Cara Anda Dapat Menjimatkan Walaupun Gaji Kecil, Cuba Lakukan 10 Petua Ini

Menabung Walaupun Gaji Kecil

Dapat menjimatkan walaupun gaji kecil - Mempunyai kerjaya sebagai pekerja, selalunya masalah gaji masih menjadi masalah utama. Gaji tidak begitu besar, merupakan asas masalah yang kemudian boleh merebak ke mana-mana.

Terutama bagi mereka yang sudah berkahwin, gaji biasa-biasa sahaja tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan keluarga. Boro-boro untuk menabung, untuk memenuhi keperluan harian kadangkala masih sukar.

Sekiranya anda termasuk di antara mereka yang mempunyai gaji biasa-biasa saja, jangan risau jika anda ingin menabung. Terdapat beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk terus menabung walaupun kecil.

Perhatikan petua di bawah:

  1. Dapat Menjimatkan Walaupun Gaji Kecil dengan Mengelakkan Makanan Snek yang Mahal

Sekali sekala anda boleh makan makanan, atau lawatan masakan. Tetapi, jika anda mempunyai niat untuk mengetepikan gaji untuk simpanan, cubalah memotong elaun makanan anda.

Tidak semuanya, elakkan makanan ringan yang mahal. Atau jika anda mahukan makanan ringan, jadualkan sebulan sekali atau dua kali, sebagai contoh. Selebihnya, anda boleh memasak di rumah agar lebih cekap.

Cuba buat makanan ketika memasak di rumah, agar semua orang tidak bosan, dan pastinya tidak kalah dengan makanan di luar.

  1. Kendalikan Tabiat Belanja Anda

Sekiranya anda mempunyai tabiat membeli-belah, maka anda semestinya dapat mengawal diri dari sekarang. Jangan menghabiskan gaji anda hanya untuk membeli sesuatu yang anda tidak perlukan.

Jangan beli sesuatu yang anda mahukan, cuma beli sesuatu yang diperlukan. Atau jika anda benar-benar ingin membeli sesuatu, tunggu musim penjualan atau potongan harga.

Untuk mengelakkan perbelanjaan berlebihan, jadikan kebiasaan ketika menerima gaji, segera sisihkan beberapa persen untuk diperuntukkan sebagai membelanjakan wang.

  1. Jangan Terlalu Banyak Wang di ATM

Ini termasuk petua berkesan untuk mengelakkan perbelanjaan wang yang tidak terkawal. Oleh itu, cubalah mengambil wang di ATM mengikut keperluan sahaja, tidak berlebihan.

Kerana apabila anda menyimpan lebihan wang, keinginan untuk membelanjakan wang tentu semakin besar. Dan, keinginan ini sering sukar dibendung.

Oleh itu, anda mesti dapat mengawal diri anda semasa anda mengambil wang di ATM.

  1. Manfaatkan Pengangkutan Awam

Pada masa kini, terdapat banyak pilihan pengangkutan awam yang mudah, hubungi talian busway atau teksi motosikal secara dalam talian. Anda boleh menggunakannya untuk menjimatkan sedikit dan mengetepikan wang untuk disimpan.

Tidak perlu berprestij menggunakan pengangkutan awam jika sebenarnya ia dapat mengurangkan perbelanjaan anda. Atau anda boleh memperbanyak berjalan kaki ke tempat yang berdekatan.

Tidak dapat dinafikan bahawa kita kadang-kadang terlalu manja, untuk membeli sesuatu yang dekat, kita menggunakan motosikal. Namun tanpa kita sedari menggunakan motosikal ini akan meningkatkan kos hidup anda kerana memerlukan bahan bakar.

  1. Bersiar-siar Hanya Semasa Perut Anda Puas

Cuba petua unik ini, jika anda ingin keluar atau berjalan-jalan, cubalah ketika perut sudah kenyang. Jangan menjadi kebiasaan untuk berbelanja atau berjalan-jalan kelaparan, kerana mata anda akhirnya akan menuju ke makanan ringan.

Dan sudah tentu ini akan menambahkan perbelanjaan anda semasa anda singgah di restoran atau restoran. Oleh itu, cubalah ketika di luar rumah, perutnya sudah kenyang agar tidak mudah tergoda dengan pelbagai makanan yang berada di luar.

Atau anda boleh membuat makan tengah hari sendiri dari rumah jika anda hanya mahu makan di luar.

  1. Buat Skala Keutamaan Membeli-belah

Ini penting untuk anda lakukan, cuba buat skala keutamaan dalam anggaran bulanan anda. Ini bermakna anda mesti dapat memilih mana yang benar-benar perlu dibeli dengan segera, mana yang boleh ditunda terlebih dahulu.

Ini akan sangat memudahkan anda dalam menguruskan kewangan anda untuk menjimatkan sedikit walaupun gaji anda mungkin sangat minimum. Biasanya yang paling penting adalah keperluan utama anda, oleh itu, utamakan yang utama terlebih dahulu dan kemudian fikirkan yang lain.

  1. Bawa Pas Wang ketika Melancong

Petua ini sangat berkesan bagi banyak orang untuk mengurangkan perbelanjaan mereka. Ramai orang yang sering mengalami 'kemalangan' dalam perbelanjaan, membeli sesuatu yang tidak dirancang sehingga perbelanjaan menjadi lebih besar.

Semasa pergi membeli-belah, cubalah membawa wang yang tepat sesuai dengan anggaran barang yang akan dibeli, atau membesar-besarkan sedikit. Selain itu, cubalah juga meninggalkan kekacauan ATM anda di rumah supaya tidak mudah membelanjakan lebih banyak wang.

Pada awalnya akan terasa menyusahkan, tetapi jika kita terbiasa berbelanja sesuai dengan rencana, sasaran untuk berhemat akan lebih mudah dilakukan.

  1. Mengasingkan Dana Kecemasan dari Permulaan

Setiap kali selepas hari gaji, anda harus segera memisahkan sebahagian wang untuk dana kecemasan atau untuk perbelanjaan yang tidak dijangka. Jumlahnya tidak harus besar dan disesuaikan dengan gaji anda.

Penggunaan dana kecemasan ini juga mesti bijak, gunakannya hanya ketika saatnya sangat mendesak.

  1. Buka Akaun Simpanan Khas

Akaun simpanan dan akaun berasingan untuk operasi anda, sehingga anda dapat mengetahui berapa banyak wang yang dapat digunakan dalam sebulan dan tidak ada alasan untuk mengganggu simpanan. Setiap kali selepas hari gaji, pindahkan sejumlah wang anda ke akaun simpanan untuk memudahkan menguruskan wang untuk operasi.

Sebaiknya jangan bawa kad ATM atau buku bank anda. Ini untuk mengelakkan niat anda menggunakannya setiap saat.

Baca juga:  Urus Sistem Kewangan Sampul surat, Cara Menjimatkan Wang dari Nenek dan Nenek

  1. Dapat Menjimatkan Walaupun Gaji Kecil Apabila Berdisiplin dan Konsisten

Kita juga perlu ingat disiplin dan konsistensi akan sangat mempengaruhi kejayaan menguruskan kewangan. Sekiranya kita konsisten dan berdisiplin untuk melakukan petua di atas, sudah pasti bahawa dalam satu tahun akan ada penjimatan yang besar.

Itulah beberapa petua dan cara yang boleh anda lakukan untuk dapat menjimatkan walaupun gaji kecil dan hampir. Maksudnya ialah anda mesti dapat menjimatkan wang, dan mengubah gaya hidup anda dari menjadi berlebihan menjadi lebih sederhana dan sederhana. Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan