Tati Hartati: Pelopor Koleksi Jenama Pakaian Dannis Muslim

Tati HartatiImej dari Perniagaanukm.com

Tati Hartati - Pernahkah anda melihat fesyen Muslim dengan corak berwarna dan kesan moden? Saya sendiri sering melihat pakaian muslim yang terang dan berwarna-warni yang digunakan oleh anak-anak kecil yang berangkat ke masjid untuk belajar Al-Quran. Salah satu jenama yang menghasilkan pakaian Muslim dengan konsep moden dan corak yang berbeza-beza adalah Dannis Collection.

Sekiranya kita membicarakan Dannis Collection, kita tidak boleh menolak sosok Tati Hartati (Cici), pengasas dan perintis. Ya, berkat kepekaan dan kreativitinya, Cici dapat menjadikan fesyen muslimah yang nampak monoton sebagai jenama #fesyen yang menarik dan bergaya.

Dengan mengambil nama anaknya, Danis sebagai jenama produknya, Cici kini telah berjaya menjadikan Dannis sebagai pelopor pakaian muslim anak-anak moden, yang kemudian menjadi trendter. Selain itu, kejayaan Cici dengan Dannis Collection juga terbukti dalam pemasaran Dannis Collection yang telah sampai ke seluruh pelosok negara dan bahkan di luar negara. Lalu bagaimana kisah Tati Hartati dalam mempelopori dan menjalankan perniagaan fesyen Muslim Dannis Collection ini? Berikutan kajian semula.

Kepakaran Tati Hartati lahir dari kebiasaan

Kepakaran Tati Hartati dalam membuat produk fesyen bermula dengan kebiasaan melihat ibunya membuat pakaian. Ibu Supini, seorang suri rumah, memang membebaskan anak-anaknya, termasuk Cici, untuk turut serta ketika ibunya membuka perkhidmatan membuat pakaian.

Dari pemerhatian dan usaha Cici yang cermat, dia akhirnya dapat membuat pakaiannya sendiri ketika dia baru duduk di sekolah rendah kelas 3. Dari situ, Cici semakin menyukai aktiviti menjahit pakaian untuk menjadikan karya ini sebagai hobi dan hobi.

Walaupun secara akademik, Cici adalah pelajar biasa, tetapi dia mempunyai bakat luar biasa dalam membuat dan membuat pakaian. Ketika hobinya menjahit terus berkembang, Cici sering mendapat tawaran dan pesanan dari rakan sekolahnya yang berminat untuk melihat ciptaan pakaiannya. Dari sini Cici mula dapat elaun tambahan dari pesanan rakan sekolahnya.

Artikel lain:  Yasa Singgih ~ Bermula dari Sifar, Hingga Berjaya Menerbangkan Republik Lelaki Jenama

Tati Hartati dan Dannis Awal Lahir

Semasa Cici sudah berkahwin, dia menghabiskan banyak masa menjadi suri rumah. Untuk mengisi tempat kosong, Cici juga mengambil bahagian dalam mengajar Al-Quran berhampiran rumahnya. Di sinilah Cici mendapat inspirasi untuk membuat pakaian Dannis. Pada masa itu Cici melihat pakaian pelajar Muslim yang kelihatan monoton dan tidak menarik.

Dari hobinya membuat pakaian, Cici mula berusaha membuat pakaian muslim yang kemudiannya digunakan oleh anaknya. Oleh kerana reka bentuk pakaian Muslim buatan Cici mempunyai warna dan penampilan yang berbeza dari yang lain, ini kemudian mengundang semangat dari jiran tetangga.

Jiran-jiran Cici tidak teragak-agak kemudian memerintahkannya untuk membuat pakaian Muslim yang sama yang dipakai oleh anak-anak Cici. Semakin banyak pesanan hari. Dia juga mendapat pesanan dari pusat fesyen Muslim ALIB. Pada mulanya, pakaian Muslim Cici tidak berjenama. Ini menjadikan orang yang memesannya memberikan nama jenama mereka sendiri.

Atas cadangan Ummu Hamas, Cici dinasihatkan untuk memberikan nama dagang produk pakaian Muslim. Dari sini, Cici mengambil nama Dannis, yang merupakan singkatan dari Akherat World, Insya Allah, Selamat sebagai tanda dagang, diambil dari nama anaknya sendiri.

Koleksi Dannis Yang Berkembang

Semakin hari pesanan Dannis semakin meningkat. Perniagaan buatan rumah ini kemudian diubah menjadi pengeluaran kilang yang cukup besar.

Untuk dapat memberi tumpuan, Cici kemudian menerapkan pengurusan untuk memisahkan perkara produksi yang ditanggung olehnya dan perkara pemasaran yang bertanggungjawab kepada Umm Hamas. Di bahagian produksi ini Cici kemudian merekrut 500 pekerja yang terus meningkatkan kemahiran mereka dengan pelbagai latihan.

Baca juga:  Fany Silvia ~ Membangunkan Fesyen Dunia Asli dengan Taflo Shoes

Kegembiraan dalam Membangun Dannis

Perjalanan Dannis menuju kejayaan seperti sekarang tidak diambil oleh Tati Hartati dengan cara yang mudah. Terdapat banyak rintangan dan cabaran yang dihadapi oleh wanita ini yang dilahirkan di Cimahi pada 3 Ogos 1968. Salah satu rintangan yang dihadapi Cici ketika menjalankan Dannis adalah ketika pekerjanya mogok dan menuntut gaji yang tinggi.

Pada masa itu Cici harus berjuang keras untuk mempertahankan produksi Dannis dari ancaman dan tuntutan pekerjanya. Cici juga merasa hampir siap untuk menyerah dan hanya ingin menghentikan perniagaannya, tetapi keluarga selalu memotivasinya untuk terus bekerja dan mencapai kejayaan.

Pada tahun 2005, Tati Hartati diberi penghargaan sebagai Umm Award dengan pencapaiannya sebagai ibu dan sebagai usahawan wanita Muslim yang dianggap berjaya dalam menyeimbangkan keluarga dan kariernya. Walaupun dia telah menjadi ahli perniagaan yang berjaya, Cici tidak mahu sombong. Dia sendiri masih "cemburu" melihat rakan-rakannya yang mampu mendidik anak-anak mereka untuk menghafal al-Quran. Dia juga ingin dirinya dan anak-anaknya menjadi hafaz Al-Quran.

Artikel Berkaitan