Cara Meminjam Wang di Bank Tanpa Cagaran, Mari Periksa Syaratnya!

Cara Meminjam Wang di Bank Tanpa Cagaran

Cara meminjam wang di bank tanpa cagaran, walaupun rata-rata bank akan meminta jaminan setiap kali pelanggan ingin meminjam.

Bagi anda yang ingin membuka perniagaan tetapi tidak mempunyai modal? Wah, jangan putus asa lagi. Salah satu cara untuk mendapatkan modal teroka adalah meminjamnya dari bank. Lalu bagaimana anda meminjam wang di bank jika anda tidak mempunyai aset untuk dijamin?

Terdapat beberapa cara untuk meminjam wang di bank tanpa jaminan yang dapat kita lakukan, salah satunya adalah dengan memohon KTA atau yang biasanya dikenali sebagai Pinjaman Tidak Bercagar.

Oleh itu, jika anda tidak mempunyai jaminan atau tidak mahu menjamin sesuatu, kaedah ini dianggap paling cepat dan paling popular akhir-akhir ini.

A. Syarat untuk Memohon Pinjaman Wang di Bank Tanpa Cagaran

1. Mempunyai Kad Kredit

Perkara yang paling biasa ditanya semasa memohon KTA (Kredit Tidak Bercagar) adalah kad kredit. Bank besar sering mengukur kemampuan calon peminjam melalui siling kad kredit. Nominal boleh berbeza-beza, bergantung pada bank dan jumlah pinjaman.

Sebagai contoh, jika anda ingin meminjam Rp 10 juta di bank BNI, maka siling minimum kad kredit yang anda miliki adalah Rp 5 juta. Sebagai tambahan kepada syarat-syarat ini, had pemilikan minimum juga ditentukan. Contohnya 1 tahun, bergantung pada polisi bank yang dimaksudkan.

Selanjutnya, bank akan mengukur kemampuan calon peminjam dengan melihat tunggakan tunggakan. Sekiranya anda sering tertunggak terus memohon pinjaman besar, sudah tentu ia akan ditolak secara langsung oleh bank.

Beberapa perkara yang perlu dipersiapkan untuk memohon KTA adalah seperti berikut:

  • Pekerja : salinan KTP / KITAS, bukti pendapatan (SKP / SPT / slip gaji), salinan kad kredit dan NPWP
  • Bekerja sendiri : Salinan KTP, salinan kad kredit, salinan akaun simpanan 3 bulan terakhir, NPWP dan salinan SIUP / TDP atau sijil penubuhan.
  • Profesional : Salinan KTP / Kitas, bukti pendapatan, salinan kad kredit, kebenaran profesional dan NPWP

Baca juga:  Perbezaan antara Bank Syariah dan Bank Konvensional

B. Bagaimana Meminjam Wang di Bank dan Kad Kredit yang Tidak Bercagar?

Memetik dari laman web Cermati, sebenarnya mungkin untuk meminjam wang dari bank tanpa cagaran dan kad kredit. Syaratnya sama dengan KTA biasa, kecuali bahawa kadar faedah yang ditawarkan lebih tinggi.

Jadi jenis pinjaman ini sangat sesuai untuk mereka yang memerlukan pinjaman jangka pendek. Keperluannya juga mudah dan mudah, sehingga dana dapat dikeluarkan dengan cepat.

Sekiranya anda tidak mempunyai kad kredit dan ingin memohon Pinjaman Tidak Bercagar, anda mesti memenuhi syarat berikut:

  • Mempunyai pendapatan bulanan yang sesuai dengan produk KTA tanpa kad kredit yang dicadangkan. Contohnya, pendapatan minimum Rp 6 juta sebulan
  • Pemohon pinjaman mestilah berumur lebih dari 21 tahun
  • Pemohon pinjaman berumur di bawah 55 - 60 tahun pada masa pembayaran balik pinjaman

Perkara yang perlu disiapkan untuk memohon KTA tanpa kad kredit:

  • Pekerja : salinan KTP / KITAS, bukti pendapatan (SKP / SPT / slip gaji), salinan kad kredit dan NPWP
  • Bekerja sendiri : Salinan KTP, salinan kad kredit, salinan akaun simpanan 3 bulan terakhir, NPWP dan salinan SIUP / TDP atau sijil penubuhan.
  • Profesional : Salinan KTP / Kitas, bukti pendapatan, salinan kad kredit, kebenaran profesional dan NPWP

Baca juga:  5+ Laman dan Syarat Pinjaman Dalam Talian Tidak Bercagar

C. Petua Apa Yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Mengambil Produk KTA?

Meminjam wang dari bank adalah seperti pengukuhan cepat. Tetapi berhati-hatilah, ini mungkin jebakan batman yang akan memberikan kesan kewangan negatif jika tidak dipertimbangkan dengan tepat.

1. Fahami Reputasi Bank

Walaupun cara meminjam wang di bank tanpa cagaran cukup mudah, cubalah terlebih dahulu melihat reputasinya. Lihat rekod prestasi bank dan pilih ciri yang sesuai dengan kewangan peribadi anda agar kesihatan pembayaran anda tidak terganggu. Cuba cari maklumat ini di pelbagai laman perbandingan dan hubungi terus melalui bank perkhidmatan pelanggan untuk penjelasan yang lebih terperinci.

Di samping itu, bandingkan juga kadar faedah. Kelemahan KTA ini adalah kadar faedah yang tinggi kerana tidak ada penjamin sehingga bebannya lebih tinggi. Manfaatkan perkhidmatan dalam talian untuk menggali maklumat ini.

2. Tentukan Nilai Pinjaman

Ini adalah yang paling penting. Bank pasti akan meneka sama ada anda dapat mengambil pinjaman dengan nominal tertentu. Jadi kembali kepada peraturan syarat dokumen lebih awal; kad kredit, gaji dan buku simpanan. Ketiga-tiga faktor ini sangat penting untuk dijadikan rujukan.

Lebih baik berfikir secara selektif sebelum memutuskan untuk memohon KTA. Sekiranya untuk keperluan konsumtif seperti membeli kereta atau membeli rumah, lihat dahulu kemampuan kewangannya. Tetapi jika ini untuk pelaburan, ia pasti akan memberi banyak faedah.

Ukur jumlah yang realistik dan mengikut kemampuan. Realistik di sini bermaksud berapa lama tempoh pembayaran hutang dan berapa keupayaan kewangan peminjam jika digabungkan dengan kadar faedah.

3. Perhatikan Kos Tambahan Lain

Inilah yang biasanya dirindui orang. Hanya kerana cara meminjam wang di bank sangat mudah dan cepat, beberapa perkara kecil diabaikan. Akhirnya berat di belakang.

Harap maklum bahawa terdapat kos tambahan yang mesti dipertimbangkan seperti insurans, pinjaman, bayaran lewat, bayaran pembayaran cepat dan yuran peruntukan. Walaupun tidak berlaku dalam satu kes pada satu masa, adalah idea yang baik untuk dipertimbangkan.

Baca juga:  Adakah benar bahawa Hutang Membuat Kita Bangkrut dan Miskin?

4. Jujur dan Jangan Palsu Data

Terdapat beberapa pelanggan yang memerlukan semuanya untuk mendapatkan pengesahan. Sekarang ini dilarang. Cuba jujur ​​dan jangan keterlaluan. Sekiranya terdapat pemalsuan maklumat apa pun identiti, anda boleh masuk penjara. Ini demi kesihatan pembayaran hutang di masa hadapan.

Kesimpulannya

Sekarang anda tahu cara meminjam wang di bank tanpa cagaran, dengan memenuhi syarat yang cukup mudah. Nah, tidak lagi keliru, misalnya, mahu meminjam dana dengan cepat tanpa perlu risau. KTA boleh menjadi penyelesaian paling selamat tetapi berisiko.

Artikel Berkaitan