Alex Tew ~ Inspirasi Kejayaan Pixel King Smart Youth

Imej dari Cloudfront.netImej dari Cloudfront.net

Iklan adalah salah satu kaedah untuk memperkenalkan produk atau perkhidmatan kepada orang lain. Melalui pengiklanan, kreativiti kita akan dituntut untuk berkembang sehingga dapat menimbulkan minat dari orang yang melihat iklan tersebut.

Salah satu contoh inspirasi dalam pengembangan iklan digital di era moden adalah konsep yang dibawa #wesbite jutadollarhomepage.com. Walaupun hanya konsep halaman laman web yang mengandungi maklumat pengiklanan, sebenarnya web ini mampu menjadi fenomena dan membawa kejayaan besar bagi pencipta. Tetapi adakah kita tahu siapa orang di sebalik idea beriklan yang cemerlang dengan konsep itu? dia adalah Alexa Tew, sosok pemuda cerdas yang dijuluki raja piksel.

Tokoh pintar dari keluarga sederhana

Alex Tew adalah seorang lelaki yang dilahirkan di England pada tahun 1984. Alex tinggal bersama keluarganya yang berasal dari kalangan ekonomi sederhana di wilayah Wiltshire, England. Kerana kesederhanaannya, keluarga Alex bahkan terpaksa meminjam wang untuk membiayai pengajiannya di University of Nottingham yang mengambil jurusan pengurusan perniagaan. Pada tahun ketiga perjalanan belajarnya, Alex pernah dibayangi oleh rasa takut untuk bekerja selama bertahun-tahun untuk melunaskan hutang untuk pengajiannya.

Akhirnya pada bulan Ogos 2005, Alex dipindahkan untuk membeli domain dengan harga US $ 80. Dengan berbekalkan domain tersebut, Alex akhirnya mendapat idea untuk membuat laman web iklan khas. Laman web dengan kapasiti 1 juta piksel itu kemudian diberi nama jutadollarhomepage.com.

Tentunya tidak ada yang menyangka bahawa idea sederhana ini dapat memperoleh kejayaan besar sebagai pelopor laman pengiklanan moden sekarang. Sekiranya tidak ada idea yang dicetuskan dari Alex Tew, mungkin sekarang kita tidak biasa dengan konsep laman khusus iklan yang sangat berguna untuk proses perniagaan dalam pelbagai bidang.

Artikel lain:  Anne Ahira - Pengasas Dunia Pemasaran Internet Otak Asia

Pelbagai Idea untuk Melengkapkan Konsep Laman Iklan

Alex merancang untuk menjual pixel demi pixel di laman webnya sebagai alat untuk meletakkan iklan. Dari idea ini, Alex juga memikirkan mata wang yang tepat untuk menyokong perniagaannya. Akan lebih baik jika dia menggunakan dolar AS yang sudah terkenal oleh kebanyakan masyarakat dunia. Itulah sebabnya Alex Tew tidak menggunakan pound walaupun dia berasal dan menetap di England.

Alex telah meminjam beberapa ribu dolar dari ibunya untuk mengiklankan jutadollarhomepage.com. Usaha untuk mengiklankan laman web untuk iklan ini berjalan dengan lancar. Malah bantuan iklan percuma dari sebilangan media juga membantu meningkatkan populariti jutadollarhomepage.com.

Konsep Pengiklanan Yang Sangat Unik

Alex menjual setiap piksel lamannya dengan harga AS $ 1. Oleh kerana nilainya agak kecil, Alex juga menyediakan pakej 10 x 10 piksel dengan harga AS $ 100 untuk pihak yang ingin beriklan secara dalam talian. Setiap piksel yang telah disewa di jutadollarhomepage.com akan dihubungkan ke pautan ke laman web tujuan yang disebut oleh penyewa piksel.

Dalam masa 3 hari pelancaran, laman web Alex berjaya mendapatkan pelanggan pertama yang merupakan salah seorang rakan Alex. Rakan Alex ingin mempopularkan laman muzik dalam talian yang dimilikinya. Dengan memajak 400 piksel di laman milliondollarhomepage.com, Alex memperoleh pendapatan pertamanya sebanyak AS $ 400.

Hanya 1 bulan yang lalu setelah dilancarkan, Alex berjaya memperoleh pendapatan AS $ 1,000. Nilai ini terus meningkat seiring dengan peningkatan populariti jutadollarhomepage.com. sebagai salah satu media pengiklanan baru di #internet. Bahkan pada bulan September 2005, sebuah laman web teknologi yang disebut The Register menerbitkan 2 artikel mengenai Alex Tew dan idea untuk mengembangkan jutadollarhomepage.com. Secara tidak langsung ini membantu Alex untuk mempromosikan jutadollarhomepage.com secara percuma.

Baca juga:  Martin Hartono, Usahawan Muda, Penguasa Perniagaan Dunia Digital

Laman web Milliondollarhomepage.com. kelihatan seperti kanvas besar yang mengandungi pelbagai karya seni bersaiz mikro di dalamnya. Semua penyewa piksel di laman web ini akan bersaing untuk membuat jemputan atau ilustrasi menarik sehingga iklan menjadi lebih banyak klik. Terobosan baru yang dibuat oleh Alex telah mengubah penampilan iklan yang monoton menjadi sesuatu yang lebih meriah dan disukai oleh pengguna internet.

Siapa sangka niat awal untuk melunaskan hutang kuliah akhirnya menjadi kejayaan yang luar biasa. Sesuatu yang harus dicontohi dari tokoh Alex Tew adalah bahawa inovasi yang bermula dari idea sederhana mesti segera direalisasikan. Sekiranya Alex Tew berjaya mewujudkannya pada usia muda tentu kita juga boleh melakukannya, bukan?

Artikel Berkaitan