Yasa Singgih: Bermula dari Zero, Hingga Berjaya Menerbangkan Republik Lelaki Jenama

Yasa Singgih

Yasa Singgih , mungkin anda pernah mendengar nama ini. Dia adalah salah seorang usahawan muda yang berjaya di Dunia. Menjadi usahawan adalah pilihan yang boleh dilaksanakan oleh sesiapa sahaja. Tidak ada batasan umur, besar dan kecil, muda dan tua, semuanya berhak untuk berjaya dalam perniagaan.

Contoh yang paling jelas adalah kejayaan Yasa Paramita Singgih yang telah memulakan perniagaan sejak dia masih remaja. Cara hidup yang membawanya ke dunia perniagaan juga tidak sehalus yang diharapkan, naik turun perniagaan yang dia rasakan ketika dia masih remaja.

Tuntutan Hidup Membuat Yasa Singgih Menjadi Berdikari

Keadaan bapanya yang menderita sakit jantung, ketika itu dia masih di sekolah menengah pertama kelas tiga. Keadaan ini membuat Yasa memikirkan masa depannya, sementara ayahnya jatuh sakit. Dia juga tidak mahu menambah beban ibu bapa, dia kemudian mula memikirkan bagaimana mendapatkan pendapatan secara bebas. Sekurang-kurangnya ia boleh digunakan untuk wang saku dan membeli buku tanpa perlu meminta ibu bapa.

Keinginan Yasa mendorongnya untuk melamar sebagai MC di salah satu acara yang diadakan di sebuah pusat membeli-belah di Jakarta. Pada masa itu, dalam seminggu Yasa dapat mengisi hingga tiga acara pada hujung minggu. Wang yang dia terima ketika itu ialah Rp. 350,000 setiap kali dia muncul.

Artikel lain:  Fany Silvia ~ Mengembangkan Fesyen Dunia Asli dengan Taflo Shoes

Yasa Singgih Terjun ke Dunia Perniagaan dengan Ibukota Keberanian

Dari pengalaman mendapatkan wang saya sendiri sebagai MC, ini menjadikan Yasa Singgih semakin bersemangat untuk berdikari. Kemudian setelah dia menamatkan sekolah menengah dan memasuki sekolah menengah, ketika berusia 16 tahun, dia mulai memasuki dunia perniagaan walaupun masih kecil. Perniagaan # jual beli secara dalam talian adalah pilihan kerana memang pada waktu itu dia dapat menggunakan untuk memulakan perniagaan. Dia memaksimumkan Blackberry Messenger untuk menjual produk t-shirtnya, pada masa itu dia sudah menggunakan jenama Men's Republic.

Yasa menjelaskan bahawa modal untuk memasuki perniagaan dalam talian dengan produk T-shirt pada masa itu adalah keberanian. Dia sama sekali tidak tahu tentang selok-belok baju atau reka bentuk. Satu-satunya pengetahuan yang dia ada ketika itu ialah dia boleh membeli t-shirt di pasaran dan kemudian dipasarkan secara dalam talian.

Pengiraan Perniagaan Salah Membuatnya Gagal

Keinginan Yasa Singgih untuk mengejarnya ternyata semakin hari semakin kuat, dorongan itu membuatnya berusaha membuka perniagaan baru pada tahun 2012 dengan mendirikan sebuah kafe kecil yang diberi nama Teh Kopi ini yang terletak di kawasan Taman Jeruk. Tidak lama kemudian, kira-kira enam bulan kemudian dia telah membuka cawangan baru tepatnya di Mall Ambassador Jakarta Selatan.

Tetapi ternyata perniagaan baru yang dikendalikannya bangkrut yang membuatnya mengalami kerugian. Pengiraan yang nampaknya bukan penyebab kegagalan. Dia tidak dapat membahagikan masa antara sekolah dan dua perniagaannya, jadi ini mencetuskan kerugian dalam perniagaannya. Terpaksa mendapat keuntungan dari penjualan t-shirt yang digunakan untuk menampung kerugian.

Kemudian pada tahun 2013 dia memutuskan untuk menutup kafe, malah perniagaan t-shirtnya juga dihentikan. Menurutnya, jika dihitung kerugian yang dialaminya mencapai 100 juta dari kegagalan yang dialaminya.

"Oleh kerana saya tidak mempunyai modal untuk membeli barang dan ada peperiksaan nasional, jadi saya fokus pada masalah sekolah. Saya menghentikan perniagaan pakaian buat sementara waktu, "kata Yasa Singgih.

Baca juga:  Kamengmau Cerah ~ Dari Tukang Kebun Kini Berjaya Menghasilkan Beg Sosial Jepun

Bangkitlah Dengan Konsep Perniagaan yang Lebih Baik

Kegagalan yang dirasakan oleh Yasa Singgih tidak menjadikan remaja yang lahir di Bekasi pada 23 April 1995, dan kemudian disembuhkan. Tetapi kegagalan itu sebenarnya menjadikannya lebih bersemangat dalam mengejar dunia perniagaan. Setelah peperiksaan nasional selesai, dia kembali ke dunia perniagaan sekali lagi, kali ini dengan konsep yang jelas dengan rancangan perniagaan yang tersusun rapi.

Dia kembali mengibarkan bendera Republik Lelaki yang menjual aksesori fesyen lelaki. Pada mulanya, Yasa Singgih hanya menjual kasut kasual untuk lelaki. Tetapi semakin besar usahanya untuk mencipta jenama yang dia berjaya untuk menawarkan pelbagai produk. Saat ini Men's Republic menjual seluar dalam, jaket dan sandal untuk lelaki.

Yasa Singgih mengoptimumkan #media sosial untuk menawarkan produknya, selain daripada cara perniagaan dalam talian yang lain. Pada masa ini, dari aktiviti perniagaan yang dikendalikannya, pendapatan yang dapat dia hasilkan dalam satu bulan dapat mencapai ratusan juta rupiah.

Artikel Berkaitan