7 Tanda Pekerja Ini Akan Dipecat Dari Tempat Kerja, Bersedia!

Tanda Anda Akan Dipecat Dari Tempat Kerja

Tanda-tanda Pekerja Akan Dipecat Bos - Menjalani kerjaya sebagai pekerja atau pekerja, pemecatan adalah bencana dan sangat dielakkan. Seboleh mungkin kami akan berusaha dengan baik untuk mengelakkan dipecat oleh syarikat.

Namun, walaupun kami telah mencuba yang terbaik, kadangkala pemecatan itu tidak dapat dielakkan lagi. Sekiranya benar-benar ada pemecatan, maka perkara terbaik yang harus dilakukan adalah dengan menyiapkan rancangan lebih jauh untuk mencari nafkah.

Masalahnya, kadang-kadang kita sendiri tidak tahu kapan kita akan dipecat. Tetapi walaupun anda tidak tahu tepat kapan waktunya, anda dapat melihat beberapa tanda bahawa seseorang akan dipecat. Sekurang-kurangnya apabila kita melihat tanda itu, kita dapat mempersiapkan diri dengan lebih baik.

Berikut adalah beberapa tanda yang mungkin merupakan isyarat kuat bahawa anda akan dipecat. Sekiranya anda melihat 7 tanda ini dalam kerja anda, siapkan diri anda lagi untuk membuat CV baru.

  1. Tugas Anda Lebih Kurang

Satu perkara yang dapat menjadi tanda dipecat adalah pengurangan tugas dan beban kerja. Semakin hari pekerjaan anda dikurangkan secara drastik, bukan kerana anda dinaikkan pangkat sehingga pekerjaan itu berkurang.

Pengurangan tugas dan kerja ini juga dapat ditafsirkan sebagai mengurangkan tanggungjawab anda kepada syarikat. Terutama jika pekerjaan atau tanggungjawab biasa anda berada di tangan, ternyata ia diberikan kepada rakan sekerja atau pekerja baru.

Keadaan seperti ini mungkin syarikat sedang menyiapkan pengganti anda. Oleh itu, anda harus mula mencari sebanyak mungkin maklumat mengenai pengurangan tugas dan tanggungjawab anda.

Artikel lain:  5 Risiko Menjadi Pekerja dan Penyelesaian untuk Mengatasinya

  1. Komunikasi dengan Bos Mula Berkurang

Tidak seperti hari-hari biasa sebelumnya, hubungan atau komunikasi anda dengan atasan anda semakin renggang. Interaksi, baik secara langsung dan tidak langsung berkurang, bukannya berkomunikasi, anda sering menyukai seseorang yang ditinggalkan sendirian.

Mungkin atasan anda mempunyai masalah sehingga dia jarang berkomunikasi dengan anda. Tetapi apabila membicarakan pekerjaan bos anda tetap "dingin" kepada anda, maka anda perlu berwaspada.

Sekiranya anda ingin mengekalkan pekerjaan anda, maka anda harus lebih berhati-hati dan mungkin sedikit kesalahan yang anda lakukan boleh menyebabkan pemecatan.

  1. Anda Selalunya Tidak Terlibat

Sekiranya anda sering tidak terlibat dalam pelbagai aktiviti pejabat, itu bermakna anda tidak diperlukan. Terutama jika dalam perjumpaan penting membincangkan projek tersebut atau anda tidak berada di dalamnya, itu adalah isyarat buruk.

Dari sini syarikat mula menghadkan ruang anda. Di samping itu, nampaknya syarikat itu juga tidak mahu anda terlibat lagi dalam pelbagai projek penting. Mengapa begitu, kerana mungkin masa anda bekerja di syarikat itu tidak lama.

Oleh itu, sekiranya situasi ini mula kerap berlaku kepada anda, anda harus memikirkan masa depan anda di syarikat tersebut.

  1. Anda Selalunya Mendapat Penilaian Prestasi Negatif

Penilaian prestasi adalah salah satu kaedah yang paling dapat diukur untuk melihat prestasi secara sistematik. Oleh itu, jika penilaian prestasi anda negatif, ini bermaksud bahawa apa yang telah anda lakukan tidak memuaskan.

Sekali atau dua kali penilaian prestasi negatif mungkin tidak mempengaruhi pemecatan, tetapi jika anda mendapatkannya berulang kali, itu bermakna prestasi anda tidak seperti yang diharapkan. Dan, ia menjadi alasan yang sangat logik untuk pemecatan anda.

Sekiranya anda mengalami ini, lebih baik jika anda segera mencari peluang atau peluang pekerjaan lain.

Baca juga:  5 Tanda Syarikat Akan Bangkrut, Tahu Lebih Awal

  1. Dasar Penggabungan Syarikat

Apabila dasar penggabungan dijalankan oleh syarikat, biasanya akan memberi kesan negatif kepada pekerja. Pemecatan adalah kesan negatif yang biasanya mengikuti dasar penggabungan syarikat. Ini kerana jika terdapat penggabungan, biasanya terdapat beberapa persamaan antara satu syarikat dengan syarikat yang lain.

Yang bermaksud seseorang mesti melakukan kecekapan kerana syarikat tidak memerlukan dua orang untuk melakukan perkara yang sama. Jika ya, maka ancaman pemberhentian akan lebih nyata. Anda mungkin mempunyai kemampuan yang lebih baik daripada beberapa rakan baru dari syarikat lain, tetapi ada banyak faktor lain yang dapat mempengaruhi pemberhentian pekerja, seperti kesetiaan, atau faktor keluarga.

  1. Sikap Pelik Sebilangan Rakan Kerja

Maklumat mengenai seseorang yang dipecat di tempat kerja boleh disebarkan tanpa anda sedari. Dan peliknya, anda mungkin satu-satunya orang yang tidak mengetahui tentang maklumat pemecatan anda di pejabat. Namun, ini dapat dikesan dengan sikap pelik beberapa rakan di pejabat.

Sikap pelik ini boleh berbeza-beza, misalnya beberapa rakan sekerja sering bertanya bagaimana pekerjaan anda, atau bagaimana perasaan anda, dan perkara lain yang tidak pernah mereka tanyakan sebelumnya. Sekiranya itu berlaku, maka anda harus berhati-hati, mungkin mereka akan mengambil kedudukan anda sekarang.

"Sebilangan besar rakan sekerja anda sudah tahu (bahawa anda akan dipecat), dan mereka membiarkannya menjadi kejutan," kata Robert C. McMillan, pengarang The Next Gen Leader.

  1. Pengambilan Pekerja dengan Kemahiran yang Sama

Anda harus berhati-hati jika majikan anda membuka pekerjaan baru, terutamanya jika jawatan kosong adalah untuk mengisi jawatan dalam bidang yang sama dengan kepakaran anda. Pengambilan pekerja baru dengan kepakaran yang sama adalah salah satu petunjuk bahawa syarikat tersebut kurang yakin dengan kepakaran dan prestasi anda.

Namun, jangan sampai membuat kesimpulan terlalu cepat kerana ada kemungkinan syarikat itu mengoptimumkan sehingga menambah pekerja kepada syarikat. Walau bagaimanapun, jika syarikat anda kini menjalankan prestasi biasa-biasa saja atau cenderung menurun dalam prestasi, kemungkinan besar kekosongan itu dibuat untuk mencari calon baru untuk menggantikan jawatan anda.

Itulah beberapa tanda yang boleh menyebabkan anda diberhentikan. Sekiranya anda mengetahui atau mengalami keadaan seperti di atas, anda harus segera mencari alternatif lain untuk bekerja. Semakin cepat anda mendapat maklumat mengenai pekerjaan baru, kewangan anda akan semakin terjamin.

Artikel Berkaitan