Masukkan usia 10 tahun, WordPress tidak mahu kelihatan monoton

ulang tahun ke-10 wordpress

Adakah anda suka melayari #internet? Sudah tentu internet adalah salah satu kaedah berkongsi maklumat yang paling popular pada masa kini. Memanggil internet akan terasa tidak lengkap jika kita tidak membincangkan blog. Kerana dari membuat blog, proses pertukaran maklumat dapat berlangsung dengan lancar di internet setiap hari.

Orang yang gemar menulis dapat menyalurkan hobi mereka melalui blog. Hari ini terdapat pelbagai platform blog yang popular seperti Blogger, Tumblr dan WordPress.

Nah, ternyata WordPress sebagai salah satu platform #blog paling popular di dunia baru sahaja menyambut ulang tahunnya yang kesepuluh pada 29 Jun 2015, anda tahu.

Mengenai WordPress

WordPress adalah pelaksanaan idea yang direalisasikan oleh dua orang muda bernama Matt Mullenweg dan Mike Little. Dengan pangkalan data PHP dan MySQL, WordPress telah berkembang menjadi perisian sumber terbuka yang dapat digunakan oleh semua pengguna internet di dunia. Nama WordPress itu sendiri berasal dari nasihat salah seorang rakan Matt yang bernama Christine Selleck.

Selain menyediakan fungsi blog untuk penggunanya, WordPress juga mulai digunakan sebagai CMS (Content Management System) kerana platform yang satu ini dapat disesuaikan sesuai dengan keperluan penggunanya.

Artikel lain:  Cara Membuat Kedai Dalam Talian dengan Platform WordPress

Ulang tahun ke-10 atau ke-12?

Pada tahun 2015, WordPress dan syarikat induknya, Automattic, meraikan ulang tahunnya yang ke-10. Sebenarnya WordPress telah dikeluarkan sejak tahun 2003. Begitu banyak orang berpendapat bahawa pada tahun 2015 WordPress telah mencapai usia 12 tahun.

Tetapi ternyata sebagai produk, WordPress baru mulai ada dan dikenal oleh pengguna internet pada tahun 2005. Kerana pada tahun itu WordPress telah membawa sistem sumber terbuka sehingga mudah diakses dan digunakan. Nama Automattic sendiri juga berasal dari nama Matt Mulenweg sebagai pemula pelancaran versi sumber terbuka WordPress.

Automatik dan WordPress Terus Berinovasi

Ramai orang berpendapat bahawa pada usia 10 tahun, Matt dan pasukannya melakukan sesuatu yang monoton untuk WordPress. Tetapi ini dinafikan oleh Matt. Menurut Matt seperti yang dilaporkan oleh blog peribadinya, struktur syarikat terus berubah secara dinamik seiring dengan perubahan zaman.

Sebelumnya sistem sumber terbuka yang dilaksanakan oleh WordPress tidak pernah diramalkan sebagai perkara yang membawa kejayaan besar. Tanpa diduga, perkhidmatan platform blog yang praktikal dan tidak memerlukan kepakaran teknikal khas adalah tarikan yang dimiliki oleh WordPress.

Pencapaian WordPress pada Umur ke-10

Menginjak usia kesepuluh, WordPress masuk sebagai salah satu daripada 50 Tapak Terbaik Alexa di Internet. Pencapaian ini juga disertai dengan penggunaan platform WordPress di lebih daripada 60 juta laman web yang tersebar di seluruh dunia. Sehingga pertengahan tahun 2015, terdapat lebih daripada 2.5 bilion catatan dan komen di laman web yang menggunakan platform WordPress.

Platform WordPress tidak hanya mengundang minat dari pengguna internet biasa. Kerana ternyata WordPress juga digunakan oleh klien besar dalam bidang berita, kewartawanan dan pelbagai bidang lain. Pelanggan utama yang menggunakan platform WordPress termasuk BBC, Sony, Volkswagen, TechCrunch, Time, CNN, UPS, TED dan sebilangan pelanggan besar lain.

Kejayaan yang dicapai oleh WordPress pada usia yang agak muda juga memberi kesan positif kepada Automattic. Hari ini Automattic adalah panutan bagi sejumlah projek sumber terbuka. Dengan menggunakan lebih dari 400 sumber manusia yang tersebar di pelbagai negara, Automattic menjadi syarikat pertama yang menerapkan sistem rumah, sistem perniagaan yang tidak memerlukan pekerja untuk datang ke pejabat.

Baca juga:  Cara Membuat Laman Web Mudah Alih / Blog Versi WordPress Dengan WPTouch Pro

Sejumlah perkhidmatan tambahan lain seperti Akismet, pengendalian spam Jetpack dan alat khas lain memperkuat kecemerlangan WordPress di kawasan platform blog.

Akhir kata, saya berharap WordPress sentiasa berjaya dan dapat memberikan perkhidmatan terbaik untuk pengguna internet. Sebagai pengguna internet yang gemar mempelajari perkara baru, mari memanfaatkan WordPress untuk menjadikan aktiviti blog menjadi lebih berguna.

Selamat ulang tahun ke-10, WordPress!

Artikel Berkaitan