Kesan Virus Corona terhadap Ekonomi: Adakah Perniagaan Anda Terpengaruh?

Kesan Virus Corona terhadap Ekonomi

Bagaimana virus Corona mempengaruhi ekonomi Dunia dan Global? Ini adalah soalan yang mungkin bukan jawapannya.

Virus korona telah menjadi perhatian serius umat manusia di seluruh pelosok dunia. Sebabnya, virus ini telah menjadi wabak di mana penyebarannya sangat cepat dan merentas desa.

Terdapat berbagai kekhawatiran yang timbul mengenai virus Corona, baik pada peringkat peribadi, keluarga, wilayah, nasional atau bahkan global.

Mungkin ada di antara kita yang bertanya kepada diri kita sendiri, apakah kemungkinan saya atau orang tersayang dijangkiti Corona? Apa yang akan saya lakukan sekiranya saya atau orang tersayang dijangkiti virus ini?

Sebaliknya, ahli perniagaan juga mempunyai keprihatinan besar. Bagaimana virus Corona akan mempengaruhi ekonomi dan perniagaan saya pada masa akan datang?

Melalui artikel ini, saya akan cuba berkongsi apa yang saya tahu mengenai virus Corona dan kesannya terhadap ekonomi, serta langkah-langkah berpotensi yang dapat kita ambil.

Apa itu Corona Virus?

Pada dasarnya terdapat banyak jenis virus Corona, seperti; SARS, MERS, dan beberapa yang lain. Nama "Corona" merujuk kepada cahaya di sekitar struktur cincin virus ini ketika dilihat di bawah mikroskop.

Dalam kes ini, virus Corona yang dimaksud adalah COVID-19 yang merupakan virus yang menjangkiti sistem pernafasan. Seseorang yang dijangkiti virus ini dikenal melalui gejala yang timbul pada manusia, seperti selesema, demam, batuk, dan sesak nafas.

Apakah Virus Corona Covid-19?Bentuk coronavirus dilihat melalui mikroskop elektron, sumber web.musc.edu

Virus ini boleh menular dari satu orang ke banyak orang lain dengan pelbagai cara, seperti; melalui sentuhan, bersin, batuk, dll.

Menurut WHO, cara terbaik untuk mengelakkan dijangkiti virus ini adalah menjaga kebersihan tangan, mengelakkan bersin / batuk, dan menjauhkan diri dari orang lain ketika berada di tempat orang ramai.

Apakah kesan virus Corona terhadap ekonomi setakat ini?

Terdapat sebilangan industri yang mengalami kesan buruk dari wabak Covid-19 baru-baru ini. Terutama industri yang bergantung pada barang yang dihasilkan di China kerana pengeluarannya perlahan di sana.

Salah satu kesan virus Corona terhadap ekonomi di Dunia dapat dilihat dari penurunan nilai Rupiah Dunia berbanding Dolar AS. Semasa artikel ini diterbitkan, nilai Rupiah jatuh dengan sangat ketara.

Dolar hari iniNilai Rupiah Dunia Dolar Amerika Syarikat, 19/03/2020

Selain itu, beberapa industri di Dunia juga mengalami penurunan atau kesan negatif akibat pandemi Coronavirus, termasuk;

  • Industri hospitaliti
  • Industri pembuatan
  • Perniagaan pelancongan
  • Perniagaan runcit
  • Perniagaan barang mewah
  • Pasaran saham global
  • Perniagaan telefon pintar
  • Perniagaan pengangkutan (kapal terbang, kapal, pengangkutan darat)

Menurut beberapa sumber, industri pembuatan, pelancongan dan perhotelan sangat terpengaruh sejak wabak Coronavirus. Ini dapat dilihat dengan jelas kerana terdapat penurunan penghunian yang ketara sehingga pelbagai syarikat melakukan berbagai upaya kecekapan.

Selain yang disebutkan di atas, ada kemungkinan industri lain mengalami penurunan akibat pandemi Coronavirus.

Apa Yang Berlaku Seterusnya?

Pada masa ini, ahli perniagaan sedang menunggu dan melihat perkembangan kerana tidak ada kepastian mengenai keadaan tersebut. Dan tentunya perkembangan selanjutnya bergantung pada seberapa berkesan langkah-langkah kawalan virus Corona dilakukan oleh pemerintah Dunia dan rakyatnya.

Seperti yang kita ketahui, pelbagai kes yang berlaku di luar China, termasuk Korea Selatan, Iran, dan Itali, mengalami peningkatan yang ketara.

Begitu juga dengan Dunia. Ketika artikel ini ditulis, jumlah mangsa yang dijangkiti virus Corona di Dunia telah mencapai 172 orang dengan 7 orang mati dan 9 orang pulih (156 kes aktif).

Anda boleh melihat lebih banyak maklumat di laman web //www.worldometers.info/coronavirus/

Tetapi, tentu saja kita tidak boleh hanya melihat dan menunggu keadaannya. Walaupun anda sedang menunggu dan melihat , itu tidak bermakna anda tidak melakukan apa-apa.

Apa yang boleh kita buat?

Tidak kira sama ada anda merasakan kesan COVID-19 atau takut dengannya, terdapat beberapa langkah yang boleh kita ambil sebagai individu yang mengambil berat tentang diri kita dan orang lain.

1. Mula Bekerja Dari Rumah

Sesuai dengan arahan dari pemerintah Dunia, pada masa ini sangat disarankan agar pekerja melakukan pekerjaan mereka dari rumah ( bekerja dari rumah ).

Sudah tentu, dasar setiap syarikat tidak akan sama kerana beberapa pekerjaan tidak dapat dilakukan dari jauh atau dalam talian.

Mungkin sebilangan profesion tidak dapat melakukan usaha ini, tetapi mereka yang dapat melakukannya harus secara sedar mengikuti arahan pemerintah.

Usaha ini bertujuan untuk meminimumkan potensi penyebaran atau penularan virus Corona baru yang mungkin terjadi di lingkungan kerja.

2. Menjaga Kesihatan

Sebenarnya, virus Corona boleh menjangkiti sesiapa sahaja. Tetapi apabila itu berlaku, mereka yang mempunyai daya tahan yang optimum mempunyai peluang yang lebih baik untuk pulih berbanding dengan mereka yang kurang sihat.

Menjaga kesihatan dapat dilakukan dengan menerapkan gaya hidup sihat dengan makan makanan yang sihat secara teratur, bersenam, dan cukup istirahat.

Secara teori, gaya hidup sihat tidak sukar dilakukan. Cuma, kebanyakan orang tidak mahu mengambil berat tentang diri mereka sendiri atau orang lain.

Baca juga: Petua Bekerja Dari Rumah Semasa Pandemik Virus Corona di Dunia

Artikel pendek ini tidak menerangkan secara lengkap kerana saya bukan pakar. Namun, itu tidak akan menyakitkan anda dan saya mulai lebih peka dengan perkembangan wabak Coronavirus.

Situasi semasa cukup sukar dan penuh dengan cabaran bagi semua pihak, terutama bagi ahli perniagaan yang sering berurusan dengan banyak orang. Namun, saya yakin, pada satu ketika, masalah ini akan dapat diselesaikan, dan hanya mereka yang peduli yang dapat memperoleh manfaat daripada sebarang cabaran yang mereka hadapi.

Selamat berniaga, dan semoga sihat selalu!

Artikel Berkaitan