Walaupun Penuh Batasan, Lelaki Ini Mempunyai Cita-Cita dan Semangat Perniagaan Luar Biasa

cap jari dari keropok cap ubi kayu

Sidik, sehingga nama itu disematkan kepadanya sejak dilahirkan oleh ibu bapanya. Dia dilahirkan dalam keadaan ekonomi yang biasa-biasa saja ditambah dengan keadaan tubuhnya yang cacat. Sidik dilahirkan ke dunia dengan keadaan fizikal yang tidak sempurna, dia dilahirkan tanpa kedua kaki.

Dengan keadaan yang benar-benar kurang, ia tidak membuat cetakan kemudian menjadi lemah dan menyerah. Keadaan seperti itu menjadikan mentaliti Sidik lebih kuat dan termotivasi untuk menjadi lebih baik.

"Alhamdulillah, sejak saya dilahirkan, saya seperti ini," katanya, bersyukur selalu ditanya mengenai keadaan kekurangan badannya. Walaupun tubuhnya tidak sempurna, Sidik tidak pernah mahu menyusahkan sesiapa pun sejak dia kecil. Dia selalu berusaha melakukan aktiviti hariannya secara bebas. Dia mengatakan bahawa dia ingin memperoleh kejayaan bukan kerana kasihan kepada orang lain, tetapi kerana kerja kerasnya sendiri.

Artikel lain:  Angkie Yudistia, Wanita Pekak Berinspirasi Memecahkan Batasan

Kesukaran Ekonomi Keluarga Sidik

Perjalanan hidup Sidik sebenarnya bermula ketika dia mengahwini wanita yang dia cintai dengan Siti Rahmah pada tahun 1992. Dia menikah dengan seorang lelaki yang cacat, yang kemudian dikurniakan tiga orang anak perempuan yang sihat dan normal. Tetapi bencana menimpa anak keduanya, dia mengalami kemalangan yang mendorongnya untuk melihat Khaliq.

Sejak berkahwin dengan isterinya, keadaan ekonomi keluarga Sidik tidak bertambah baik. Pada masa itu Sidik bekerja di Yayasan Swa Prasidya dan telah bertahun-tahun, tetapi tidak dapat mendapatkan bahan yang bermanfaat bagi keluarganya. Akhirnya, Sidik memutuskan untuk berhenti kerja dan memutuskan untuk mencari pekerjaan lain.

Dengan menggunakan diploma diploma, Sidik diterima bekerja di syarikat kontrak sebagai kakitangan, pekerjaan yang hampir tidak dapat memenuhi keperluan ekonomi keluarganya. Tetapi kesan krisis ribut pada tahun 1998 menjadikan syarikatnya tidak beroperasi. Ketika menjadi saat paling sukar dalam menemani isterinya, Sidik menganggur tanpa mempunyai pekerjaan.

Memulakan perniagaan

Dalam keadaan pengangguran walaupun sangat berat, tetapi Sidik tidak mahu berdiam diri. Dia mulai sering mengikuti kursus kemahiran yang diadakan oleh Pemerintah Daerah DKI. Pada masa itu yang membuat Sidik tertarik ialah pembuatan keropok ubi kayu. Setelah mendapat modal dari Pemerintah Daerah DKI yang pada waktu itu berjumlah satu juta rupiah, ia digunakan oleh Sidik dan isterinya untuk memulai bisnis keropok ubi kayu.

Katanya, ketika dia masih memulakan perniagaan keropok ubi kayu, tidak ada jenama sama sekali dan pembungkusannya masih jelas. Proses pembuatan keropok ubi kayu tidak semudah membuat kerepek ubi kayu, jelasnya. Setiap proses bermula dari awal hingga tahap pemasaran dia melakukannya sendiri, dengan memasarkan di koperasi atau di kedai-kedai kecil di sekitar rumahnya.

Pada awal penjualan dia tidak dapat menjangkau pasar yang lebih luas kerana modal yang terhad sehingga perniagaannya terbatas pada persekitaran sekitarnya. Pada awal pengeluarannya, masih terdapat sekitar 100 bungkus 10 kilogram bahan mentah dan hanya habis setelah satu bulan.

Perniagaan yang Mula Menghasilkan Hasil

Dengan jangkauan produk pemasaran yang terhad, menjadikan perniagaan biskuit ubi kayu Cap Gurame Sidik tidak begitu maju. Nasib baik ada seorang peniaga yang melihat kegigihan dan kebebasan Sidik sehingga dia memberikan bantuan dalam bentuk motosikal untuk melancarkan perniagaan Sidik. Tetapi dengan keadaan Sidik, yang tidak mempunyai kaki, motosikal tidak dapat digunakan secara langsung. Dia juga mengubahnya dengan model yang disesuaikan dengan keadaan tubuhnya.

Dengan motosikal baru ini, Sidik kini dapat menjelajah seluruh ibu kota untuk menjual produk keropok ubi kayu. Kini, Sidik mengatakan bahawa pengeluarannya dapat memproses 50 hingga 100 kilogram ubi kayu setiap bulan.

Baca juga:  Habibie Afsyah, Orang Kurang Upaya yang Berjaya dalam Pemasaran Internet

Tetapi dia masih ingin mengembangkan perniagaannya, dia berharap suatu hari keropok ubi kayu Cap Gurame dapat dinikmati oleh orang Amerika. Kini, dari hasil usahanya untuk menjalankan perniagaan keropok ubi kayu Cap Gurame, Sidik dapat memperoleh keuntungan 1 hingga 2 juta rupiah setiap bulan.

Mungkin pendapatan yang sangat kecil jika dibandingkan dengan usahawan lain yang berjaya. Namun, jika dilihat dari keadaan dan kegigihannya untuk berdikari dengan menjalankan perniagaan, maka Sidik adalah seorang usahawan yang seharusnya menjadi contoh inspirasi, terutama bagi kita yang mempunyai keadaan yang jauh lebih baik. Dapatkan inspirasi!

Artikel Berkaitan