Ukur Kejayaan Blog Anda dengan 8 Parameter Ini!

kejayaan blog

Ramai orang berpendapat bahawa kejayaan # blogger ditandai dengan sejumlah besar pendapatan yang dapat diperoleh. Pernyataan ini tidak salah, tetapi juga tidak sepenuhnya betul.

Saya sendiri dan blogger yang tidak bersetuju dengan perkara ini. Blog dan blogger secara keseluruhan, tentu saja, mempunyai dimensi dan bidang yang luas. Pendapatan hanya satu bahagian daripada beberapa komponen blog dan blogger yang dikatakan berjaya. Sekurang-kurangnya ada 8 poin yang juga boleh dijadikan parameter blog dan blogger dikatakan berjaya dan berjaya. Apakah mereka? Berikutan kajian semula.

1. Trafik Tinggi

Parameter pertama kejayaan blogger dapat dilihat dari trafik blog yang tinggi. Ini dikatakan sebagai petunjuk kejayaan kerana tidak semua blog dapat menghasilkan trafik yang tinggi di blog mereka. Oleh itu, jika blog anda mempunyai banyak pengunjung setiap hari, maka berbangga bahawa anda sudah dikategorikan sebagai blogger yang berjaya.

Trafik blog yang tinggi itu sendiri dapat dilihat dari pelawat blog yang berasal dari 1 alamat IP tertentu yang disebut Pelawat Unik dan jumlah halaman yang dilihat oleh pelawat blog yang disebut paparan halaman.

Artikel lain:  5 Sebab Yang Membuat Trafik Blog menjadi Drastik dan Cara Mengatasinya

2. Jumlah pelanggan RSS

Petunjuk kedua blog dikatakan berjaya adalah sebilangan besar pelanggan RSS atau pelanggan RSS. Sama seperti trafik blog, untuk mendapatkan sebilangan besar pelanggan RSS bukanlah sesuatu yang mudah. Oleh itu blog dengan bilangan pelanggan RSS yang tinggi dapat diklasifikasikan sebagai salah satu kategori blog dan blogger yang berjaya.

Terutama pada masa ini banyak blog Dunia yang memasang kaunter feed chicklet dari FeedBurner. Ini memberi makna bahawa blogger World banyak memahami kepentingan fungsi RSS.

3. Komen Berkualiti Tinggi

Apa yang berlaku sekiranya kandungan blog tanpa komen. Sudah tentu blog akan terasa hambar. Tidak peduli seberapa tinggi lalu lintas yang datang, tetapi jika tidak ada komen yang muncul maka ini seperti sayur-sayuran tanpa garam. Jangan memandang rendah ruangan komen, kerana komen dari pelawat anda bermaksud bahawa kandungan blog anda sangat interaktif.

Jumlah komen juga membuktikan bahawa blog anda mempunyai banyak pengunjung. Tetapi anda juga harus ingat bahawa anda hanya blog dengan komen berkualiti (bukan spam) yang boleh dikatakan sebagai blog yang berjaya.

4. SERP yang baik

Peringkat atau peringkat carian blog di halaman mesin pencari (search engine) juga merupakan parameter kejayaan blog. Peringkat hasil carian di mesin pencari yang sering juga disebut sebagai halaman hasil carian atau mesin pencari memberi makna bahawa semakin banyak ia muncul di halaman pertama mesin pancari, semakin baik kedudukan blog.

5. Kedudukan Alexa Rendah

Alexa Rank adalah sistem ranking berdasarkan trafik di mana semakin rendah Alexa Rank blog, semakin tinggi trafik blog. Alexa Rank sering menjadi panduan bagi sebilangan blogger kerana tahap ketepatannya yang baik. Maka semakin baik Alexa Rank blog, blog anda akan dianggap sebagai blog yang berkualiti dan berjaya.

6. Ketinggian PR Google

Peringkat seterusnya yang sering dijadikan petunjuk kejayaan blog adalah Google Page Rank (PR Google). Sebagai enjin carian terbesar di dunia, #Google sangat dipercayai untuk menilai sama ada blog popular atau tidak. Pada skala 1-10, Google meletakkan blog di seluruh dunia. Berbeza dengan Alexa, kedudukan blog di PR Google menyatakan bahawa semakin tinggi bilangan PR Google (misalnya PR 8), semakin tinggi kedudukan PR blog.

7. Penghargaan sebagai Bentuk Kejayaan Blog

Nama anugerah (penghargaan) pastinya tempat untuk memilih yang terbaik. Pada masa ini peraduan blog telah mula muncul dengan pelbagai anugerah yang diberikan kepada blogger. Oleh itu blogger yang sering memenangi anugerah blog, maka semua pihak nampaknya tidak keberatan untuk menyatakan bahawa mereka adalah blogger yang berjaya.

Baca juga:  Mengetahui Apa itu Alexa Internet dan Faedahnya Untuk Blog

8. Ketenaran Blog atau Blogger

Akhirnya, salah satu petunjuk dan parameter kejayaan blog dan blogger adalah kemasyhuran yang dia dapat. Ya, kejayaan blogger bukan hanya soal peringkat blog dan pengewangan, dengan fakta bahawa blog dan penjenamaan peribadi dimiliki oleh blogger, maka kejayaan blog atau blogger dapat diserahkan kepadanya.

Lihat saja blog Raditya Dika atau Panji Pragiwaksono, mereka tidak mengewangkan blog mereka, tetapi siapa yang tidak mengetahuinya. Inilah kelebihan penjenamaan jenama yang kuat dan penjenamaan peribadi yang dapat membawa mereka ke populariti dan kejayaan.

Artikel Berkaitan