Wahyudin ~ Tidak Menyerah pada Takdir, Bekas Pemulung Ini Bersiap Masuk S3 ke Luar Negara

Imej dari Detik.comImej dari Detik.com

"Tuhan telah menciptakan takdir sebagai buku kehidupan, dan tugas manusia untuk menggerakkan takdirnya ke arah kehidupan yang lebih baik."

Kata-kata motivasi di atas adalah standard ilahi yang mesti dipercayai oleh semua orang. Sesiapa yang ingin mendapatkan kehidupan yang lebih baik, maka dia mesti berusaha sedaya mungkin untuk mencapainya. Walaupun dalam keadaan yang paling sukar, peluang untuk berjaya masih diberikan oleh Tuhan untuk orang yang ingin mencuba.

Ini sekali lagi dibuktikan oleh seorang pemuda biasa bernama Wahyudin. Dia yang berasal dari keluarga yang sangat sederhana, mesti menjalani kehidupan yang keras sebagai pemulung agar api cita-citanya terus membara. Dan sekarang sebagai buah manis perjuangan, dia berjaya mencapai matlamat untuk mendapatkan pendidikan bahkan berpeluang mengikuti pengajian kedoktoran di universiti luar negara.

Artikel lain:  Sunny Kamengmau ~ Dari tukang kebun kini berjaya menghasilkan beg sosialit Jepun

Perjuangan Pemulung Kacak

Tidak lama dahulu alam maya, dari media dalam talian hingga #media, dimeriahkan dengan penampilan seorang lelaki yang menarik dan mempunyai latar belakang kehidupan yang tidak dijangka. Lelaki kacak bernama Wahyudin ternyata bekerja sebagai pemulung.

Itu tidak cukup, ternyata kisah hidup seorang lelaki berusia 24 tahun menyimpan kisah yang jauh lebih menarik. Dia yang dilahirkan dari keluarga miskin ternyata melanjutkan pelajaran ke Sarjana di salah sebuah universiti negeri yang berprestij di Dunia. Bagaimana boleh?

Dilahirkan sebagai anak sulung dari 3 beradik, Wahyudin hampir putus asa mengetahui hakikat bahawa semua saudaranya tidak dapat meneruskan pendidikan di peringkat sekolah rendah. Namun dalam hatinya, mengambil pendidikan tertinggi adalah tujuan besar yang ingin dicapainya. Dengan motivasi besar itu, perjuangan kecil Wahyudin dimulakan.

Ketika pekerjaan ibu bapanya sebagai buruh tani cukup untuk mengisi perutnya, Wahyudin menyedari bahawa satu-satunya cara untuk mengejar impiannya adalah dengan berusaha mendapatkan pendapatan sendiri. Pada masa itu, ketika berusia 10 tahun, dia mulai menjadi pemulung barang terpakai untuk memenuhi beberapa keperluan hariannya.

"Saya memulakan jalan ke jiran untuk memulakannya. Sekolah rendah memerlukan lebih banyak dan lebih banyak saya menambah kambing mulung dan gembala, sudah sekolah menengah menambah menjual makanan goreng, sekolah menengah menambahkan mulung, kambing gembala, mengajar tunjuk ajar untuk menjadi penyiar, menjual susu murni, berdagang asongan di sisi landasan kereta api, semua 7 profesion di luar sekolah, "Kata Wahyudin.

Walaupun berat, dia hidup dengan sabar dengan pelbagai karya sehingga hari ini. Dari hasil kerja kerasnya, Wahyudin akhirnya dapat menamatkan pendidikan asas dan mendapat peluang untuk masuk ke universiti.

Prinsip Tidak mahu Mengadu Wahyudin

Apa yang harus dicontohkan, ketika menjalani pelbagai pekerjaan kasar Wahyudin berusaha untuk tidak mengeluh atau berkongsi kesedihan dengan keluarganya. Dia hanya akan berkongsi ketika dia mendapat kebahagiaan, tidak pernah berjaya memperoleh rupiah dari kerja kerasnya atau pelbagai pencapaian gelaran ketika dia dididik.

"Sekiranya kad pembayaran tidak dibenarkan memberitahu ibu bapa, ia mesti diletakkan di bawah bantal mereka sendiri. Bayaran saya mesti pening oleh saya sendiri, sambil menangis sendiri, laporan kepada izin guru BP setiap semester adalah perkara biasa ketika belajar di Uhamka. Tetapi jika saya mendapat ranking, juara, saya akan terpilih menjadi pemuda perintis di Bekasi, saya akan memberitahu anda, Ibu. "Saya mendapat kedudukan, saya mendapat pemenang ini, Mak", "dia terperinci ketika mengingati perjuangan.

Dan sebenarnya Wahyudin memang digolongkan sebagai otak kurus. "Sekolah masih boleh diperingkat, dalam Ijazah Sarjana Muda, IPK saya 3.85," katanya.

Baca juga:  Walaupun Penuh Batasan, Lelaki Ini Mempunyai Impian dan Semangat Perniagaan Luar Biasa

Dapatkan Peluang untuk mengikuti Program Kedoktoran di Luar Negara

Perjuangan Wahyudin berlanjutan ketika dia memasuki kuliah. Pada masa itu dia masuk sebagai pelajar Fakulti Ekonomi, Universiti Muhammadiyah Prof Dr Hamka (Uhamka) dan lulus pada tahun 2013.

Kisah hidup dan perjuangan Wahyudin akhirnya sampai ke telinga Kementerian Pendidikan yang pada masa itu segera menawarkannya untuk dapat meneruskan pendidikannya sehingga ke program Doktor Falsafah. Bukan itu sahaja, Wahyudin bahkan boleh memilih universiti asing dan masuk tanpa ujian prasyarat. Menanggapi tawaran itu, satu negara yang menimpanya adalah Arab Saudi. Kenapa? Kerana di fikirannya ketika belajar, di sana dia juga dapat beribadah.

Sebagai langkah awal, kementerian akhirnya memasukkan Wahyudin dalam Program Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) ITB Jakarta sebagai langkah awal sebelum dia melanjutkan program kedoktorannya.

Walau bagaimanapun pendidikan sememangnya sesuatu yang mesti kita laksanakan sebagai persediaan untuk masa depan. Dan pendidikan kehidupan seperti yang diceritakan oleh Wahyudin semoga dapat menjadi semangat utama bagi kita anak muda. Dapatkan inspirasi!

Artikel Berkaitan