Riyeke Ustadiyanto, Pengasas Ipaymu, yang memulakan kerjayanya di Warnet

Riyeke UstadiyantoRiyeke Ustadiyanto

Riyeke Ustadiyanto - Hampir semua orang, dari atas ke bawah, sudah celik dalam teknologi #internet. Mereka menggunakan internet sebagai media untuk berkongsi maklumat, berniaga atau hanya sebagai media hiburan. Perkembangan internet yang pesat telah membawa banyak sub-bidang baru untuk berkembang dan patut dipelajari untuk melengkapkan pengetahuan mengenai internet.

Satu sub-bidang yang berkaitan dengan internet adalah #SEO (Search Engine Optimization). SEO memainkan peranan penting dari segi mengoptimumkan pencarian maklumat di internet. Contoh yang mudah, jika kita mempunyai perniagaan dalam talian dengan penggunaan SEO yang betul, maka perniagaan dalam talian kita akan mudah dicari dan dijumpai di internet oleh banyak orang.

Melalui bidang SEO ini, tokoh Riyeke Ustadiyanto memulakan kariernya dalam bidang pemasaran internet dan sejumlah sub-bidang lain.

Siapa Riyeke Ustadiyanto?

Riyeke Ustadiyanto, yang biasa disebut Keke, adalah seorang lelaki yang dilahirkan di Yogyakarta pada tahun 1972. Melihat Keke sekilas, kita pasti tidak akan menyangka bahawa lelaki yang subur ini adalah salah satu master SEO di Dunia. Kepakarannya dalam memproses laman web untuk SEO dan mengendalikan perundingan dalam bidang perniagaan internet tidak diragukan lagi.

Keke adalah lulusan jurusan perakaunan di Universiti Gajah Mada. Melulus dengan nilai yang tidak terlalu memuaskan menjadikan Keke mesti berusaha bersungguh-sungguh ketika menamatkan pengajian di kolej dan ingin mencari pekerjaan. Ternyata dunia pekerjaan tidak sehalus apa yang dibayangkan oleh graduan segar. Kerana Keke juga mengalami kesukaran ketika berusaha mencari dan melamar pekerjaan.

Tidak semestinya putus asa, Keke mencuba profesion ini sebagai pengendali kafe internet (internet cafe). Karya ini menjadikan Keke bebas untuk menjelajah internet tanpa perlu memiliki komputer peribadi atau modal notebook.

Melalui # kemudahan komputer dan internet di tempat dia bekerja, Keke dapat mulai mempelajari banyak perkara mengenai SEO. Malah pada tahun 1998, Keke berjaya mendapatkan pekerjaan melalui e-mel dari pelanggan pertamanya yang tinggal di luar negara. Pekerjaan dalam talian pertama membuat Keke yakin bahawa internet dapat digunakan sebagai sumber pendapatan.

Artikel lain:  Ketahui Apa itu E-Payment dan Bagaimana Konsep Pembayaran Elektronik

Menubuhkan PT. Marketbiz Media dan Misi Memulihkan Bali

Pada tahun 1998 setelah mendapat pekerjaan pertamanya, Keke memutuskan untuk menubuhkan PT. Marketbiz Media yang memberi tumpuan kepada bidang perundingan perniagaan internet. Pada masa itu Keke juga memutuskan untuk pindah ke Bali dan mula mendirikan pejabat Marketbiz Media di Legian. Tidak disangka-sangka, pada tahun 2002 tragedi pengeboman Bali 1 yang melumpuhkan beberapa wilayah dan industri pelancongan di Bali.

Sebagai bentuk keprihatinan terhadap tragedi itu, Keke dan rakan-rakannya memutuskan untuk membantu memulihkan keadaan industri pelancongan Bali. Keke mula aktif menyiarkan dan berkongsi kandungan mengenai keindahan semula jadi dan kualiti Bali sebagai salah satu destinasi pelancongan paling indah di dunia. Kaedah promosi bernuansa moden ini terbukti mampu membawa perubahan dan kebangkitan semula kepada industri pelancongan Bali yang terganggu setelah tragedi pengeboman di Bali.

Mula mensasarkan Ipay anda

Marketbiz Media telah berkembang menjadi syarikat perunding perniagaan internet yang begitu maju dan berkembang pesat. Malah tidak hanya mempunyai ibu pejabat di Bali, PT. Marketbiz Media juga memiliki kantor di Jakarta dan Bandung. Masalah baru dihadapi Keke ketika bekerja bersama atau mempunyai pelanggan yang merupakan ahli perniagaan di antara kawasan. Transaksi antara bank besar dan bank serantau sering mengalami masalah dan kelewatan.

Pengalaman sukar ini kemudian membawa idea kepada Keke dan rakan-rakannya untuk memulakan konsep Ipaymu. Ipaymu dirancang dengan anggaran yang agak kecil, hanya 3 juta rupiah. Konsep Ipaymu direka dengan baik untuk memudahkan transaksi antara semua bank di Dunia.

Untuk dapat menggunakan Ipaymu, maka kita hanya perlu memiliki 1 akaun bank yang dapat digunakan untuk bertransaksi ke 137 bank lain di Dunia. Ipaymu juga mulai dirancang untuk bekerja dengan sejumlah ATM bersama, ATM perdana dalam talian dan sistem penerimaan wang kepada pengguna Ipaymu di Dunia.

Baca juga:  PonselPay: Permohonan Transaksi Pembayaran dengan Mudah

Setelah membaca profil Riyeke Ustadiyanto kali ini, adakah kita masih mahu menggunakan internet hanya untuk media hiburan dan cara mendapatkan maklumat? Mari berfikir di luar kotak dan ikuti jejak Keke yang berjaya menguruskan penggunaan internet menjadi peluang perniagaan yang begitu menjanjikan dan futuristik!

Artikel Berkaitan