photoblog / Phlog

Photoblog / Phlog adalah blog yang mengandungi kandungan foto khas. Contoh Photoblog adalah Photoblog Kathleen Connaly (www.durhamtownship.com)

6. Audioblog

Audioblog adalah blog yang mengandungi kandungan utama dalam bentuk fail muzik yang dapat dimuat secara bebas.

7. Tumbleblog

Tumbleblog adalah blog yang mengandungi teks pendek dan beberapa kandungan media. Contoh Tumbleblogs ialah Poetsch.org Tumbleblogs.

8. Blog Penaip Jenis

Blog typecasting adalah blog yang mengandungi koleksi nota tulisan tangan, nota atau mesin taip yang diimbas. Contoh blog typecasting adalah type-ten.com.

9. Iklan dikelaskan blog

Blog dikelaskan adalah blog yang mengandungi kumpulan iklan dikelaskan. Blog iklan diklasifikasikan ini banyak kami temui di internet. Sayangnya banyak blog iklan yang diklasifikasikan digunakan oleh spammer untuk promosi sehingga kandungannya kelihatan serampangan. Salah satu blog iklan rahsia yang cukup terkenal adalah PostingIklan.co.id .

10. Splog

Splog adalah blog yang mengandungi pelbagai iklan. Splog biasanya juga disebut sebagai spam blog. Blog jenis ini sangat dimiliki oleh spammer di Dunia.

Dari beberapa jenis blog yang disebutkan di atas, blog jenis apa yang anda ada sekarang? Semoga blog anda memberi manfaat kepada orang lain dan tidak menyalin dan menampal hasil dari blog orang lain.

Artikel Berkaitan