Dapoer Bistik, perniagaan masakan berkelas dengan harga yang berpatutan

Dapoer BistikDapoer Bistik

Dapoer Bistik - Rasa makanan istimewa asing biasanya merupakan salah satu menu kegemaran bagi beberapa orang di dunia. Sebabnya tentunya disebabkan oleh rasa yang sedap dan penggunaan bahan mentah yang berkualiti.

Walaupun terdapat juga banyak menu makanan tempatan yang tidak kalah enak dengan hidangan ala asing. Tetapi hidangan gaya asing masih dianggap lebih bernilai daripada makanan tempatan.

Banyak cara untuk menyelami selera masyarakat Dunia. Salah satunya dengan menyediakan makanan istimewa asing dengan harga yang berpatutan. Supaya orang dari semua kalangan ekonomi dapat merasakan kelazatan hidangan asing dengan sentuhan rasa tempatan. Atas sebab ini, Dapoer Bistik ditubuhkan pada bulan Mac 2010.

Penubuhan Dapoer Bistik Awal

Dapoer Bistik pada mulanya merupakan idea dari empat orang rakan, Benu, Dani, Widodo dan Yusuf yang ingin memproses makanan khas Belanda dengan sentuhan rasa tempatan yang kaya dengan rempah. Kata stik berasal dari bahasa Belanda "daging lembu tersangkut" yang bermaksud potongan daging lembu yang dimasak dengan menumisnya dengan rempah-rempah tertentu.

Dengan kerjasama pelabur bernama Nur Huda Ismail, akhirnya konsep Dapoer Bistik berjaya direalisasikan di lokasi pertama, Jl. Wahidin No.5 Semarang.

Artikel lain:  Itik Kaleyo, Perniagaan Kuliner Terproses terkenal di Jabodetabek Terkenal

Kerjasama Membina Dapoer Bistik

Empat rakan yang menjadi pelopor kelahiran Dapoer Bistik mempunyai latar belakang dan pengalaman pendidikan yang berbeza. Walaupun begitu, pemilik Dapoer Bistik, Nur Huda Ismail mempunyai strategi tersendiri dalam menjalankan Dapoer Bistik.

Dani dan tiga rakannya dibenarkan belajar memasak dari salah seorang chef hotel Sheraton. Supaya proses operasi Dapoer Bistik dapat ditangani dengan memasak SOP (Standard Operation Procedure) profesional.

Menyatakan Menu Varian di Dapoer Steak

Walaupun membawa menu steak serba lengkap, Dapoer Bistik berusaha menggunakan pelbagai bahan mentah yang pelbagai dan berkualiti untuk memenuhi selera penduduk Semarang. Di tangan pasukan Dapoer Bistik, hidangan stik yang serupa dengan daging lembu boleh diubah dengan ramuan lain seperti daging ayam, sotong, kerang hijau, tulang rusuk panggang, ikan bilis dan banyak lagi.

Penggunaan pelbagai ramuan makanan laut adalah kerana Semarang adalah sebuah bandar yang berdekatan dengan laut. Oleh itu, ini menjadikan Dapoer Bistik merasa perlunya menyajikan makanan laut sebagai salah satu ciri bandar Semarang. Demi memenuhi kehendak pelanggannya, Dapoer Bistik beroperasi selama 12 jam bermula jam 10 pagi hingga 10 malam setiap hari.

Salah satu kelebihan Dapoer Bistik terletak pada rasa makanan yang enak dan ditambah dengan harga yang berpatutan. Bahkan sebilangan daging lembu rusuk yang menjadi menu andalan Dapoer Bistik hanya berharga Rp 16,000. Sangat berpatutan dan pastinya membuat kita tergoda untuk merasainya. Kesegaran stik yang baru diproses disajikan dalam bekas "cating" yang terbuat dari tembikar dan tahan panas. Benar-benar unik, ya.

Baca juga:  Waroeng Steak and Shake: Perniagaan Steak Murah dan Berkualiti

Buka Cawangan dan Buat Perolehan Besar

Perniagaan kuliner utama Semarang sudah mempunyai 4 cawangan baru pada akhir tahun 2014. Salah satu cawangan Dapoer Bistik yang terletak di Jalan Kusumawardani telah memperoleh perolehan sebanyak 50 juta sebulan dengan peratusan keuntungan bersih hampir 100% bahan mentah. Dilayan oleh 9 orang pekerja, cawangan Dapoer Bistik ini mempunyai menu utama beefsteak beefsteak dan beefsteak beefsteak.

Pada masa akan datang, Dapoer Bistik akan terus mengubah menu dan meningkatkan kualiti perkhidmatan untuk masyarakat ekonomi kelas menengah rendah. Malah Dapoer Bistik juga berharap dapat menjadi salah satu perniagaan intensif buruh yang mampu menyerap banyak pekerja di Semarang dan sekitarnya.

Keinginan untuk mula membuka sistem francais juga mula dimasak dengan teliti. Kerana pasukan Dapoer Bistik ingin memulakan sistem perniagaan perkongsian apabila konsep dan visi ditentukan dengan jelas dan matang.

Dari Dapoer Bistik, kita dapat mengetahui bahawa perniagaan kuliner yang baik tidak semestinya dihargai dengan harga yang tinggi. Harga yang menjimatkan menjadikan produk masakan kita dapat dinikmati oleh orang dari pelbagai kalangan.Jadi, sekarang giliran kita untuk mengembangkan perniagaan kuliner yang unik yang dapat disukai oleh semua orang. Selamat berniaga!

Artikel Berkaitan