10 Alternatif untuk Mesin Carian yang Tidak Akurat dan Selamat Bukan Google

Enjin Carian Selain Google

Mungkin ada yang tertanya-tanya, adakah mesin pencari alternatif selain Google di internet dengan hasil carian yang tepat dan selamat?

Jawapannya ada! Tetapi, tentu saja, tahap ketepatan hasil enjin carian lain masih banyak diperdebatkan. Kerana, setakat ini pasaran mesin pencari masih dikuasai oleh Google dan ini tentunya bukan tanpa alasan.

Begitu popularnya Google sebagai mesin pencari, sehingga ada istilah "Googling" , yang merupakan kegiatan mencari di internet menggunakan mesin pencari Google.

Sebelum memulakan perbincangan mengenai enjin carian alternatif selain Google, ini membantu kita mengetahui apa itu enjin carian?

Apa itu Search Engine?

Ramai yang menganggap bahawa enjin carian ( search engine ) adalah internet. Tetapi sebenarnya tidak seperti itu.

Search engine ( search engine ) adalah program komputer atau mesin yang dirancang sedemikian rupa untuk memudahkan pengguna internet mencari pelbagai fail yang tersimpan dalam perkhidmatan www ( web seluruh dunia ), ftp, penerbitan senarai mel, dan kumpulan berita, dalam komputer pelayan di rangkaian - Wikipedia.

Mesin pencari berfungsi dengan mengindeks katalog kandungan yang terdapat di web. Maksudnya, maklumat yang dipaparkan di enjin carian hanya mewakili sebahagian dari apa yang ada di internet.

Mesin pencari berfungsi dengan menggunakan bot dan algoritma untuk mengimbas kandungan di web dan menentukan kualitinya dan relevan dengan kata kunci yang ditaip pengguna.

Proses ini terdiri daripada tiga komponen, iaitu:

  1. Labah-labah : Bot yang merangkak web dan mengikuti pautan hiper untuk mencari kandungan baru.
  2. Indeks : Apabila bot mencari kandungan baru, mereka mengimbas relevan menggunakan perkara seperti kata kunci, prestasi halaman untuk menentukan sama ada kandungan dianggap berwibawa oleh orang yang menggunakan mesin carian.
  3. Antaramuka Carian : Ini adalah laman utama mesin carian. Tugasnya adalah membaca pertanyaan yang diketik oleh pengguna, mencari maklumat yang paling relevan, dan memaparkannya di halaman laman enjin carian.

Enjin Carian Selain Google

Sebenarnya terdapat banyak pilihan mesin pencari di luar Google yang boleh digunakan. Walau bagaimanapun, dalam artikel ini saya menyebutkan beberapa alternatif enjin carian terbaik dan paling popular di internet.

1. Bing.com

Enjin Carian Selain Google

Bing tidak begitu popular seperti Google, tetapi enjin carian ini cukup layak dipertimbangkan jika anda ingin mencari hasil carian alternatif di internet. Dengan Bing, anda dapat mencari berbagai bentuk informasi, seperti teks, gambar, video dan berita, hanya dengan memasukkan kata kunci tertentu.

Menurut data dari laman web statcounter.com, Bing mendapat 2.45% bahagian pasaran enjin carian di seluruh dunia. Dengan antara muka yang elegan, Bing dapat memaparkan hasil carian kandungan dengan visual yang menarik, estetik, dan beragam.

Selain itu, Bing juga memiliki fitur Bing Place for Business yang dapat digunakan sebagai alternatif untuk mempromosikan perniagaan anda.

2. Yahoo.com

Enjin carian selain Google

Pada zaman kegemilangannya, Yahoo! adalah pesaing Google dan salah satu enjin carian yang paling kerap digunakan.

Selain mempunyai ciri enjin carian, Yahoo! juga menawarkan pelbagai ciri lain seperti e-mel, kandungan agregator (berita mengenai kewangan, gaya hidup, teknologi, dan lain-lain).

Pada masa ini, Yahoo! telah bekerjasama dengan Bing dan Microsoft dalam membina mesin pencari yang dapat memberikan hasil carian yang lebih relevan.

3. Tanya.com

Enjin carian selain Google

Sebelum ini laman enjin carian, sebelumnya Ask.com adalah platform soal jawab. Seiring dengan pertumbuhannya, Ask.com kini telah menjadi salah satu mesin pencari yang paling banyak digunakan.

Seperti mesin pencari secara umum, Ask.com berfungsi dengan memaparkan hasil carian yang relevan mengikut kata kunci tertentu.

Mesin pencari ini memaparkan 2 jenis hasil carian yang dapat dipilih oleh pengguna, iaitu Jawapan (kandungan di web) dan video.

4. Duckduckgo.com

Enjin carian alternatif

Duckduckgo adalah alternatif enjin carian untuk Google yang perlu dipertimbangkan. Enjin carian ini sangat menghormati privasi dan tidak mengumpulkan data dari penggunanya.

Duckduckgo menyebut bahawa mereka tidak menyimpan kuki atau mencari jejak dari penggunanya dan tidak menjual data kepada pengiklan.

Di laman web mesin pencari internet ini juga tidak muncul iklan dan secara automatik menonaktifkan bot penjejakan iklan. Dengan cara itu, data peribadi penggunanya akan disimpan dengan selamat.

5. Yandex.com

Enjin carian internet

Enjin carian satu ini berasal dari Rusia yang dilancarkan pada tahun 1997 yang lalu. Menurut pengasas Yandex, tujuan utama mengembangkan enjin carian ini adalah untuk membantu perniagaan dan pengguna menjalankan dunia dalam talian dan luar talian dengan lebih baik.

Seperti kebanyakan mesin pencari, Yandex mengumpulkan dan menyimpan data mengenai penggunanya, kata kunci, dan sejarah carian penggunanya.

Menurut Yandex, ini dilakukan semata-mata untuk memberikan hasil carian yang lebih relevan dan telah disetujui oleh penggunanya.

Selain Rusia, Yandex juga cukup terkenal di negara lain, seperti; Ukraine, Belarus, Turki dan Kazakhstan. Tetapi, tentu saja Google masih mempunyai bahagian pasaran yang besar di negara-negara ini.

6. Carian.Aol.com

Enjin carian alternatif

AOL ( America Online ) adalah syarikat media massa multinasional Amerika yang berpusat di New York City. Syarikat ini mempunyai perniagaan dalam pengedaran kandungan, produk, perkhidmatan dan mesin pencari.

Enjin carian yang disokong oleh AOL disokong sepenuhnya oleh Bing.com. Dengan carian AOL, pengguna dapat mencari dan mengakses laman web, gambar, multimedia, berita, belanja, dan hasil carian tempatan.

7. Naver.com

Enjin Carian Internet

Naver adalah mesin carian internet yang dikembangkan oleh negara Korea Selatan. Walaupun orang Korea Selatan menggunakan Google, kebanyakan pengguna internet di sana lebih suka Naver ketika mencari maklumat di internet.

Selain menawarkan ciri mesin pencari, Naver juga telah mengembangkan beberapa ciri penting untuk kepentingan penggunanya, seperti; e-mel percuma, berita, blog dan ciri lain.

Enjin carian ini sememangnya tidak popular di seluruh dunia. Namun, di negara asalnya, Naver mempunyai pangkalan pengguna yang sangat besar dan menguasai sebahagian besar bahagian pasaran industri mesin pencari.

8. Baidu.com

Enjin carian selain Google

Baidu adalah syarikat perkhidmatan web Cina yang berpusat di Daerah Haidian, Beijing, China. Syarikat ini menawarkan pelbagai kemudahan, termasuk mesin pencari untuk laman web, fail audio, gambar, dan watak Mandarin.

Menurut beberapa maklumat di internet, mesin pencari Baidu memperoleh lebih daripada 80% bahagian pasaran di China. Jumlah yang sangat besar memandangkan jumlah penduduk di China sekarang adalah lebih dari satu bilion penduduk.

Namun, mesin pencari ini mempunyai kelemahan, iaitu menggunakan bahasa Cina. Jadi, setakat ini Baidu hanya dapat digunakan oleh mereka yang memahami bahasa Cina.

9. Dogpile.com

Laman enjin carian

Dogpile adalah mesin carian yang menyusun beberapa enjin carian lain, seperti; Google, Yandex, Yahoo !, dan lain-lain.

Antaramuka Dogpile kelihatan sekolah lama dan agak lama, tetapi enjin carian ini didakwa memaparkan hasil carian yang lebih tepat dan tepat berbanding mesin carian lain.

Dogpile juga mempunyai ciri cadangan yang cukup membantu penggunanya. Prestasi yang baik, ciri yang kemas, dan visual yang vintaj, menjadikan mesin pencari yang satu ini cukup layak untuk menjadi alternatif untuk mencari di internet.

10. Startpage.com

Enjin carian selain Google

Startpage adalah mesin carian berdasarkan ciri carian Google. Tetapi tidak seperti Google yang menyimpan data pengguna dalam data besar , Startpage menjamin privasi penggunanya dan tidak mengambil data yang disediakan di mesin pencari mereka.

Startpage menyatakan bahawa mereka membayar untuk menggunakan sistem carian Google secara sah. Hasilnya, enjin carian ini dapat memberikan hasil carian yang relevan dan lengkap.

Tidak cukup untuk sampai ke sana, Startpage juga membuang ciri pelacak pada mesin pencari mereka sehingga tidak ada maklumat peribadi penggunanya yang tersimpan. Dengan begitu, hasil carian yang dipaparkan akan lebih neutral dan pengguna tidak perlu risau maklumat peribadi diambil dan digunakan.

Bahagian Pasaran Enjin Carian

Menurut laman web statcounter.com , hingga kini Google masih menguasai pangsa pasaran enjin carian Global, iaitu 92%.

Sumber: StatCounter Global Stats - Bahagian Pasaran Enjin Carian

Namun, walaupun Google menguasai pangsa pasar industri mesin pencari di internet, nampaknya masih banyak aktiviti pencarian yang dilakukan dengan mesin pencari lain.

Baca juga: Kiddle, Mesin Carian Khas untuk Kanak-kanak

Kesimpulannya

Apabila kita bercakap mengenai dunia enjin carian, satu perkara jelas; Google adalah raja (dan juga ratu, putera, puteri, perdana menteri, dan segala yang ada di antara mereka) hehe.

Google memperoleh bahagian pasaran yang besar dalam industri mesin pencari, sementara pesaingnya tidak mempunyai pilihan selain mencuba mengambil "serpihan" yang tinggal.

Itulah perbincangan ringkas mengenai beberapa enjin carian alternatif selain Google yang boleh anda gunakan. Sudah tentu baris mesin carian yang disebutkan di atas mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Anda boleh memilih mesin pencari yang sesuai dengan keperluan anda ketika mencari di internet.

Saya ingin mengetahui pendapat anda, enjin carian apa yang berpotensi bersaing dengan Google. Tulis pendapat anda di ruangan komen.

Artikel Berkaitan