Menghina Iriana Jokowi di Instagram Ditangkap, Apa yang Anda dan Saya Boleh Pelajari

Menghina Iriana Jokowi di InstagramDodik Ikhwanto menghina Puan Iriana / Foto: Dony Indra / detikcom

Menghina Iriana Jokowi Wanita Pertama Republik Dunia akhirnya ditangkap oleh Polis di Palembang. Kes penangkapan seperti ini bukan kali pertama berlaku, dan saya pasti bukan yang terakhir. Ucapan kebencian terhadap seseorang / kumpulan melalui media sosial telah menjadi 'makanan' bagi orang-orang di Dunia dan telah menimbulkan kegelisahan dan perpecahan.

Masyarakat Dunia pengguna media sosial banyak yang keliru tentang makna "Kebebasan Bersuara". Pelbagai catatan status di media sosial yang semakin bebas dan tidak peduli lagi dengan adab dan peraturan menjadikan saya dan mungkin anda MUAK.

Seolah-olah kita tidak mahu belajar dari berbagai insiden buruk di negara lain yang disebabkan oleh ungkapan kebencian, penghinaan, berita palsu, dan sebagainya. Saya tidak begitu faham dari mana datangnya kebencian Puan Iriana, tetapi membuat catatan seperti ini di media sosial adalah sesuatu yang sangat tidak wajar.

Dan yang cukup mengejutkan ialah pelakunya ternyata seorang pelajar, orang yang berpendidikan, generasi bangsa yang akan datang. Namanya Dodik Ikhwanto, pemilik akaun Instagram @warga_biasa, dan pembuat meme yang menghina ibu Iriana Jokowi masih berusia 21 tahun. Masih sangat muda ya, apa yang anda mahu, bro?

Artikel lain:  Penyebaran Perniagaan yang Dibenci di Internet Semakin Banyak, Hati-hati!

Belajar dari Dodik Ikhwanto, Berhati-hati Menggunakan Jari Anda

Sebenarnya terdapat banyak cadangan, baik dari pemerintah Dunia dan dari para pemimpin agama yang meminta orang ramai agar berhati-hati dalam menyiarkan sesuatu di media sosial. Sebenarnya, ini berulang kali dinyatakan oleh Presiden Jokowi beberapa waktu yang lalu, menggunakan media sosial untuk sesuatu yang berguna.

Dari maklumat di media arus perdana, alasan Dodik membuat catatan penghinaan itu adalah kerana dia tidak menyukai pemerintah Indonesia, terutama Jokowi. Dari ini, kita dapat melihat bahawa kes ini membawa kepada politik, mungkin dia ingin mengkritik pemerintah. Sayangnya Dodik, seorang pelajar, tidak dapat mengkritik pemerintah dengan cara yang betul, malah menghina Ibu Negara.

Bagi Dodik memang sudah terlambat untuk mempelajari 'etika' media sosial, artikelnya adalah bahawa dia akan berada dalam penjara untuk waktu yang lama (6 tahun). Tetapi bagi kami, anda dan saya, masih belum terlambat.

Menggunakan Akaun Palsu Tidak Membuat Anda "Selamat" Membuli Orang Lain

Mungkin ada di antara kita yang berpendapat bahawa dengan menggunakan akaun palsu di media sosial, identiti sebenar kita tidak akan terungkap. Dan ini juga yang difikirkan oleh Dodik Ikhwanto, dia menggunakan akaun palsu di Instagram @warga_biasa.

Terus terang, saya bukan pakar IT, tetapi saya tahu bahawa jejak digital dapat dikesan kerana komputer yang disambungkan ke internet dapat mencari alamat IP-nya. Tidak kira anda menggunakan VPN atau proksi, seseorang di Polis RI yang lebih mahir dalam bidang IT pasti akan menemui alamat anda.

Oleh itu, jika anda mempunyai akaun palsu di media sosial, anda tidak boleh menggunakannya untuk perkara buruk seperti yang dilakukan Dodik. Akaun palsu yang lebih baik dibuat untuk penjualan 'botak' di media sosial.

Menghina Orang Lain di Media Sosial boleh merosakkan Masa Depan Anda

Pasti! Apalagi menghina Puan Iriana, menghina orang lain di media sosial boleh membuat masa depan anda suram. Dodik adalah contoh kes yang terdedah kepada media besar, tetapi sebenarnya ada banyak orang yang kehilangan peluang pekerjaan / perniagaan kerana mereka sering menyiarkan ucapan benci di media sosial.

Saya berikan satu contoh, ini berdasarkan cerita dari seorang rakan, katakan Mawar. Mawar adalah pengambilan pekerja di syarikat terkenal. Dia sering membaca CV seseorang dan juga melakukan wawancara. Dan ternyata, yang sering diperiksa oleh Mawar adalah akaun media sosial calon pekerja.

Tidak jarang seorang pencari kerja ditolak kerana di akaun media sosialnya sering menyiarkan ucapan benci, baik kepada pemerintah dan juga peribadi atau kumpulan lain. Dan mungkin ini boleh berlaku kepada anda, rakan anda, atau keluarga anda. Mempunyai CV yang baik, pencapaian yang baik, tetapi di akaun media sosial anda sering menghina orang, masa depan anda boleh menjadi suram.

Bijak ke media sosial!

Artikel Berkaitan