Hadi Wenas ~ Orang Sederhana Yang Mampu Menjadi Pengganti Zalora

Hadi Wenas

Perkembangan dunia # e-commerce di Dunia sentiasa menarik untuk ditonton. Oleh kerana didukung oleh iklim usaha dan populasi yang mencukupi, kemunculan pelbagai syarikat permulaan dan perniagaan e-commerce semakin menambah persaingan sengit dalam dunia e-commerce di Dunia.

Sekiranya anda tidak mahu kalah dalam persaingan kerana anda tidak dapat bersaing, anda tentunya harus belajar lebih banyak lagi dari kejayaan sejumlah perniagaan e-dagang besar. Perniagaan e-dagang yang besar dan berjaya yang menguasai pasaran dalam talian di Dunia mesti dipelopori oleh orang hebat yang mendedikasikan masa dan idea mereka. Seperti dedikasi Hadi Wenas, lelaki di sebalik kejayaan Zalora kini juga mencapai bidang perniagaan lain.

Kenali Hadi Wenas Lebih Dekat

Hadi Wenas adalah salah satu anak muda di Dunia yang memilih jalan kerjaya mengikut minatnya. Lelaki yang biasa dikenali dengan nama panggilan Hadi itu menamatkan pengajian sarjananya dalam bidang kejuruteraan mekanikal di University of Wisconsin Madison. Setelah menamatkan pengajian peringkat sarjana, Hadi bekerja di Oracle sambil melanjutkan pelajarannya di peringkat Sarjana dalam sains komputer di Universiti Stanford.

Keluarga Hadi mahu Hadi menetap dan membina karier di AS. Tetapi nampaknya panggilan hati malah membuat Hadi kembali ke Dunia. Pada tahun 2005 Hadi akhirnya kembali ke Dunia dan bekerja di sebuah syarikat perunding pengurusan, McKinsey. Membangun karier sehingga 2012 di McKinsey, pada masa itu Hadi berjaya menduduki jawatan sebagai pengurus kanan.

Artikel lain:  Ken Dean Lawadinata ~ Melihat Profil Penahan Kejayaan Mega Forum Kaskus

Tawaran Memulakan Zalora

Pada tahun 2012, Hadi menerima tawaran dari salah seorang rakannya bernama Catherine untuk memulakan perintis Zalora. Walaupun harus meninggalkan karier yang mapan di McKinsey, Hadi segera memanfaatkan tawaran ini untuk mulai membuka jalan untuk menjadi seorang usahawan.

Zalora berjaya dibebaskan pada 24 Februari 2012 dengan persiapan yang agak pantas, hanya sekitar 2 hingga 3 bulan. Persiapan juga dilakukan berkat bantuan Rocket Internet, salah satu syarikat Jerman yang berpengalaman dalam bidang # perniagaan dalam talian.

Perkembangan Zalora yang mulia

Bermula dari 7 pekerja, dalam masa 8 bulan nampaknya pertumbuhan Zalora berkembang pesat. Kini lokasi pejabat daerah yang terletak di Singapura dan jumlah pekerja mencecah 150 orang menjadikan Zalora terus berkembang dan berkembang ke negara jiran.

Selama menjadi CEO Zalora, Hadi berjaya membawa Zalora ke puncak kejayaan dengan jumlah 2,000 pesanan sehari hanya dalam 18 bulan. Saluran pemasaran melalui media sosial dan EDM nampaknya menjadi kaedah yang kuat untuk menyokong pengembangan perniagaan e-dagang yang satu ini.

Sejumlah penghargaan dengan mudah dapat dimenangi oleh Zalora sebagai bentuk penghargaan atas kejayaan. Merakam sejumlah penghargaan seperti anugerah MURI sebagai fesyen dalam talian terbesar di Dunia, Inovasi Terbaik dalam Pemasaran, perniagaan e-dagang dengan liputan COD terluas di Dunia dan versi fesyen dalam talian terbesar ReBI10 telah berjaya dicapai oleh Zalora.

Ke depan, Hadi dan Catherine sebagai pengasas Zalora berharap perniagaan e-dagang ini dapat menjadi destinasi fesyen bagi masyarakat di Dunia. Supaya orang ramai tergerak untuk mencari produk fesyen di Zalora sebelum memutuskan untuk membeli di pusat membeli-belah.

Bagi Hadi, tidak ada perniagaan yang berjaya dibina dalam sekelip mata. Inovasi dalam perniagaan tidak menjadikan perniagaan berkembang dengan pesat. Kerana memerlukan persiapan, kerja keras dan kesediaan untuk belajar dari kesilapan agar dapat menjadi ahli perniagaan yang baik. Kegigihan dalam perniagaan akan menjadi kunci kejayaan yang membawa perniagaan ke tahap kejayaan.

Baca juga:  Danny Wirianto, 'Naughty Boy' Berjaya Memegang Kaskus dan Mindtalk

Membangunkan Kerjaya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif LippoMall

Langkah Lippo Group untuk melantik Hadi Wenas sebagai Ketua Pegawai Eksekutif LippoMall yang baru adalah salah satu langkah yang tepat untuk mengembangkan perniagaan dalam talian. Sehingga nanti Lippo diharapkan dapat berkembang dalam bidang perniagaan dalam talian melalui MatahariMall.

Dengan unjuran pertumbuhan penjualan runcit dalam talian sebanyak 10 kali pada tahun-tahun mendatang, Lippo Group berharap dapat mengambil kesempatan dalam perniagaan e-dagang pada saat yang tepat. Bukan hanya itu, profesional yang berjaya ini kini memegang kendali syarikat digital bernama aCommerce, yang terlibat dalam perkhidmatan sokongan perniagaan eCommerce.

Sekiranya kita mempunyai minat dalam bidang perniagaan e-commerce, tentu ini adalah masa yang tepat untuk memulakan perniagaan. Mari belajar teknik perniagaan dari Hadi Wenas dan bersiap untuk mencapai kejayaan di bidang e-dagang masa depan.

Artikel Berkaitan