Petua Bekerja Dari Rumah Semasa Wabak Virus Corona di Dunia

Petua Mengendalikan Dari Rum Semasa Pandemik Virus Corona

Seperti yang kita semua ketahui, pada masa ini kebanyakan pejabat di Jakarta dan beberapa kawasan lain di Dunia telah menerapkan kebijakan bekerja dari rumah ( bekerja dari rumah ) untuk pekerjanya. Ini bertujuan untuk mencegah penularan Corona Virus (COVID-19) yang telah masuk dan mulai menyebar ke Dunia.

Bagi beberapa profesion, seperti freelancer, perniagaan dalam talian, wartawan, peniaga, pembangun perisian, pekerja maklumat, bekerja dari rumah bukanlah sesuatu yang baru. Namun, untuk beberapa profesion lain, mungkin dasar kerja dari rumah (WHM) adalah sesuatu yang berbeza.

Memandangkan keadaan semasa, kemungkinan ramai pekerja tidak mengetahui apa yang mereka perlukan untuk bekerja dengan berkesan dari rumah. Atau lebih teruk lagi, mungkin ada orang yang tidak bekerja dan bercuti.

Cara Bekerja dari Rumah Semasa Wabak Coronavirus

Sekiranya anda adalah orang pertama yang bekerja dari rumah untuk pertama kalinya, ada baiknya anda mengikuti beberapa petua untuk bekerja dari rumah semasa pandemi korona berikut:

1. Buat Ruang Kerja Khas

Ruang kerja khusus ini tidak semestinya besar tetapi sekurang-kurangnya boleh dijadikan tempat bekerja. Tempat kerja boleh berada di dalam bilik, di ruang keluarga, atau di sudut ruangan lain yang boleh digunakan.

Pastikan juga anda meletakkan meja dan kerusi di tempatnya agar dapat berfungsi dengan selesa.

2. Sambungan internet

Pastikan sambungan internet di rumah anda dapat menyokong kerja yang dilakukan. Sambungan internet ini diperlukan untuk menghantar atau menerima data dari orang lain yang berkaitan dengan pekerjaan.

Mereka yang terbiasa bekerja dari rumah umumnya sudah mempunyai perkhidmatan internet dari penyedia tertentu, seperti Indihome, Firstmedia, dan lain-lain. Namun, anda juga dapat menggunakan penambatan dari telefon bimbit tertentu yang secara khusus digunakan sebagai modem.

3. Menyiapkan Perisian Kerja Jauh

Sekiranya pekerjaan anda memerlukan jarak jauh antara komputer, maka anda perlu memasang perisian khas pada PC atau Laptop. Aplikasi yang dapat jarak jauh antara komputer yang dapat anda gunakan adalah:

  • Desktop Jauh Chrome ; Ini adalah aplikasi gratis dari Google yang berguna untuk memberikan akses dari komputer ke komputer lain atau dari Android ke komputer yang menggunakan OS Windows, MacOS, dan Linux. Muat turun Chrome Remote Deskot
  • Team Weaver ; Perisian ini juga berfungsi untuk menyediakan akses dari komputer ke komputer lain dari jarak jauh. Muat turun Team Weaver

4. Menetapkan Waktu Kerja

Sekiranya anda ingin kekal produktif semasa bekerja di rumah, maka anda mesti menetapkan waktu bekerja dengan jelas. Waktu kerja ini dapat disesuaikan dengan keadaan setiap orang, atau sesuai dengan waktu kerja pada umumnya.

Sudah tentu, setelah menetapkan waktu bekerja, anda juga mesti mematuhi peraturan bahawa anda tetap aktif selama ini. Cuba kurangkan gangguan selama waktu kerja ini.

Di samping itu, anda juga dapat menerapkan teknik Pomodoro untuk memaksimumkan masa kerja.

5. Rehat biasa

Walaupun bekerja di rumah, itu tidak bermakna kita tidak mempunyai masa untuk diri kita sendiri. Apabila anda merasa letih, anda harus berehat sebentar.

Sekiranya boleh, anda juga boleh minum secawan teh atau kopi untuk menyegarkan diri dan memulihkan semangat. Pastikan juga bekerja mengikut bahagian, tidak kurang atau tidak berlebihan.

6. Berusaha Kekal Produktif

Secara amnya, bekerja dari rumah akan mengalami banyak gangguan, baik dari persekitaran dan dari ahli keluarga.

Sekiranya perlu, atur jadual untuk berbincang dengan rakan sekerja, atasan, dan pelanggan. Dengan mengatur jadual kerja menjadi lebih efisien dan dapat diselesaikan tepat pada masanya.

Selain itu, pekerja juga disarankan untuk membuat rutin kerja seperti ketika bekerja di pejabat. Contohnya, mandi, makan sarapan pagi, memakai pakaian kerja, dan berusaha menghabiskan berjam-jam untuk bekerja, walaupun anda berada di rumah.

Baca juga: Petua Menguruskan Masa bagi Anda yang Bekerja dari Rumah

Sama ada terdapat wabak virus korona atau tidak, sepertinya budaya bekerja dari rumah harus didorong oleh pelbagai syarikat. Kerana, sekarang sebahagian besar kerja dapat dilakukan dari mana saja dalam talian atau jauh.

Itulah beberapa petua mudah yang boleh anda gunakan semasa bekerja di rumah semasa virus Corona Pandemic di Dunia. Perhatikan juga kesihatan dan keluarga anda dengan makan makanan yang sihat, bersenam, dan tidur yang teratur.

Semoga artikel ini bermanfaat, dan selamat bekerja di rumah.

Artikel Berkaitan