Hamzah Izzulhaq ~ Perniagaan Sejak Sekolah Dasar, Kini Perolehan Perniagaannya Mencapai Ratusan Juta Sebulan

Hamzah Izzulhaq

Untuk meneruskan profesion sebagai ahli perniagaan sememangnya bukan pilihan yang mudah. Tetapi jika sudah menjadi pilihan hidup, berapa berat yang akan dihadapi pasti akan tetap dilakukan dengan penuh kebahagiaan. Salah satu contoh kisah kejayaan yang sangat memberi inspirasi adalah perjalanan perniagaan Hamzah Izzulhaq. Hamzah Izzulhaq adalah usahawan muda yang telah merasakan keperitan dunia perniagaan sejak usia dini.

Hamzah Izzulhaq telah mula belajar berniaga sejak kelas 5 sekolah rendah dengan menjual pelbagai jenis permainan seperti guli, mercun dan permainan kanak-kanak lain kepada rakan-rakannya. Keinginan untuk menjadi ahli perniagaan tidak pernah berhenti walaupun dia telah beberapa kali gagal. Bagaimana ceritanya, pertimbangkan cerpen berikut.

Artikel lain:  Harfana Alwi ~ Usahawan Muda yang Berjaya dalam Perniagaan Hartanah

Permulaan kerjaya Hamzah Izzulhaq

Dari latar belakang keluarga menengah, bapanya yang merupakan pensyarah dan ibunya sebagai guru sekolah menengah pertama, Hamzah tidak mengalami masalah ekonomi. Tetapi memang minatnya untuk berniaga tidak dapat dihentikan.

Sebelumnya ketika dia masih di sekolah rendah, dia menjual kepada rakan sebayanya hanya untuk menambah wang saku atau wang untuk makanan ringan. Hamzah sendiri mengakui bahawa dia mula menjalankan perniagaan dengan serius ketika di sekolah menengah ketika dia masih di kelas 1.

Pada masa itu dia mencuba nasib dengan menjadi penjual kredit dan pasaran sasaran tetap menjadi kawan di sekolahnya. Selain menjual pulsa, Hamzah juga menjual buku. Kebetulan bapa saudaranya adalah pekerja di sebuah kedai buku besar. Dia kemudian melobi bapa saudaranya untuk menjadi pengedarnya dengan memberikan potongan 30%. Pada masa itu Hamzah dapat memperoleh pendapatan sebanyak Rp. 950,000 setiap semester, pendapatan yang lumayan untuk anak-anak sekolah menengah pada masa itu.

Kegagalan Perniagaan Tidak Menghentikannya

Perjalanan perniagaan seseorang tidak akan berjalan tanpa masalah, setiap perniagaan pasti akan mempunyai masa ketika perniagaan mengalami kemerosotan. Perniagaan yang dilakukan Hamzah juga, ketika dia berjaya menjalankan perniagaan buku, keuntungan kemudian diketepikan sedikit untuk membuka perniagaan baru yang menjual kredit. Dalam perniagaan menjual kredit, dia bertindak sebagai pelabur, sementara menjalankannya adalah teman sekolah menengahnya pada masa itu.

Perniagaan nadi yang dijalankan oleh Hamzah hanya dapat berlangsung selama tiga bulan. Masalah yang timbul ialah rakan niaga sering menggunakan kredit mereka sendiri dan menggunakan wang modal untuk keperluan peribadi. Akhirnya Hamzah memutuskan untuk menutup perniagaan kreditnya yang hanya bertahan selama tiga bulan.

Tidak mahu berhenti kerana gagal, Hamzah kemudian bangkit semula dengan menjalankan perniagaan pin di sekolah. Dengan wang simpanannya, dia kemudian membeli mesin untuk membuat pin dan pelekat. Dia melihat peluang yang menjanjikan ketika sekolah sering mengadakan acara seperti seni persembahan, aktiviti majlis pelajar atau acara lain.

Namun, sekali lagi dia gagal. Kali ini penyebab utama kegagalannya adalah ketidakmampuannya untuk menguasai alat-alat untuk menghasilkan, sehingga banyak pesanan gagal dicetak dan bahkan mesinnya mengalami kerosakan. Bukan hanya itu, kegagalannya atas kegagalan yang dialaminya membuatkan ayahnya sedikit marah padanya.

Tangkap Peluang Perniagaan Lebih Besar

Setelah beberapa kegagalan dalam perniagaannya, Hamzah merenung sedikit dan membuat persimpangan diri. Tidak mahu berlama-lama dalam penyesalan, dia kemudian mencuba perniagaan makanan. Dia juga mula menjual makanan ringan, kek atau pizza di sekolahnya.

Kelebihan yang dia dapat ketika itu adalah 5 juta rupiah. Di pertengahan kelas 2 sekolah menengah, dia mendapat peluang perniagaan yang lebih besar dan menjanjikan ketika dia mengambil bahagian dalam seminar dan komuniti perniagaan pelajar dengan tajuk Komuniti Motivator dan Usahawan (COME).

Di sana dia bertemu dengan rakan perniagaan yang menawarkan francais perniagaan bimbingan bernama Bintang Solusi Mandiri. Secara kebetulan ada satu cabang bimbingan yang akan diambil alih dengan harga jual Rp. 175 juta.

Baca juga:  Sandiaga Uno, Usahawan Muda Berjaya Dunia yang Lahir dari Kesukaran

Sudah tentu jumlahnya cukup besar bagi seorang Hamzah Izzulhaq, tetapi tidak kurang masuk akal, dia kemudian memberanikan diri untuk meminjam wang berjumlah 70 juta kepada ayahnya. Dengan modal sendiri sebanyak 5 juta ditambah wang dari ayahnya 70 juta, dia dapat memperoleh bimbingan dengan perjanjian kekurangan 100 juta yang akan dia bayar setiap semester.

Hasilnya, perniagaan bimbel berkembang pesat dan mampu menghasilkan provit bersih 180 juta setiap semester. Dia kemudian mengembangkan perniagaannya di sektor perabot dengan fokus pada bidang sofa bed. Dia juga menghalalkan perniagaannya sejak 2011 di bawah panji CV Hamasa World dan dirinya sebagai presiden pengarahnya. Syarikatnya pada tahun 2013 dapat meraih perolehan 100 juta sebulan dari keseluruhan perniagaan.

Artikel Berkaitan