Cara Mudah Mendapat Pelaburan dari Venture Capital

Bagaimana Mendapat Pelaburan dari Venture Capital - Pernahkah anda mendengar pelaburan dari modal teroka? Venture capital adalah kerjasama dalam bentuk pelaburan dengan pembiayaan dalam bentuk modal menjadi syarikat swasta dalam jangka waktu tertentu. Secara amnya modal teroka ini bermaksud menyerahkan modal secara tunai sebagai pertukaran sejumlah saham dalam syarikat.

Cara Mendapatkan Pelaburan dari Venture Capital

Permulaan / syarikat yang baru ditubuhkan dan tidak memenuhi syarat (standard penubuhan syarikat) memerlukan modal teroka ini sebagai modal pinjaman yang biasanya diperoleh dari sekumpulan pelabur, individu dan institusi dan bank.

Tetapi sayangnya kerana syarikat itu masih baru ditubuhkan, biasanya mereka mengalami kesukaran untuk mendapatkan modal teroka dengan kata lain sukar untuk mendapatkan kepercayaan para pelabur.

Walaupun begitu, perniagaan baru tidak perlu gagal mendapatkan modal. Ada cara untuk mendapatkan pelaburan dari modal teroka profesional sehingga cadangan diterima oleh bakal pelabur.

Apa itu Modal Teroka?

"Modal usaha adalah pelaburan dalam bentuk pembiayaan dalam bentuk penyertaan ekuiti dalam syarikat swasta sebagai rakan niaga (syarikat pelaburan) untuk jangka waktu tertentu. Secara amnya, pelaburan ini dilakukan dalam bentuk penyerahan modal tunai sebagai pertukaran sejumlah saham dalam syarikat rakan niaga.

Pelaburan modal teroka ini biasanya mempunyai risiko tinggi tetapi juga memberikan pulangan yang tinggi. Venture kapitalis atau dalam bahasa asing yang disebut ventura kapitalis (VC), adalah pelabur yang melabur dalam syarikat modal teroka. " ~ Wikipedia

Baca juga: Definisi Modal Teroka

Kekuatan dan Kelemahan Modal Usaha

Syarikat usaha sering mensasarkan syarikat permulaan / permulaan yang sedang membangun dan memerlukan modal. Berbeza dengan bank, dari segi pembiayaan, syarikat modal teroka adalah syarikat yang berperanan dalam pengurusan syarikat permulaan.

Kelebihan Modal Usaha:

 1. Keupayaan dari segi pengembangan rangkaian perniagaan
 2. Mempunyai sistem pembayaran balik yang murah
 3. Menjadi sumber dana / modal dan juga membantu memantau perkembangan perniagaan
 4. Peluang untuk menjulang reputasi syarikat modal teroka yang sudah terkenal

Kekurangan Modal Usaha :

 1. Sekiranya syarikat permulaan berjaya, pembayaran pinjaman juga akan besar
 2. Pengasas syarikat boleh kehilangan kawalan dan juga kehilangan pemilikan perniagaan yang dimulakan kerana sebahagian besar saham dan pengurusan perniagaan dimiliki oleh syarikat modal teroka.
 3. Selalunya syarikat modal teroka menolak tuntutan modal kerana mereka hanya ingin memberikan pembiayaan hanya untuk memulakan syarikat yang dianggap baik

Artikel lain:  Mengapa Syarikat Permulaan cenderung lebih berjaya daripada syarikat besar?

Inilah Cara Mendapatkan Pelaburan dari Venture Capital

1. Buat Rancangan Perniagaan

Untuk memohon modal teroka, calon penerima pelaburan mesti mempunyai rancangan perniagaan yang matang baik dalam pemikiran dan tulisan.

Dalam arti anda harus membuat ringkasan yang mengandungi perniagaan yang sedang dirintis. Rancangan perniagaan ini sekurang-kurangnya mesti merangkumi aspek-aspek berikut:

 • Penerangan lengkap mengenai perniagaan anda
 • Latar belakang dan pengalaman pasukan syarikat
 • Analisis persaingan perniagaan dan penyelesaian untuk masalah yang mungkin berlaku
 • Ketelusan kewangan terperinci
 • Sistem pemasaran

Dokumen-dokumen di atas mesti anda berikan dan kaji sebelum bertemu dengan bakal pelabur. Pada hakikatnya, pelabur sebenarnya akan bertanya tentang kemungkinan kejayaan yang anda capai. Sehingga semua persoalan dan masalah yang mungkin ditanyakan oleh pelabur mesti dijawab dengan teliti sambil tetap berhati-hati.

Kumpulan atau institusi yang menyediakan modal teroka biasanya menerima beratus rancangan perniagaan setiap tahun, tetapi anda tidak perlu putus asa.

Sekiranya memang rancangan perniagaan yang anda tawarkan sangat meyakinkan kerana dapat memberikan banyak faedah untuk anda dan juga para pelabur, maka mungkin perniagaan anda mendapat modal. Walaupun anda bernasib baik, anda boleh mendapatkan modal dengan segera tanpa perlu melalui tahap lain.

2. Buat Janji Temu

Sekiranya rancangan perniagaan yang anda kirimkan menarik perhatian dan minat pelabur, anda akan terus ke peringkat pertemuan atau perkenalan. Mesyuarat itu tidak bermaksud anda dapat memperoleh modal teroka, tetapi pertemuan ini diadakan sebagai bentuk persembahan rancangan perniagaan anda.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, sebelum memasuki tahap ini, anda mesti benar-benar dapat memahami rancangan perniagaan anda dan kemungkinan masalah yang timbul. Katakan anda menjual idea. Sekiranya anda dapat menguasai dan sesuai dengan minat pelabur, anda akan memasuki tahap Due Diligence.

 • Ketekunan wajar

Sekiranya anda telah memasuki tahap ini, bakal penerima modal akan menerima panggilan telefon, e-mel, wawancara untuk melakukan penilaian perniagaan. Sekiranya anda tidak menghubungi anda, cubalah bersabar dan tetap menjaga komunikasi yang baik dengan pelabur untuk mendapatkan modal teroka tidak lama lagi.

 • Dokumen Perjanjian

Ini adalah bahagian yang paling penting dalam kerjasama perniagaan. Seorang bakal penerima modal harus memperhatikan setiap isi dokumen perjanjian tersebut agar di masa depan tidak merasa dirugikan. Tahap ini adalah peringkat perbincangan dan mediasi yang biasanya memerlukan masa lebih dari 2 minggu untuk memenuhi kesahihan dokumen.

Anda boleh berunding dengan pelabur mengenai pembahagian keuntungan dan kemungkinan kerugian melalui dokumen perjanjian yang mengikat. Tetapi ia mesti memastikan bahawa keuntungan perniagaan anda melebihi peluang kerugian dengan mengambil kira keperluan pasaran.

Baca juga:  Apakah Peretasan Pertumbuhan dan Fasa Yang Digunakan

Nota:

Semasa berjumpa dengan bakal pelabur, ingatlah bahawa mereka memberikan pelaburan kerana mereka memahami bahawa perniagaan memerlukan dana untuk bertahan dan menyelesaikan masalah pelanggan dengan produk yang dikembangkan. Sebagai balasannya, pelabur akan mendapat saham yang nilainya jauh lebih besar daripada pelaburan yang dikeluarkan.

Secara amnya, pelabur ini akan melabur dalam banyak perniagaan atau permulaan yang baru berkembang. Ini dilakukan sebagai jangkaan bagaimana sekiranya suatu hari perniagaan berhenti di tengah jalan. Oleh itu, lakukan yang terbaik dari awal hingga peringkat persembahan sehingga mereka yakin bahawa perniagaan yang dibentangkan benar-benar mempunyai prospek yang jelas.

Cara mendapatkan pelaburan dari modal teroka (Infographic dari Techinasia.com)

Infografik Cara Mudah Mendapatkan Pelaburan

Artikel Berkaitan