Fendra Agoprilla Putra: Cendekiawan pintar yang berjaya membina perniagaan mi Nyonyor

Fendra Agoprilla Putra

Fendra Agoprilla Putra - Latar belakang menjadi usahawan berjaya memang boleh pergi dari mana sahaja. Ia mungkin dari kelas menengah hingga rendah, mungkin dari keluarga yang mempunyai ekonomi yang sukar atau dari kalangan berpendidikan seperti pelajar dan lain-lain. Seperti usahawan muda ini, namanya Fendra Agoprilla Putra, dia adalah graduan dengan gelaran graduan terbaik.

Lulusan muda Ekonomi Pengurusan Untag Banyuwangi memutuskan untuk menceburkan diri dalam perniagaan makanan walaupun dengan gelaran graduan terbaik, sudah tentu banyak pekerjaan menantinya. Dia mengatakan bahawa dia telah diterima bekerja di sebuah bank dan juga pernah bermain di pasaran saham.

Fendra Agoprilla Putra Memulakan Perniagaan Kecil

Lelaki yang biasa dipanggil Ago pada mulanya sebenarnya tidak menumpukan perhatian pada perniagaan mi, tetapi lebih suka menjalankan perniagaan bakso. Tetapi kemudian dia berfikir bahawa menjual bebola daging tidak akan dapat berjalan lebih banyak kerana memang produk itu tidak dapat bertahan lama. Kemudian setelah beberapa hari bertungkus lumus di dapur untuk membuat produk baru, dia menemui formula dan berjaya membuat menu Nyonyor Noodle. Apa yang istimewa dari Nyonyor Noodle ini adalah tahap pedas, yang berkisar antara 0 hingga tahap 5.

Sebelum memutuskan untuk membuka seluar mereka sendiri dan menjualnya secara terbuka, Ago pertama kali melakukan penyelidikan secara kecil-kecilan dengan memanfaatkan rakan-rakan kampusnya. Dia membuat beberapa bahagian mi Nyonyor yang diedarkan kepada rakan kampus dan meminta pendapat mereka.

Ternyata sambutan yang diperoleh sangat luar biasa, rakan Ago memberikan respon yang sangat positif. Dari sini, kemudian Ago memberanikan diri untuk membuka sebuah kedai kecil. Dengan modal awal 1.5 juta pada masa itu, dia bertekad untuk membuka gerai Nyonyor Mie pertama di beranda depan rumah dengan dua bekas asrama.

Artikel lain:  Rangga Umara, Usahawan Kuliner Berjaya, Restoran Lele Lela

Idea Promo Perniagaan Kuliner Pintar

Dalam menjalankan perniagaan kuliner Mie Nyonoyr, kejayaan tidak langsung menuju Fendra Agoprilla Putra. Dia mengatakan bahawa pertama kali dia membuka kedainya, hanya ada 20 pelanggan, malah dari rakan-rakan kampusnya. Dia juga tidak masuk akal, Ago selalu melakukan promosi untuk memperkenalkan Nyonyor Noodles kepada calon pelanggan. Banyak cara yang dilakukannya dalam konteks promosi untuk menarik pelanggan. Dia juga mendapat idea promosi yang kreatif dan sangat menarik.

Dia menjelaskan bahawa dalam memasarkan produknya, dia sering menggunakan kaedah pemasaran media sosial #media untuk meningkatkan penjualan. Selain mempromosikan secara langsung dengan rakan kampus, dia sering mengadakan kuiz melalui media sosial dengan nama Mie Nyonyor.

Kaedah kuiz juga cukup menarik, iaitu dengan mengadakan pertandingan foto ekspresi pedas setelah memakan Nyonyor Noodles. Ternyata kaedah ini sangat berkesan untuk mendatangkan pelanggan baru, banyak pelanggan yang mengajak rakan untuk mengambil kuiz dengan membeli mi terlebih dahulu.

"Sambutannya sangat baik, jadi pelanggan membawa rakan lain. Melalui promosi dari mulut ke mulut, "kesimpulannya. Dengan teknik promosi yang sangat berkesan, kedai mi yang diuruskannya lebih terkenal dan berkembang dengan pesat. Walaupun begitu dikembangkan dengan beberapa jenis menu khas. Terdapat banyak menu yang disajikan di kedai mi yang dia kembangkan.

"Ada Nyonyor Mie, Bolognese Sauce, Nyonyor Ramen, Club Grilled Sandwiches dan Fruit Salad. Mereka yang ingin menambah bahagian dan menambah toping juga disediakan, "jelasnya.

Baca juga:  Ali Muharam Memperolehi Rp 40 Juta Sehari dari Perniagaan Macaroni

Berjaya Dengan Membuka Cawangan

Perkembangan mi yang cepat ia berjaya menjadikannya membuka cabang di beberapa wilayah di Jawa Timur. Sekiranya anda ingin tahu tentang mi ini, sekarang mi Nyonyor telah membuka cawangan di Jember, Sidoarjo dan terdapat dua lokasi di Surabaya. Untuk rasa, jangan risau, kerana mi Nyonyor di cawangan mendapat bekalan bumbu terus dari Ago sendiri.

Sebenarnya, permintaan untuk cawangan baru terus sampai, bahkan di luar pulau. Tetapi dia tidak mampu membelinya kerana bertembung dengan pakej penghantaran dengan kapal terbang yang tidak memungkinkan menghantar barang cair seperti rempah pasta.

Pada masa ini, dengan pelbagai cabang gerai Mie Nyonyor, ia mampu menghasilkan perolehan antara Rp. 90 hingga Rp. 100 juta setiap bulan. Dia juga mempunyai 20 pekerja tetap yang akan diambil bekerja dalam menjalankan perniagaan kulinernya. Ago sendiri mendakwa tidak ada sedikit pun rasa malu di otaknya, walaupun dia adalah graduan terbaik di kampus tetapi menjual mi. Tepatnya sekarang dia merasa bangga dengan apa yang telah dicapai dengan usaha dan kerja kerasnya sendiri.

Artikel Berkaitan