Soichiro Honda ~ Pengasas Honda Motor World Automotive Company

Soichiro Honda

Hampir semua orang, tidak asing dengan jenama motor yang satu ini. Saya sendiri telah mengenali jenama ini sejak kecil. Jenama motosikal dan kereta ini sememangnya ada di seluruh dunia dengan pemasarannya di setiap negara di dunia.

Di bawah panji Honda Motor Company, kini syarikat yang berpusat di Jepun telah menjadi syarikat gergasi dan multinasional yang berjaya. Tetapi adakah anda tahu siapa orang di sebalik penubuhan Honda Motor Company? Dia adalah Soichiro Honda, anak dari keluarga miskin, lemah dari segi akademik dan fizikal.

Kemudian dengan pelbagai batasannya, bagaimana perjalanan Soichiro Honda untuk berjaya membina syarikat ini? Berikutan kajian semula.

Kesungguhan Soichiro Honda untuk enjin

Little Honda adalah seorang kanak-kanak yang bersemangat mempelajari enjin, tanpa mengira jenis enjinnya. Minatnya terhadap mesin tidak dapat dikesampingkan dari Honda yang selalu ditemani dan kadang-kadang menolong ayahnya di bengkel sederhana di Hamamatsu. Keghairahan dan minatnya yang besar dalam dunia mesin menjadikan Honda kecil berdiri kuat selama berjam-jam menyaksikan cara kerja enjin. Dan pada hari-hari tertentu, tidak jarang Honda kecil menunggang basikalnya sejauh 10 batu hanya untuk melihat kapal terbang.

Artikel lain:  Kisah Kejayaan Ciputra - Pelopor Dunia Harta Tanah

Kerja dan Pencapaian di Syarikat Hart Sokhai

Pada usia 12 tahun, lelaki yang dilahirkan di Hamamatsu, Shizuoka, Jepun, pada 17 November 1906, berjaya mencipta karya pertamanya, basikal angin dengan brek kaki. Dia kemudian berpindah bandar dan bekerja di Syarikat Hart Sokhai pada usia 15 tahun. Kerjaya awalnya di Hart Sokhai Comany sangat cemerlang. Honda begitu mahir dalam menyiapkan kerja sehingga bosnya bernama Saka Kibara kelihatan sangat gembira melihat karya Honda.

Di tempat kerja, Honda sememangnya sangat teliti dan terperinci. Perkara seperti bunyi enjin, kebocoran minyak selalu dapat dikesan dan tidak pernah lepas dari pemerhatiannya. Setelah enam tahun bekerja, Honda ditawarkan oleh bosnya untuk membuka cawangan di Hamamatsu, kawasan dari Soichiro Honda. Tanpa banyak pertimbangan, Honda segera menerima tawarannya.

Semasa bekerja di cawangan Hamamatsu, Honda terus cemerlang. Dia selalu dapat menyelesaikan masalah yang tidak dapat diselesaikan oleh orang lain. Kerana cintanya pada dunia mesin, Honda sering bekerja hingga larut malam. Walaupun begitu, dia tetap profesional dan sentiasa fokus dan menyelesaikan pekerjaan dengan sebaik mungkin.

Buat Paten dan Tubuhkan Syarikat Anda Sendiri

Pada usia 30 tahun, Honda berjaya membuat paten pada batang besi pada kenderaan. Ya, sebelum ada palang besi, jari-jari kenderaan dibuat dari kayu yang sangat rentan terhadap goncangan. Dengan bar besi yang dihasilkan oleh Honda, kenderaan semakin baik. Setelah berjaya dengan perniagaan bar besi dan mendapat modal yang cukup, Honda kemudian memutuskan untuk berhenti dari pekerjaannya dan mula menubuhkan syarikatnya sendiri. Ketika pertama kali memulakan syarikat itu, Honda memutuskan untuk membuat produk Pinston Ring.

Semasa menjalankan syarikat ini, Honda tidak terlepas dari halangan. Ketika Toyota mula menghasilkan cincin piston pada tahun 1938, ia ditolak oleh Toyota kerana dianggap kurang fleksibel. Honda juga jatuh dan sakit selama dua bulan kerana penolakan itu. Ini kerana cincin piston adalah satu-satunya harapan untuk pemasaran dan pengembangan perniagaan.

Setelah merosot selama dua bulan, Honda bangkit semula. Dia kemudian cuba belajar lagi dengan kuliah untuk mencari jalan keluar dari cincin pinstonnya. Bahan dari kuliah dipraktikkan pada waktu siang. Tetapi sayangnya, dia sekali lagi menelan kekecewaan kerana tidak mendapat jalan keluar dari teori dalam kuliah.

Kembali ke Eksperimen Anda Sendiri

Kecewa dengan kuliah itu, Honda memutuskan untuk kembali menjalankan eksperimennya sendiri. Dia dengan tekun berusaha mencari punca cincin piston buatannya. Setelah bereksperimen berulang kali, Honda akhirnya berjaya memperbaiki brek pinston dan membuat Toyota menerimanya. Ketika Honda akan melakukan pengeluaran secara besar-besaran, Honda kembali mendapat halangan. Dana yang diperlukan dan diharapkan dari bank negara tidak dapat dipenuhi kerana pemerintah Jepun pada masa itu fokus pada pembiayaan perang.

Baca juga:  Walt Disney ~ Mr. Animation dan Pengasas Disneyland

Terletak di Nadir Point

Downturn kembali ke Honda kali ini tepat ketika dia berjaya mengumpulkan dana dari sekumpulan orang. Kilang omboh yang terbakar dua kali dan musnah akibat perang dan gempa bumi membuatnya kecewa dan memutuskan untuk menjual kilang itu kepada Toyota. Walaupun perang berakhir, Honda masih tenggelam walaupun pada titik terendah. Honda tidak dapat menjual mana-mana keretanya. Sehingga dia tidak dapat membeli makanan untuk keluarganya.

Dalam keadaan di nadir ini, Honda berusaha menenangkan dirinya dengan berkeliling kota dengan menggunakan basikal angin. Tetapi agar tidak jemu menunggangnya, Honda kemudian memasang sebuah motosikal kecil di basikalnya sehingga dapat berjalan tanpa perlu mengayuh dan basikal itu juga dapat menempuh jarak yang lebih jauh dengan waktu perjalanan yang lebih pendek daripada menggunakan basikal angin biasa.

Dari sini, ramai orang melihat basikal dengan motosikal Honda. Tanpa disangka-sangka, pesanan untuk motosikalnya datang sehingga dia terharu ketika melayannya. Bukan hanya di negara ini, pesanan juga datang dari luar negeri, termasuk Dunia. Honda juga bangkit semula dengan lebih gemilang tanpa kejatuhan lagi.

Artikel Berkaitan