Musim Percutian Akan Datang, Pastikan Kesetiaan Pembaca Blog Terpelihara

Imej dari Felicityviaggi.itImej dari Felicityviaggi.it

Musim percutian sering membuat seseorang sibuk meluangkan masa untuk menyiapkan dan menjalankan beberapa aktiviti di dalamnya. Tidak terkecuali bagi #blogger, ketika bercuti, mereka akan lebih fokus pada aktiviti percutian mereka daripada aktiviti blog mereka. Sebenarnya tidak mustahil aktiviti blogging akan diganti.

Saya sendiri sering mengalami ini, ketika cuti tiba, aktiviti blog saya menurun secara mendadak dan berpindah. Apabila aktiviti blogging blogger ini menurun secara mendadak semasa cuti, blog umumnya akan kehilangan banyak pengunjung dan kesetiaan daripadanya.

Sekiranya keadaan ini benar-benar berlaku tentunya ini akan membahayakan anda dan blog anda. Lalu lintas yang turun secara mendadak dapat menjatuhkan kedudukan dan pencapaian blog anda. Atas sebab ini anda perlu mempertimbangkan perkara-perkara yang dapat mengatasi masalah ini sebelum anda bercuti. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda gunakan untuk mengekalkan kesetiaan pembaca blog anda semasa anda menjalankan percutian.

1. Buat Program Blogging Tetamu Semasa Percutian Pulang

Kaedah pertama untuk memastikan pembaca blog tetap setia semasa cuti adalah dengan membuat program blog tetamu semasa cuti. Program blogging tamu adalah program yang memberi peluang kepada blogger lain yang berminat untuk menulis di blog anda sepanjang tempoh percutian. Ini adalah program yang berkesan untuk dapat mengisi kekosongan blog semasa cuti.

Sudah tentu untuk mendapatkan blogger tetamu, anda perlu memberikan tawaran yang menarik agar mereka dapat mengisi blog anda. Perkara seperti wang, hadiah atau cenderamata, anugerah kualiti atau pautan balik yang boleh anda tawarkan untuk program blog tamu ini sehingga mereka ingin menulis sesuatu yang berkualiti di blog anda. Dengan catatan blogger tamu ini, blog anda tidak lagi sunyi walaupun anda tinggal bercuti.

Artikel lain:  6 Petua Membuat Kandungan Blog yang Dihimpun oleh Pelawat

2. Mengupah penulis bebas

Sekiranya anda mempunyai lebih banyak belanjawan, pilihan untuk mengambil penulis bebas mungkin merupakan penyelesaian terbaik. Menyewa perkhidmatan penulis memerlukan dana untuk membayar perkhidmatan penulisan mereka. Tetapi jika anda benar-benar ingin mencari penulis yang baik untuk blog anda, maka ini adalah kaedah terbaik untuk anda jalankan.

Berikan maklumat mengenai perkhidmatan penulis ini di media yang boleh anda sentuh dengan pekerjaan dan tawaran yang realistik. Apabila anda mendapat penulis yang anda harapkan, maka anda boleh menjadi tenang dan bebas menjalankan percutian anda.

3. Buat Posting Link Karnival Dari Blog Lain

Bagaimana jika anda tidak mempunyai anggaran untuk mengambil perkhidmatan penulis atau blogger tamu? Jangan risau, anda masih boleh berjalan dengan cara yang lain. Caranya adalah dengan membuat pautan karnival dari blog lain yang dipercayai. Kaedah ini agak mudah, artikelnya, anda tidak perlu menulis artikel asal seperti biasa.

Yang perlu anda buat hanyalah membuat senarai pautan terbaik dari blog lain berdasarkan topik tertentu yang telah anda pilih sebelumnya. Tetapi satu perkara yang perlu anda ketahui dari teknik ini adalah kelemahan dalam bentuk keaslian yang boleh menjadikan jenama blog anda merosot. Untuk mengatasinya, anda perlu berkomunikasi dengan pelanggan blog anda bahawa perkara hanya sementara.

4. Sediakan Catatan Berjadual Untuk Menjaga Pembaca Blog

Menulis adalah aktiviti yang boleh dilakukan pada bila-bila masa. Dari sini jika anda benar-benar berhasrat untuk merancang percutian, maka anda boleh membuat persiapan untuk aktiviti #blogging anda agar mereka tidak terlantar.

Caranya, tentu saja, dengan menulis artikel sebelum waktu percutian tiba. Dengan catatan yang sudah siap dan dijadualkan untuk waktu percutian, anda akan lebih santai menjalani aktiviti percutian anda. Ini memang memerlukan kerja keras pada mulanya, tetapi itulah yang harus anda lakukan untuk memastikan pembaca blog anda tetap setia.

Baca juga: Kepentingan Posting Berjadual Untuk Blogger yang Berpendapatan

5. Tulislah Artikel di Pertengahan Percutian

Akhirnya, pilihan yang boleh anda buat untuk mengekalkan kesetiaan pembaca semasa bercuti adalah menulis kandungan di tengah-tengah aktiviti percutian anda. Ini adalah pilihan terakhir yang boleh anda buat sekiranya empat petua sebelumnya yang tidak dapat anda lakukan. Bagi blogger profesional ini tidak seharusnya menjadi halangan walaupun ia dilakukan semasa bercuti.

Dengan semangat dan hobi blogger mereka, mereka mesti dapat mengatasi segala rintangan termasuk ketika mereka harus membahagikan masa percutian mereka. Sebenarnya tidak mustahil, menulis semasa bercuti akan memberi anda lebih banyak idea dan semangat daripada sebelumnya.

Artikel Berkaitan