Podo, Kamera Keluar Kecil Berkesan untuk Aktiviti Foto Selfie

Podo-Kamera-Tampal-Kecil

Teknologi kamera sememangnya terus berkembang dan berkembang. Bukan hanya spesifikasi kamera dan konsep kamera itu sendiri, tetapi sejumlah peningkatan kamera juga telah berkembang. Keperluan manusia untuk menangkap setiap saat dengan kamera yang semakin besar sememangnya menjadikan permintaan untuk kamera praktikal dan berkualiti akan terus meningkat. Oleh itu, beberapa pengeluar kamera terus melakukan inovasi secara berterusan untuk memenuhi permintaan yang tinggi.

Aksi snap-shot yang kini berkembang dengan pelbagai gaya seperti selfie dan drone selfie menjadikan kamera sebagai salah satu peranti yang paling dicari. Trend selfie yang semakin meningkat tentunya memerlukan kamera praktikal dan mudah. Kehadiran tongsis dan drone mungkin menjadi alternatif untuk mempermudah mengambil selfie. Namun, adanya peraturan dalam bentuk larangan tongsis dan drone yang sedang dilaksanakan di banyak negara akan menjadikan kedua produk ini menyokong selfie semakin ditinggalkan.

Berita buruk bagi pencinta selfie mengenai larangan penggunaan tongsis dan drone menjadikan mereka mencari alternatif lain sehingga mereka masih boleh berselfie. Kini ada peranti yang boleh anda gunakan untuk mengambil gambar selfie dengan lebih moden, cekap dan berkesan. Alat ini dipanggil podo. Podo adalah peranti kamera melekit kecil yang mudah alih (boleh dibawa ke mana sahaja) dan berkesan menyokong aktiviti selfie seseorang.

Lalu seperti apa sebenarnya kamera yang dikembangkan oleh pemaju kickstarter? Berikutan kajian semula.

Artikel lain:  Aplikasi Android Camera360 Ultimate

Spesifikasi Kamera Podo

Kerana podo ini adalah kamera, ia mempunyai spesifikasi atau perincian tertentu. Podo sendiri adalah konsep kamera kecil yang berjalan dengan sambungan Bluetooth pada telefon pintar anda. Kamera dengan ukuran 38 × 38 milimeter berbentuk kotak dan mempunyai resolusi yang cukup besar 8 megapiksel. Dengan resolusi 8 megapiksel, kamera podo ini sudah dapat dibandingkan dengan kamera telefon pintar kelas menengah pada masa ini.

Selain mengambil gambar, kamera podo ini juga telah dilengkapi dengan kemampuan untuk merakam video pada resolusi 720p dengan kelajuan 30 FPS yang tentunya berkualiti HD (High Definition. Selain itu kamera Podo juga dilengkapi dengan cincin LED sebagai penunjuk status dan waktu rana.

Saya sangat kecil, kamera podo ini sangat sesuai untuk dimasukkan ke dalam poket seluar. Kamera ini sendiri dilengkapi dengan cengkaman khas agar dapat melekat pada pelbagai jenis bidang dan permukaan. Gel unik yang terdapat di permukaan kamera Podo ini menjadikan gel Podo mudah dibersihkan dengan air sehingga dapat digunakan semula. Kamera Podo kecil ini juga dilengkapi dengan accelerometer yang berfungsi menghasilkan gambar yang tetap lurus walaupun permukaan di mana Podo dipasang tidak rata.

Cara menggunakan kamera Podo

Untuk menggunakan kamera Podo ini, anda hanya perlu menyambungkan telefon pintar anda dengan Podo melalui Bluetooth. Selepas menyambung dengan Bluetooth, anda boleh menampal Podo di mana sahaja anda mahu mengambil gambar. Apabila kamera Fodo siap mengambil gambar, yang harus anda lakukan hanyalah menekan butang rana pada telefon pintar anda yang berfungsi sebagai alat kawalan jauh atau kawalan.

Tetapi untuk menyegerakkan telefon pintar bluetooth, anda memerlukan aplikasi kamera # Podo yang boleh anda muat turun di Google Play dan AppStore. Dari aplikasi yang anda muat turun, anda tidak hanya dapat menghubungkan kamera Podo dengan telefon pintar, anda juga dapat mengedit dan berkongsi aktiviti ke media sosial dari aplikasi ini.

Kekuatan dan Keunikan

Dengan spesifikasi yang dinyatakan di atas, kamera Podo akan sangat berkesan untuk menyokong foto selfie. Bagaimana tidak, dengan teknik melekatkan kamera pada pelbagai permukaan yang tidak berlaku seperti tongsis, anda akan merasa selesa untuk berselfie walaupun untuk ruang selfie yang besar dan besar.

Dengan alat kawalan jauh dan kawalan #smarpthone yang dapat dihitung dari jarak jauh, kamera Podo akan menjadikan anda lebih bebas untuk bergaya dan bertindak, kerana anda tidak perlu memegang tongkat selfie atau drone jarak jauh. Inilah kelebihan kamera Podo yang tidak dimiliki oleh tongsis dan drone.

Walaupun keunikan kamera Podo terletak pada pembinaan tubuhnya yang boleh melekat pada permukaan mana pun. Dengan lapisan gel khas di bahagian belakang Podo, kamera Podo dapat menempel hampir di semua permukaan yang anda hadapi, dari dinding bata, dinding kayu, kaca hingga pokok. Oleh itu, aktiviti selfie yang biasanya anda lakukan di pelbagai tempat akan dapat ditampung dengan baik.

Baca juga:  10 Aplikasi Penyunting Foto Berkesan untuk Perniagaan Kecil

Pelancaran dan Harga

Malangnya untuk memiliki kamera Podo ini, anda harus bersabar terlebih dahulu kerana, kamera baru ini akan dilancarkan secara global pada bulan Ogos 2015. Mengenai harganya sendiri juga tidak ada maklumat yang jelas. Tetapi memandangkan kamera ini bukan kamera kelas profesional, diramalkan bahawa kamera Podo ini tidak akan terlalu mahal dengan harga sekitar US $ 39,99 atau sekitar Rp480 ribu.

Artikel Berkaitan