Samsul Arifin ~ Pelajar Menjual Sayuran Dengan Perolehan 180 Juta Sebulan

Samsul Arifin

Apa sahaja perniagaan yang dijalankan, selagi ia dikendalikan dengan serius dan fokus, kejayaan akan lebih mudah dicapai. Walaupun mungkin perniagaan yang diuruskan adalah perniagaan yang kelihatan remeh, tetapi tidak pernah memandang rendah perniagaan.

Semuanya bergantung pada cara mengurus dan menjalankannya. Cara menerapkan strategi yang tepat, walaupun dengan bisnis sepele, lebih menjanjikan daripada perniagaan besar tetapi tanpa strategi yang tepat.

Samsul Arifin adalah contoh yang baik bagi orang perniagaan sederhana yang mampu menghasilkan perolehan yang luar biasa. Samsul Arifin adalah pelajar yang berjaya menjalankan perniagaan menjual sayur-sayuran dan buah dengan perolehan sehingga 185 sebulan juta rupiah. Apa sebenarnya rahsia kejayaan Samsul Arifin dalam menguruskan perniagaan sayur ini, lihat kisah kejayaan di bawah.

Modal Permulaan Menjual Sayuran 1 Juta Rupiah

Samsul Arifin mengatakan bahawa dia memulakan perniagaan yang kini berjaya hingga sekarang lebih kurang empat tahun lalu. Dia mengakui bahawa menjual sayur-sayuran bermula kerana dia ingin menanggung yuran pengajian yang selalu singkat. Pada masa itu, sekitar 20 tahun, Samsul memberanikan diri untuk menjual sayur secara langsung. Pada masa itu dia mempunyai modal yang sangat sedikit dan masih belum cukup untuk memulakan perniagaan.

Pada masa itu, dia memiliki modal 1 juta rupiah. Dia menggunakan wang itu sebaik mungkin untuk membeli sayur-sayuran secara langsung dari petani. Setelah mendapat sayur dari petani, dia kemudian menjualnya dan menjualnya di pasar. Dengan ketekunannya dalam menjalankan perniagaan ini, yang pada awalnya hanya untuk menampung yuran pengajian, ternyata perniagaan ini berkembang dengan pesat. Dengan perkembangan pesat ini, menjadikan Samsul Arifin menjadi lebih bersemangat untuk meneruskan perniagaan ini.

Artikel lain:  Fendra Agoprilla Putra ~ Smart Scholar yang berjaya membina Perniagaan Nyonyor Noodle

Kejayaan yang tidak dijangka sebelum ini

Walaupun Samsul Arifin kini merupakan perniagaan yang berjaya, dia tidak pernah menyangka dia akan berjaya seperti ini. Sasaran awalnya adalah menjual hanya untuk menampung yuran pengajian. Namun, dengan ketabahan dan kegigihan dalam menjalankan perniagaan, walaupun hanya perniagaan kecil, hasil yang luar biasa dapat dicapai.

Dengan perkembangan perniagaan yang dikendalikannya, ia memerlukan Samsul untuk merekrut pekerja untuk membantu operasi perniagaan. Pada masa ini Samsul sudah memiliki cawangan untuk menjual sayur-sayuran. Sebelum ini hanya terdapat shanties di Blok A Market, sekarang Samsul membuka shanties baru di Pasar Pusat Kramat Jati. Dari dua gerai tersebut, Samsul menggaji 5 orang pekerja. Tiga orang membantunya menjual di Pasar Blok A dan dua yang lain menjaga gerai di Pasar Kramat Jati.

Dari menjalankan perniagaan perdagangan sayur-sayuran, sekarang Samsul sudah memiliki motosikal, kereta dan juga dapat membina rumah untuk ibu bapanya. Dan tentu saja dia dapat membayar sendiri pelajarannya. Perolehan yang dia perolehi juga bukan gurauan, rata-rata dia mampu menghasilkan 6 juta rupee, jika dikira setiap bulan, dia dapat perolehan tidak kurang dari 180 juta rupiah.

Kunci Kejayaan Samsul Arifin dalam Perniagaan

Dia menekankan kepada siapa saja, terutama usahawan muda, bahawa dalam menjalankan perniagaan tidak perlu takut untuk memulai. Walaupun mungkin tidak mempunyai modal sebelumnya. Dia menjelaskan bahawa modal akan datang sekiranya kita semua ingin mencuba mendapatkannya.

"Jangan takut tidak mempunyai modal, jika anda ingin memiliki perniagaan pasti ada jalannya," pungkasnya.

Di samping itu, dia juga meminta orang muda untuk segera memulai perniagaan lebih awal. Ini sangat penting menurut Samsul Arifin, kerana ketika perniagaan telah dimulakan atau dijalankan lebih awal, akan ada banyak pengalaman berharga yang sangat berguna untuk mempertahankan kejayaan perniagaan di masa depan.

Baca juga:  Wahyudin ~ Tidak Menyerah pada Takdir, Bekas Pemulung Ini Bersedia Masuk S3 ke Luar Negara

Harapan kepada Kerajaan

Sebagai peniaga di pasar, tentu saja Samsul harus mematuhi peraturan atau peraturan yang berlaku. Mengenai perkara ini, Samsul menaruh harapan tinggi kepada Pemerintah. Dia berharap bahawa Kerajaan akan selalu dapat mengekalkan kestabilan ekonomi dengan dasar-dasar yang dapat memberikan kepastian perniagaan.

"Sekiranya peraturannya konsisten, kami juga perniagaan tertentu, jadi peniaga seperti kami dapat hidup," katanya.

Dengan dasar yang pasti, kerja akan lebih selesa dan tenang sehingga mereka dapat lebih fokus untuk mengembangkan perniagaan. Itulah harapan samsul kepada pemerintah, dia berharap pada masa depan perhatian pemerintah terhadap perkara ini dapat ditingkatkan lagi.

Artikel Berkaitan