Tahukah Anda, Bill Gates Menjadi Pemurah Kerana Tokoh Ibu

Imej dari cnbc.comImej dari cnbc.com

Siapa yang tidak mengenali sosok Bill Gates. Salah satu orang terkaya di dunia dengan syarikat #Microsoft ini adalah tokoh popular yang tidak boleh dilupakan dalam dunia sains dan teknologi. Mungkin anda dan saya adalah orang yang telah atau telah menggunakan produk ini dari Microsoft.

Dengan pelbagai penemuan yang telah dibuat, ini adalah saksi dan bukti bahawa Bill Gates layak mendapat semua pencapaian yang telah diperolehnya sekarang. Selain dikenal sebagai wartawan, Bill Gates kini juga digelar sebagai dermawan.

Dengan kekayaan yang mencapai 78,7 miliar dolar AS atau Rp 1.000 trilion, pastinya tidak sukar bagi Gates untuk menyumbangkan wang untuk keperluan sosial. Tetapi yang mengagumkan dan harus dihargai adalah jumlah wang yang diketahui oleh Gates telah mencapai 1.5 bilion dolar AS atau Rp 19 triliun. Ini pasti nombor yang hebat bukan.

Artikel lain:  8 Ramalan Bill Gates Mengenai Industri Teknologi Kini Menjadi Benar

Di sebalik semua kekayaan dan kemurahan hati Gates, tahukah anda bahawa ada tokoh yang menjadi dorongan dan motivasi Gates untuk bermurah hati? Dalam pengakuan dan pengakuan Gates, dia menyatakan bahawa motivasinya untuk bermurah hati didorong oleh ibunya, Marry. Lalu sejauh mana pengaruh Marry, ibu dalam menjadikan Gates sebagai jutawan yang murah hati? Berikutan kajian semula.

Diajar Hingga Dipaksa Oleh Ibu

Permulaan kisah Bill Gates menjadi tokoh yang murah hati tidak semestinya berjalan lancar. Ibu kepada Marry, yang diungkapkan oleh Gates sebagai tokoh yang mempengaruhinya untuk menjadi pemurah, rajin memberikan ajaran, belajar untuk memaksakan Gates untuk ingin melakukan kebajikan sosial.

Melihat syarikat Gates yang mula berkembang, ibu berkahwin mula mengajar Gates untuk berbuat baik dengan orang lain dengan menyumbangkan sebahagian daripada keuntungan syarikat itu. Tetapi pada mulanya Gates secara terbuka menolak perintah Ibu, kerana dia masih memerlukan wangnya untuk mengembangkan syarikat itu. "Saya hanya mahu menjalankan syarikat saya," kata Gates kepada ibunya, yang ditulis oleh wartawan Wall Street, Robert A. Guth. Makalah ini dibuat di IPO Microsoft pada tahun 1986.

Walaupun begitu, ibu Merry, yang meninggal pada tahun 1994 kerana barah ini, terus memujuk, merayu dan memaksa Gates ingin berkongsi dengan mereka yang tidak dapat melakukannya. Dengan segala usaha dan perjuangan Merry Mother untuk meyakinkan Gates tentang kebaikan ini, akhirnya lelaki berusia 59 tahun itu mula membuka hatinya dan ingin mematuhi kata-kata ibu. Perlahan demi ibu menemani Gates dalam membina sifat pemurahnya. Hingga kini kita mengenali Bill Gates sebagai wartawan yang juga seorang dermawan.

Menubuhkan Yayasan Bill & Melinda Gates

Ketika Bill Gates mencapai kejayaannya dengan Microsoft, ibu Marry menasihati Gates agar tidak terlalu aktif di Microsoft. Ibunya seterusnya menasihati Gates untuk bergerak dalam bidang sosial dengan mewujudkan asas sosial dan menyumbangkan sebahagian daripada keuntungan syarikat itu kepada orang-orang yang masih tidak bernasib baik. Maka dari cadangan ibu, Gates dan isterinya, Melinda Gates, mengasaskan Yayasan Bill & Melinda Gates.

Yayasan itu, yang terlibat dalam misi kemanusiaan hingga 2014, telah mencatat sumbangan atau sumbangan dari Bill Gates yang mencapai lebih dari US $ 1.5 miliar atau setara dengan Rp 19 Triliun. Dari jumlah derma yang banyak itu, sebagian besar sumbangan tidak diberikan dalam bentuk wang tetapi untuk membangun kemudahan awam untuk meningkatkan kesihatan dan pendidikan.

Mengundang Jutawan Lain kepada Pemurah

Dari kegiatan sosial Bill Gates, yang sekarang sudah tertanam, lelaki yang dilahirkan di Seattle, Washington, Amerika ini terus bergerak untuk menjadikan kegiatan menderma untuk kepentingan sosial sebagai bagian dari kehidupan jutawan. Oleh itu, Gates kini aktif untuk mengundang beberapa orang kaya lain seperti Mark Zuckerberg , Gordon Moore (pengasas Intel) dan Omirdyar sebagai bos eBay untuk turut serta menjadi dermawan.

Baca juga:  Bill Gates ~ Pengasas Microsoft, Syarikat Perisian Terbesar di Dunia

Dapatkan Kejayaan Lebih Besar

Jadi apa yang diperoleh Gates dari kemurahan hatinya? Sudah tentu, ketika Ibu Marry mengajar tentang kebaikan dan kebajikan untuk berkongsi, Gates telah menjadi lebih berjaya. Menurut catatan Forbes, kekayaan Gates hanya meningkat 4.2 peratus pada tahun 2015.

Tetapi dengan jumlah AS $ 79.2 bilion berbanding skor tahun sebelumnya US $ 76 bilion, aset Gates tidak dapat ditandingi oleh Carlos Slim Helu, penguasa jutawan perniagaan telekomunikasi dari Mexico di tempat kedua dengan kekayaan US $ 77.1 bilion. Selain semua itu, Gates juga telah disenaraikan sebagai orang terkaya di dunia selama 16 tahun yang lalu. Sangat memberi inspirasi!

Artikel Berkaitan