Kenali 7 Hijab Blogger Terkenal di Dunia

Imej dari Dianpelangi.comImej dari Dianpelangi.com

Saat ini dunia hijab di negara ini sememangnya sudah mencapai zaman kegemilangannya. Bagaimana tidak, trend fesyen tudung yang hanya diikuti oleh segelintir orang, kini telah memasuki dunia selebriti terkenal. Apabila anda melihat televisyen, anda dan saya mungkin akan mengetahui bahawa trend tudung telah banyak digunakan oleh artis dan selebriti.

Dengan penyertaan selebriti ini tentunya akan semakin menjadikan jilbab menjadi popular. Bahkan di dunia blogger itu sendiri populariti jilbab telah membuat dan mencipta kemunculan sosok hijab blogger yang memberi inspirasi kepada banyak wanita Muslim lain untuk mengikuti gaya tudung yang dipaparkan. Berikut adalah beberapa blogger paling terkenal di Dunia yang mempunyai kredibiliti dalam dunia #blogging.

1. Dian Pelangi

Jilbab blogger terkenal pertama yang mempunyai 2.6 juta pengikut adalah Dian Pelangi. Dengan akaun Instagram bernama @dianpelangi, hijaber yang dilahirkan pada tahun 1991 ini kelihatan sangat aktif dalam menyiarkan gaya hijabnya sebagai sebahagian daripada aktiviti hariannya. Dalam catatan yang sering dimuat naik di #Instagram, Dian kagum kerana sangat berani menampilkan warna yang kukuh dan padat.

Dian Pelangi sendiri sebenarnya pereka fesyen muslim termuda di Dunia yang terkenal dengan songket Palembangnya. Dengan latar belakang sebagai pereka fesyen, ini pasti menjadikan Dian Pelangi dipercayai untuk semua gaya tudung yang dia paparkan.

Artikel lain:  Berikut adalah 8 Acara Blogger Antarabangsa, Tahukah Anda?

2. Nada Puspita yang cantik

Dengan kesan ceria dan muda, Indah Nada Puspita selalu menampilkan gaya hijab yang dipenuhi dengan warna pastel. Wanita Muslim dan blogger bertudung yang lahir pada tahun 1993 yang kini tinggal di Jerman sememangnya sangat glamor dengan gaya tudung mereka. Ini menjadikannya selalu menjadi trend dalam pemakaian tudung di Dunia. Ini terbukti dari jumlah pengikut Instagram yang telah mencapai 319 ribu pengikut.

3. Dian Safira

Dian Safira adalah salah seorang hijab dan sosialita yang mengilhami gaya hijab dunia Islam. Dengan pelbagai jenama terkenal di dunia yang dipakainya, sudah pasti Dian Safira selalu kelihatan bergaya dan bergaya. Dengan pengikut Instagram yang telah mencecah 296 ribu pengikut, sudah tentu tokoh hijab blogger ini akan sentiasa mendapat tempat di hati para Hijab Dunia.

Sebagai contoh fesyen yang dipakai oleh Dian Safira, anda dapat membayangkan bagaimana padatnya jilbab dan jenama terkenal seperti blazer dari Balmain, cermin mata hitam Gucci, beg Chanel, dan kasut Louboutin.

4. Ria Miranda

Ria Miranda adalah tokoh bertudung blogger yang mempopularkan konsep feminin shabby chic menggunakan warna pastel terutamanya merah jambu pudar. Gaya tudung Ria juga sangat menghindari warna hitam. Muslimah yang berada di kelas yang sama dengan Dian Pelangi di sekolah fesyen ESMOD Jakarta mempunyai pengikut sebanyak 266 ribu. Sekiranya anda melayari blognya, anda akan merasa tenang kerana gaya tudung Ria, yang terasa lembut dan menenangkan.

5. Ghaida Tsurayya

Wanita muslimah dan blogger bertudung yang satu ini adalah anak sulung dari gim ustadz yang terkenal. Sebagai seorang Muslim yang lahir dari lingkungan Islam yang tebal, gaya hijab Ghaida diketahui sangat patuh pada peraturan Syariah Islam yang dipastikan menutupi bahagian dada. Selain itu, gaya hijab Ghaida mempunyai ciri dominan menggunakan warna pastel yang dihiasi dengan motif bunga. Kini akaun Instagramnya telah mendapat 228 ribu pengikut.

6. Orang yang tidak dikenali

Sekiranya Ghaidda adalah anak sulung di Gym, Jenahara adalah anak perempuan pereka fesyen Muslim terkenal, Ida Royani senior. Gaya tudung yang dipaparkan Jenahara sangat ringkas. Dengan menguasai jilbabnya dengan warna hitam, Jenahara sangat perwatakan tetapi juga anggun. Walaupun mempamerkan gaya hijab yang sederhana dan berbeza dengan kebanyakan blogger hijab yang lain, Jenahara tetap popular dan terkenal dengan pengikut intagramnya yang mencecah 160 ribu.

Baca juga:  Lihatlah Kehadiran 5 Blogger Terkenal di Dunia

7. Fitri Aulia

Akhirnya, jilbab blogger terkenal di Dunia ialah Fitri Aulia. Fitri yang mempunyai jenama pakaian Muslim "Kivitz" tidak menjadikan warna pastel dan motif bunga sebagai gaya hijabnya seperti Ghaida. Tetapi dia lebih suka warna terang dan polos tanpa motif. Dengan gaya jilbab berdasarkan syariat Islam, Fitri mempunyai ciri utama tudung, iaitu dada yang ditutupi lebar. Dengan akaun Instagram @fitriaulia, dia sudah mempunyai jumlah pengikut yang mencapai 92 ribu pengikut.

Artikel Berkaitan