Menguruskan Sistem Kewangan Sampul Surat, Cara Menjimatkan Wang dari Nenek dan Nenek

Urus Sistem Sampul KewanganWang dan sampul surat

Urus sistem sampul kewangan? Apa maksudnya?

Oleh itu, ketawa sendiri jika anda melihat meme gaji yang mengandungi perbandingan makan pada awal bulan dan akhir bulan. Pada akhir bulan, kita sering merasa bosan dan bahkan berhutang dengan kedai makan kerana gaji kita sudah habis.

Sebenarnya, jika anda berfikir tentang perbelanjaan, itu sahaja. Kami tidak tahu ke mana gaji ini pergi. Selalunya seperti itu, bukan?

Masalah seperti ini dialami oleh ramai bujang. Boro-boro mahu berjimat, hanya untuk keperluan seharian yang masih seperti mencari tambalan. Gaji Endingnya hanya naik melalui ATM.

Di mana sebenarnya gaji kita?

Lalu apa yang mengatur sistem sampul kewangan? Kaedah ini sememangnya kuno dan agak menjengkelkan. Membuat nota mengenai perkara-perkara remeh termasuk pemetik api dan rokok sebenarnya hanya penting. Dari sini kita tahu di mana sebahagian besar wang gaji berlari. Ke gerai? Ke panggung wayang? Nadi? Atau teman lelaki?

Sediakan satu helai kertas satu hari, atau cuba buat nota di gajet setiap malam apa yang kita beli pada hari itu. Dari sini kebanyakan bujang akan menyedari bahawa lebih banyak wang gaji merangkumi makanan ringan dan perbelanjaan pengajian tinggi. Akhirnya setiap hari kita dapat membuat penilaian anggaran untuk hari esok.

Baca juga:  Cara Memperoleh Jutawan Kaya Dengan Cepat Bahkan Jutawan

Bagaimana Mengurus Sistem Kewangan Sampul?

Menguruskan sistem sampul surat gaya nenek ternyata senjata ampuh dan kaedahnya cukup mudah. Memang cara menguruskan kewangan ini adalah sekolah lama, ternyata kaedah ini sangat berguna untuk menjadikan kita lebih jimat dan fokus dalam penggunaan wang.

Seperti namanya, sistem ini menggunakan sampul surat sebagai medium untuk menguruskan wang. Inilah kaedah mudah untuk melakukannya:

1. Menyiapkan Peralatan dan Bekalan

Anda memerlukan peralatan seperti sampul surat, kalkulator, titik tolak, dan juga kertas untuk mengira dan menulis perincian perbelanjaan anda selama sebulan.

Sediakan sampul surat sesuai dengan kategori perbelanjaan rutin yang telah dicatat sebelumnya, bermula dari keperluan hidup, catuan kredit / internet, hiburan, simpanan, buku, jemputan, dan sebagainya.

2. Buat Kategori Perbelanjaan Rutin

Adakah anda perlu membuat kategori perbelanjaan? Pada pendapat saya ini penting! Mencatat perbelanjaan asas sehingga perbelanjaan yang dirancang adalah kunci utama dalam membuat rancangan perbelanjaan.

Buat senarai perbelanjaan bulanan terperinci dan urutkan mengikut keutamaan. Ini termasuk rancangan jemputan dan percutian. Mengetepikan dan memisahkan keperluan primer dan sekunder boleh memberi kesan psikologi yang kuat dan berfikir, "Mesti menjimatkan, mesti menjimatkan, mesti berjimat!"

Pada bulan ini, keinginan untuk makanan ringan dan rah-rah dapat ditekan kerana kita tahu bahawa ada bil lain yang perlu dibayar.

3. Mengasingkan Wang ke dalam sampul surat

Isi sampul surat dengan wang tunai mengikut kategori perbelanjaan kami. Ingat! Intinya tetap menjimatkan. Jatah setiap perbelanjaan dengan had minimum. Ini termasuk sampul surat khas untuk makanan ringan dan melepak.

Dalam satu bulan ini, jangan isi semula sampul surat yang sudah diisi dengan catuan tunai agar tidak melebihi anggaran . Jadi sampul surat itu berfungsi sebagai penggera agar tidak membazirkan perbelanjaan wang.

4. Ketepikan Sebilangan Wang untuk Tabungan dan Dana Kecemasan

Sentiasa cuba mengetepikan sebahagian daripada pendapatan anda untuk simpanan dan dana kecemasan yang tidak dijangka. Tidak perlu mengetepikan banyak, tetapi yang harus anda lakukan adalah berjimat secara konsisten setiap bulan. Untuk jumlahnya tentu disesuaikan dengan jumlah pendapatan anda dan berapa bil anda setiap bulan.

5. Komitmen Sangat Penting

Anda mesti berkomitmen untuk tidak pergi ke ATM dan mengambil wang tunai. Juga menahan godaan untuk membeli-belah dalam talian. Godaan membeli-belah dalam talian sering merosakkan rancangan kewangan seseorang, ketahuilah.

Walaupun ternyata memerlukan barang yang hanya dapat dibeli secara dalam talian, depositkan wang tunai (jika bank dapat dihubungi dengan berjalan kaki), atau simpan kembali sampul belanja dalam talian setelah pembayaran dibuat. Kaedah ini agak rumit, tetapi jika anda mengingat kembali tujuan asal "ekonomi", kita boleh selamat.

Apa Untungnya Menguruskan Kewangan dengan Sistem Sampul?

  • Kaedah ini ternyata lebih berkesan untuk menjadikan kita lebih berdisiplin dan dapat membebani jumlah perbelanjaan dalam satu bulan.
  • Aliran tunai dalam satu bulan lebih mudah dikawal dan kita tahu di mana gaji sebenarnya berjalan.
  • Secara psikologi lebih berpengaruh untuk terus menyimpan wang kerana sering melihat catuan di dalam sampul surat.

Baca juga:  Kami Orang Dunia, Gaji Biasa Tapi Gaya Hidup Selangit & Kami Bangga

Menguruskan Sistem Sampul Kewangan untuk Freelancer Bagaimana?

Menguruskan kewangan untuk freelancer agak sukar. Ini kerana wang yang naik dan turun setiap bulan. Perkara yang paling penting ketika mengatur kewangan untuk freelancer adalah menetapkan had perbelanjaan minimum setiap bulan.

Yang pasti, menggunakan catatan perbelanjaan dan mengelompokkannya ke dalam kategori pasti membantu untuk mengetahui di mana wang itu dibelanjakan. Selain kaedah di atas, jangan lupa menyimpan wang untuk pelaburan dan insurans. Anda boleh memilih pelaburan emas, simpanan atau juga dapat menggunakan simpanan berjangka sekiranya dirasakan aliran kewangan masih berubah-ubah.

Ini kemudiannya akan digunakan untuk dana kecemasan dan tujuan lain. Untuk insurans, sekarang ada banyak yang memberikan premium murah. Atau cuba senaraikan BPJS untuk menjamin kesihatan, kerana freelancer biasanya tidak mendapat insurans kesihatan dari institusi tempat mereka bekerja.

Walaupun pengurusan kewangan sistem sampul belum diterapkan kepada semua orang, sekurang-kurangnya cara ini membantu kita ke arah mana wang dibelanjakan. Ayuh cuba sekarang!

Artikel Berkaitan