5 Cara Pintar untuk Berurusan dengan Bos yang Memilih untuk Suka dan Tidak Adil di Pejabat

Cara Menangani Bos yang Memilih untuk Suka

Bagaimana anda berurusan dengan bos yang tidak berat sebelah dan tidak adil di pejabat? Apabila anda membuka halaman, artikel ini bermaksud anda mencari jalan keluar untuk masalah di sekitarnya.

Secara teori, seorang atasan harus menjadi teladan dan inspirasi bagi orang bawahannya. Seorang atasan dituntut untuk bijak dalam banyak hal, termasuk dari segi memberi arahan dan memberi penilaian kepada orang bawahannya.

Seorang atasan juga harus dapat memberikan perlakuan yang adil dan objektif kepada semua pekerja bawahan. Apabila ada pekerja bawahan yang cuai, pegawai atasan boleh memberikan teguran yang keras, dan pegawai atasan boleh memberi pujian dan penghargaan kepada pekerja yang cemerlang.

Sebenarnya, sering terdapat atasan yang mendiskriminasi dan tidak adil terhadap sebilangan pekerja bawahannya. Manakala pegawai bawahan yang lain dijadikan anak emas dan selalu merasa bangga di hadapan pekerja lain. Lalu bagaimana untuk berurusan dengan bos yang lebih suka?

Lima Cara Menangani Bos Yang Memilih Cinta

Sebilangan kaedah ini tidak mudah tetapi sesuai untuk anda berkelakuan lebih baik dan profesional ketika berurusan dengan bos yang suka bersikap pilih kasih. Dengan melakukan beberapa cara ini diharapkan pihak atasan anda akan berubah fikiran dan bersikap lebih adil di masa hadapan.

1. Bijak Mengawal Mood

Kemungkinan besar anda merasa sakit hati, cemburu, malah benci melihat sikap bos yang lebih suka. Namun, sebagai seorang profesional, anda tidak harus berlarutan dengan perasaan. Anda harus pandai mengawal mood di pejabat, mungkin anda perlu kerap berlatih supaya anda dapat mengawal mood anda dengan baik.

Suasana yang terkawal akan menjadikan anda lebih tenang dalam menghadapi situasi yang tidak menyenangkan di pejabat. Dan dengan berjaya mengawal mood anda, anda akhirnya akan mendapat lebih banyak perkara positif. Buktikan diri anda!

Artikel lain:  Cara berurusan dengan bos yang keras dan sewenang-wenang di pejabat

2. Tetap Hormat Kepada Bos Anda

Baiklah, anda sering merasa sakit hati kerana disifatkan oleh atasan di pejabat. Namun, ini bukan akhir karier anda, masih banyak yang boleh dilakukan untuk memperbaiki keadaan. Salah satu cara adalah dengan terus menghormati bos anda.

Jangan sekali-kali menunjukkan sikap menentang atasan anda, kerana memang wajar bagi orang bawahan untuk menghormati atasan mereka. Selain itu, terus bersikap semula jadi dan cuba berkomunikasi dengan atasan anda walaupun sikapnya sering membuat anda kecewa.

3. Lakukan tugas dengan baik

Bukan perkara biasa bagi pekerja yang merasa tidak diingini menjadi kecewa dan memberi kesan terhadap pekerjaan mereka. Mungkin menurut beberapa orang itu adalah sesuatu yang wajar, tetapi sebenarnya ia hanya akan memburukkan lagi keadaan seseorang di pejabat.

Terus berusaha memberikan hasil terbaik untuk kerja anda. Selalunya seorang bos melakukan kesalahan kepada orang bawahannya kerana kerja itu salah atau tidak kemas, mungkin ini berlaku kepada anda. Oleh itu, mulai sekarang, cubalah memberikan hasil kerja maksimum.

4. Berkomunikasi dengan Bos

Komunikasi yang lemah sering menjadikan hubungan antara atasan dan bawahan tidak harmoni. Mungkin atasan anda bukan jenis orang yang pandai berkomunikasi, atau mungkin anda adalah orang yang kurang berkomunikasi dengan atasan anda.

Tidak kira siapa yang mempunyai masalah dari segi komunikasi, anda harus segera menjalin komunikasi yang baik dengan atasan anda. Ini adalah permulaan yang baik untuk menjadikan mood anda lebih lega dalam menangani masalah yang anda alami.

Baca juga:  6 Tabiat Orang Berjaya yang Harus Anda Meniru Sekiranya Anda Ingin Berjaya

5. Menjadi Pekerja Terbaik

Terdapat banyak perkara yang boleh kita lakukan untuk menangani bos pilih kasih. Salah satu cara adalah dengan memaksimumkan prestasi dan berusaha menjadi pekerja terbaik di pejabat.

Petunjuk pekerja terbaik mungkin berbeza mengikut syarikat, tetapi melakukan perkara berikut akan menjadikan anda salah satu pekerja terbaik:

  • Tidak pernah terlambat untuk datang ke pejabat
  • Sentiasa memberikan hasil kerja yang maksimum
  • Ingin memberikan idea untuk kemajuan syarikat
  • Tidak suka mengeluh
  • Ingin bekerja lebih banyak, bukan hanya bekerja mengikut kontrak

Itulah lima cara untuk berurusan dengan bos yang tidak adil dan tidak adil di pejabat. Walaupun atasan anda sering membuat anda kecewa, itu tidak bermakna anda tidak dapat berkembang dan cemerlang. Tepat dengan sikap bos anda menjadi lebih bermotivasi untuk menjadi seseorang yang lebih baik dari sebelumnya.

Artikel Berkaitan