Cara Menghilangkan Iklan di Telefon Android Tanpa Rooting, 100% Pasti Berjaya

Cara menyingkirkan iklan di Android

Cara menyingkirkan iklan di Android,  Iklan yang muncul secara tiba-tiba di layar telefon bimbit pasti sangat mengganggu, terutamanya ketika kita sedang sibuk membaca artikel maklumat yang anda suka. Adalah wajar bahawa laman web memaparkan iklan, tetapi jika iklan muncul secara tiba-tiba, ia akan sangat menjengkelkan.

Punca kemunculan iklan di Android secara berterusan boleh disebabkan oleh beberapa sebab. Mungkin disebabkan malware yang disisipkan pada aplikasi Android yang Anda pasang di Android, atau mungkin juga dari skrip iklan di halaman web yang saat ini Anda buka.

Sebilangan besar pengguna telefon bimbit Android tidak menyukai penampilan iklan di skrin telefon pintar mereka. Lebih buruk lagi jika ternyata iklan yang muncul adalah perisian hasad yang membahayakan peranti telefon pintar anda. Jangan tunggu terlalu lama, segera cari  cara menyingkirkan iklan di Android anda.

Sebenarnya ini hanyalah kaedah mudah untuk menyingkirkan iklan di Android. Dan dalam artikel ini saya akan membincangkan beberapa cara untuk menghilangkan iklan yang tiba-tiba muncul di skrin Andorid.

Berikut adalah panduan ringkas:

1. Cara Menghilangkan Iklan di Android tanpa Rooting

Untuk makluman, iklan yang muncul di Android anda juga dapat menyedot paket data. Sudah mengganggu, menghisap pakej data juga, kerugian berganda.

Iklan muncul di Android anda tanpa anda bertanya, dan ini akan menjadikan proses pemuatan lebih sukar. Dengan membuang iklan ini, layar paparan telefon pintar anda akan lebih selesa dan juga pakej data yang lebih efisien.

Berikut adalah cara menyingkirkan iklan di telefon Android tanpa perlu melakukan root.

Menggunakan Penyemak Imbas Google Chrome

Di penyemak imbas Google Chrome ada fitur bagus yang dapat kami atur sesuai keinginan, sehingga Anda dapat membuang iklan di Android dengan mudah tanpa harus melakukan rooting.

Anda boleh mengakses ciri menarik untuk menyingkirkan iklan ini dengan mengambil beberapa langkah mudah:

Masukkan pilihan:

Tetapan > Tetapan Laman > Muncul Pop > Pilih Diblokir  (jika Android anda menggunakan Bahasa Inggeris)

Tetapan > Tetapan  Laman > PopupPop Up > Pilih Disekat  (jika Android anda menggunakan bahasa Dunia)

lihat gambar

1. Ketuk titik di Chrome 2. Ketik Tetapan 3. Ketik Tetapan Tapak 4. Sekat Iklan Pop timbul

Dengan membuat pengaturan seperti di atas, semua iklan pop-up akan diblokir dan tidak akan muncul di layar ponsel Android Anda. Tetapan ini hanya untuk mencegah iklan pop-up, jika anda ingin menyingkirkan semua iklan di layar, maka anda juga dapat menyekat Javascipt persis seperti di atas.

Namun, saya secara peribadi tidak mengesyorkan menyekat Javascript kerana ia akan mengurangkan prestasi penyemak imbas anda.

2. Cara menyingkirkan Iklan di Android yang telah di-root

Sekiranya secara kebetulan Android anda telah di-root, maka cara menyingkirkan iklan di telefon bimbit anda akan lebih mudah dilakukan. Walau bagaimanapun, anda perlu memasang aplikasi ke dalam telefon pintar anda.

Aplikasi ini adalah penyemak imbas Adblock yang dapat kami pasang secara percuma melalui PlayStore. Buka PlayStore, kemudian lakukan carian aplikasi dengan mengetik kata kunci Adblock Browser.

Aplikasi berikut dipaparkan di Play Store

Setelah memasang aplikasi, ikuti langkah mudah ini:

1. Buka aplikasi Penyemak Imbas Adblock

2. Pergi ke Tetapan > Adblocking > Klik Iklan diterima > nyahtandakan "Benarkan beberapa iklan yang tidak mengganggu"

Dengan tetapan sederhana seperti di atas, maka semua iklan yang biasanya muncul di Android anda akan hilang.

Namun, saya secara peribadi tidak mengesyorkan menyekat semua iklan kerana ini berkaitan dengan pendapatan dari blogger dan laman web berguna yang mendapat wang dari iklan di laman web mereka.

Saya akan mengesyorkan cara pertama, iaitu menghilangkan ikland pada Android dengan menyekat Pop Up. Iklan pop timbul dan pop di bawah ini sering menjengkelkan, sementara iklan Javascript masih boleh diterima.

3. Cara Menghapus Iklan di Android dengan Menggunakan Penyemak Imbas UC

Untuk menggunakan aplikasi Penyemak Imbas UC, anda mesti memasangnya terlebih dahulu dari PlayStore pada Android anda. Buka PlayStore, kemudian lakukan carian aplikasi dengan mengetik kata kunci Penyemak Imbas UC.

Setelah memasang aplikasi Penyemak Imbas UC, kita perlu membuat beberapa tetapan.

Cara mengatur Penyemak Imbas UC agar Iklan / Munculan tidak muncul:

  • Masukkan menu tetapan, kedudukannya di bahagian bawah dengan tiga garis mendatar
  • Ketik menu tetapan (Gear image)
  • Selanjutnya aktifkan adblock pada UC Browser, biasanya secara lalai ia sudah aktif

Baca juga:  Cara Menyimpan Kuota Internet pada Telefon Pintar Android

Di atas adalah tiga cara untuk menghilangkan iklan di Android yang tiba-tiba muncul di layar telefon bimbit anda, sama ada muncul atau muncul di bawah iklan. Semoga bermanfaat

Artikel Berkaitan