Puan Susilowati, Suka Main Burung dan Menjana Ratusan Juta Sebulan

Puan SusilowatiPuan Susilowati sedang bermain burung

Puan Susilowati - Masih mengenai kicauan burung, kali ini adalah kisah kejayaan seorang peniaga yang menjalankan perniagaan kicau burung. Tanpa disangka, bukan hanya lelaki yang menguasai perniagaan dalam perniagaan kicauan.

Wanita itu juga tidak sedikit yang berjaya menguruskan perniagaan kicauan. Sebenarnya, bukan hanya satu atau dua, tetapi ada beberapa wanita yang mampu menguruskan perniagaan, yang kebanyakannya adalah lelaki perniagaan.

Kisah kejayaan Ibu Susilowati adalah salah satu daripada banyak kisah kejayaan wanita yang menceburkan diri dalam dunia perniagaan burung. Ibu Susilowati adalah suri rumah yang menjalankan perniagaan bermula dari hobi sahaja. Apakah kisah penuhnya? Lihat ulasan di bawah.

Hobi Tidak Lazim Di Kalangan Wanita

Mungkin bagi sesetengah orang, hobi Puan Susilowati digolongkan sebagai hobi yang tidak wajar. Khusus untuk wanita, hobi dengan kicauan masih sangat jarang berlaku hingga kini. Tetapi apa yang dilakukan oleh ibu ini sungguh luar biasa, dengan menjalankan hobi yang tidak wajar ini, dia dapat meraih keuntungan hingga ratusan juta rupiah setiap bulan.

Susilowati adalah tokoh wanita yang kuat, dia berasal dari Desa Kudu, Kabupaten Kertosono, Nganjuk, Jawa Timur. Suri rumah ini dengan yakin dan boleh dikatakan setengah putus asa memutuskan untuk menguruskan perniagaan kicauan burung dengan serius. Berbekal pengalamannya dalam memelihara kicauan burung, dia berhasil menghilangkan stigma bahawa perniagaan burung hanya dapat diusahakan oleh lelaki.

Artikel lain:  Tati Hartati: Pelopor Koleksi Jenama Pakaian Dannis Muslim

Idea awal Ibu Susilowati membiak burung kicau

Perjalanan perniagaan kocak Susilowati bermula sekitar sepuluh tahun yang lalu. Ini bermula ketika suaminya yang juga penggemar hobi mempunyai banyak koleksi kicauan burung. Tetapi dia sering pergi dan meninggalkan rumah di luar bandar kerana urusan rasmi. Sehingga dari sini perawatan kicauan secara automatik dikendalikan oleh Puan Susilowati agar burung tersebut tetap dijaga dengan baik dan tidak mati.

Nah, dari sini, kemampuan Ibu Susilowati untuk menjaga burung semakin baik dan lebih pakar. Dengan kepakaran yang semakin diasah ini, akhirnya menimbulkan idea untuk membuka perniagaan dalam perniagaan kicauan. Dengan harga burung kicau yang begitu mahal dan menjanjikan keuntungan luar biasa, menjadikan Susilowati yakin dan termotivasi untuk menjalankan perniagaan yang umumnya dijalankan oleh lelaki ini.

Perolehan Besar Dari Perniagaan Burung Kicau

Pada mulanya, Susilowati hanyalah dua jenis burung, iaitu jenis Murai Batu dan Kacer. Dengan melihat faedah luar biasa dari kedua jenis burung ini, maka hanya dalam beberapa bulan, dia memutuskan untuk memperbanyak jenis burung yang dia perangkap. Dia juga membiakkan burung dengan spesies yang lebih mahal daripada sebelumnya. Kali ini, Ibu Susilowati membiak burung Starling Bali dan Cucak Rowo.

Untuk jenis Bali Starling dan Cucak Rowo, harganya cukup hebat. Untuk burung jelatang Jawa biasa, harga rata-rata bulan adalah 12 juta rupiah untuk satu pasangan, sementara sepasang Cucak Rowo bernilai empat juta rupiah. Harga yang sangat hebat bukan.

Dari ini kita dapat membayangkan berapa banyak pendapatan Puan Susilowati dalam satu bulan, jika setiap pasangan broodstock mampu menghasilkan anak ayam dalam satu tahun. Terutama jika Puan Susilowati tidak hanya memiliki satu pasang induk, ia benar-benar merupakan perolehan yang menggoda.

Baca juga:  Hj. Siti Aminah Abdullah ~ Pengasas Rangkaian Percetakan Buku Tiga Siri

Untuk masalah pemasaran, menurutnya, sangat mudah setakat ini. Mungkin juga kerana pada masa ini dia telah menjadi salah satu pelopor kicauan burung, terutama di Jawa Timur. Biasanya, kerana mereka masih dalam keadaan telur, banyak yang memesannya, kerana jika mereka menjadi anak ayam, mereka sering tidak mendapatkannya.

Nah, bagaimana dengan rakan-rakan, sangat menggoda bukan perniagaan kicauan ini. Malah seorang wanita yang sebenarnya seorang suri rumah mampu menguruskannya sehingga berjaya. Intinya adalah bahawa setiap orang berhak mendapatkan kejayaan dari perniagaan, perbezaannya adalah ada kemahuan yang kuat untuk mencapai kejayaan atau tidak.

Artikel Berkaitan