Ingin menjadi blogger yang berjaya? Jangan Abaikan 6 Mentaliti Positif Ini

Imej dari Problogger.netImej dari Problogger.net

Seperti profesion lain, untuk menjadi blogger berjaya bukanlah sesuatu yang mudah. Ia memerlukan perjuangan dan pengorbanan yang tiada tandingan untuk mewujudkannya.

Dalam menempuh jalan menuju kejayaan, #blogger pasti akan menghadapi beberapa halangan dan kesukaran yang terpaksa dihadapi. Seorang blogger pasti tidak boleh bergantung pada pengetahuan sahaja untuk berjaya. Terdapat banyak perkara yang dapat menyokong kejayaan atau kegagalan blogger.

Salah satu faktor yang menyokong kejayaan blogger adalah sikap dan mental. Ya, sikap dan mental mempunyai peranan yang sangat penting bagi blogger untuk menyambut kejayaan. Dengan mentaliti yang kuat, dia akan mempunyai peluang besar untuk mencapai blogger yang berjaya, dan sebaliknya dengan mental yang lemah, blogger akan sangat sukar atau bahkan mustahil untuk mencapai kejayaan.

Berikut adalah beberapa mentaliti positif yang mesti dimiliki oleh blogger agar dapat mencapai kejayaan dalam dunia blogging.

1. Berani Bermimpi Besar

Impian adalah kunci untuk kita menakluki dunia. Itulah sepotong ayat yang terdapat dalam lagu Laskar Pelangi yang dibawakan oleh Nidji. Ya, impian memang menjadi asas dan asas kejayaan. Tanpa impian dan cita-cita, blogger akan merasa sukar untuk mencapai kejayaan, kerana tidak ada kekuatan pendorong dalam diri mereka untuk berjuang dan melakukan sesuatu yang lebih. Oleh itu, anda sebagai blogger mesti mempunyai impian besar sekiranya anda ingin menjadi blogger yang berjaya.

Untuk impian besar, anda boleh memulakan dengan menuliskan senarai 10 impian yang berjaya untuk blog anda di sehelai kertas. Tuliskan matlamat pencapaian blog anda selama 1 tahun, 5 tahun dan 10 tahun berikutnya. Akhirnya, tuliskan aktiviti harian atau senarai yang perlu dilakukan untuk mencapai impian anda.

Artikel lain:  7 Komponen Penting untuk Menyokong Kejayaan Blog

2. Menyukai Aktiviti Blogging

Cinta adalah sesuatu yang akan membuat anda sentiasa bersemangat dan berusaha untuk memberikan yang terbaik untuk aktiviti blog anda. Dengan menyukai aktiviti menulis blog dengan sepenuh hati, anda akan dapat menjalankan blog dalam jangka masa yang lama.

Ya, cinta adalah sesuatu yang berakar pada manusia yang sukar untuk ditanggalkan atau dihentikan sekiranya dia benar-benar menyukainya. Untuk dapat mencari cinta sejati anda dalam aktiviti #blogging, anda mesti mencari sesuatu atau sesuatu yang sangat anda gemari dalam aktiviti blog (misalnya menulis, merancang, bercerita, berkongsi maklumat, berinteraksi, bersosial).

Selepas itu, anda juga harus mencari tema blog yang sesuai dengan anda. Jangan memaksa diri untuk memilih tema blog yang tidak anda sukai dan tidak kuasai.

3. Berikan Yang Terbaik

Ya, untuk menjadi yang terbaik dan berjaya, anda juga harus memberikan yang terbaik. Oleh itu, anda tidak boleh melakukan perkara di sekitar aktiviti blogging ini dengan setengah langkah. Anda mesti melakukannya semaksimum mungkin. Anda mesti menggunakan semua kemampuan anda.

Inilah bentuk perjuangan yang mesti anda lalui untuk berjaya. Melakukan yang terbaik dalam aktiviti blog boleh berupa menulis artikel yang terbaik dan berguna, selalu membalas komen di blog, menjalin hubungan baik dengan sesama blogger dan berkongsi pengetahuan dan pengalaman di seluruh dunia blogging.

4. Blogger yang Berjaya Sentiasa Belajar

Seorang blogger sejati yang mengharapkan kejayaan tanpa henti untuk berhenti belajar. Jangan merasa diri anda yang terbaik dan pengetahuan yang dikuasai adalah maksimum. Sekiranya anda melakukannya, anda boleh yakin anda akan jatuh dan jatuh. Ya, kejayaan biasanya akan diperoleh oleh orang yang terus belajar tanpa berhenti.

Dalam bidang blogging ini, anda boleh melakukan pembelajaran dengan selalu mengemas kini pengetahuan dari buku atau berbincang dengan rakan blogger. Untuk lebih jelas dalam tema blog anda, blogger boleh melanggan 5 blog RSS dengan niche yang sama dengan blog yang anda miliki.

5. Disiplin Diri

Sikap positif seterusnya yang harus dimiliki oleh blogger yang berjaya adalah disiplin. Ya, disiplin adalah kunci untuk anda terus menempuh jalan kejayaan. Anda mesti menunaikan impian anda, suka melakukan aktiviti blog, melakukan yang terbaik dan terus belajar tanpa henti.

Semua ini mesti anda lakukan secara berdisiplin dan konsisten. Hanya dengan disiplin diri yang tinggi ini, anda akan terus membuka peluang besar untuk berjaya.

Baca juga:  6 Teknik Membina Autoriti Blog Bermula dari Sifar

6. Bersabar dan tabah

Akhirnya, mentaliti yang perlu dimiliki oleh blogger berjaya adalah mempunyai sikap sabar dan tabah. Kejayaan yang memerlukan masa yang lama memang memerlukan kesabaran dan ketekunan atau ketabahan yang tinggi.

Anda tidak boleh lemah lembut dan cepat berputus asa walaupun sasaran anda terlepas waktu. Anda mesti sentiasa kuat dan sabar melalui aktiviti menulis blog ini. Dengan kesabaran dan kegigihan, anda akan lebih dekat dengan kejayaan menulis blog.

Artikel Berkaitan