Selamat tinggal Satoru Iwata, Tokoh Ketua Pegawai Eksekutif di sebalik Kejayaan Syarikat Permainan Nintendo

Imej dari Bleedingcool.netImej dari Bleedingcool.net

Berita duka datang dari dunia #teknologi pada hari Sabtu (11 Julai 2015) semalam. Ketua Pegawai Eksekutif Nintento, Satoru Iwata telah meninggal dunia kerana barah saluran empedu yang telah lama dihidapinya. Dunia tekno sekali lagi ditinggalkan oleh maestro-nya, pencipta konsol Nintendo Wii dan Nintendo DS.

Walaupun bukan dari keluarga Yamauchi, pengasas Nintendo, Iwata adalah tokoh istimewa dalam tubuh Nintendo kerana dia pernah membawa Nintendo ke era kebangkitan. Lalu bagaimana kisah lelaki yang dilahirkan di prefektur Hokaido, Jepun pada tahun 1959 yang sangat menyukai dunia permainan ini? Berikutan kajian semula.

Cinta Satoru Iwata untuk Dunia Permainan

Iwata adalah orang yang menyukai dunia permainan sejak dia kecil. Sejak sekolah menengah, Iwata telah membuat sejumlah permainan elektronik di rumahnya. Pengetahuan dan kepakarannya dalam membuat permainan menjadi lebih cemerlang ketika Iwata mengambil jurusan sains komputer di kolej Tokyo Institute of Technology.

Malangnya, kecintaan Iwata untuk membuat permainan ini tidak disokong oleh keluarganya. Bahkan dalam sebuah cerita diceritakan bahawa pernah ayah Iwata tidak mahu bercakap dengannya selama enam bulan setelah iwata bergabung dengan HAL. Semasa bekerja di HAL, Iwata menganggap ayahnya telah menyertai mazhab agama tertentu.

Artikel lain:  Soichiro Honda ~ Pengasas Honda Motor World Automotive Company

Kerjaya dan Kerja

Selepas menamatkan pengajian di kolej, Iwata bekerja sebagai pengaturcara permainan di syarikat pemaju permainan HAL Laboratory, Inc., sebuah syarikat yang sering membekalkan permainan untuk Nintendo. Di HAL, Iwata sering terlibat dalam banyak projek yang juga merupakan projek Nintendo Company Ltd. (NCL).

Beberapa permainan yang telah dibuat oleh Iwata untuk projek Nintendo termasuk Balloon Fight, NES Open Golf, Super Mario Sunshine, Star Fox Adventures, Metroid Prime, Eternal Darkness: Sanity's Requiem, Animal Crossing dan The Legend of Zelda: The Wind Waker dan Kirby's Dreamland .

Menyelamatkan Makmal HAL dari Krisis

Pada tahun 1992 Makmal HAL mengalami krisis. Walaupun syarikat itu tergendala, Iwata tidak mahu meninggalkan HAL. Ketika banyak pekerja berpindah syarikat, Iwata memutuskan untuk tinggal dan berusaha menyelamatkan HAL dari krisis. Iwata kemudian dilantik sebagai Presiden Makmal HAL. Iwata secara beransur-ansur berjaya mengembalikan prestij HAL dan meletakkannya kembali di jalan kejayaan.

Masukkan Nintendo

Tanpa diduga, tindakan Iwata untuk menyelamatkan HAL membuatnya dilihat oleh Presiden Nintendo ketika itu, Hiroshi Yamauchi untuk turut serta. Iwata juga akhirnya memasuki barisan Nintendo pada tahun 2000 sebagai Bahagian Perancangan Korporat Nintendo.

Semasa menyertai Nintendo, Iwata menghadapi cabaran besar kerana dia dituntut untuk dapat memendekkan waktu pengembangan permainan dan membuatnya dengan harga murah. Di samping itu, dia juga diminta untuk fokus mengembangkan pengalaman permainan baru dengan menambahkan keunikannya sendiri pada konsep yang ada.

Menjadi Orang nombor Satu di Nintendo

Kerjaya Iwata meroket ketika dia dilantik secara langsung oleh Hiroshi Yamauchi sebagai presiden Nintendo pada Mei 2002. Pelantikan Iwata sebagai orang nombor satu di Nintendo pada masa itu pastinya menimbulkan beberapa kontroversi kerana Iwata adalah orang di luar keturunan Yamauchi, yang sejak 1889 telah memimpin Nintendo .

Tetapi pelantikan Iwata bukan tanpa sebab. Yamauchi sendiri memilih Iwata bahawa pelantikan Iwata sebagai Presiden Nintendo berdasarkan pengetahuan dan pemahamannya mengenai perkakasan dan #software Nintendo.

Yamauchi sendiri yakin semasa proses temu janji, Iwata akan melahirkan idea baru dan membuat perkakasan terbaru di Nintendo. Ternyata keyakinan Yamauchi benar-benar direalisasikan ketika Iwata berjaya membuat konsol Nintendo Wii dan konsol mudah alih Nintendo DS yang merupakan kejayaan besar di pasaran dan membuat Nintendo naik ke puncak kegemilangan.

Mengurangkan Perolehan

Sebagai perkembangan permainan mudah alih pada peranti telefon pintar (telefon pintar), serta persaingan perkakasan konsol permainan yang sengit antara Sony PlayStation dan Xbox One, menjadikan Nintendo semakin ketinggalan. Konsol Nintendo 3DS dan Wii U yang dihasilkan sebagai pengganti Wii tidak dapat menarik perhatian orang ramai. Akhirnya antara tahun 2009 dan 2013, Nintendo mengalami perolehan yang sangat besar.

Walaupun pada tahun 2014 Nintendo kembali bernasib baik dengan permainan terobosan Pokemon Omega Ruby dan Alpha Sapphire di platform 3DS dan juga Super Smash Bros dan Mario Kart 8 di platform Wii U, Nintendo akhirnya terpaksa berkompromi dengan tuntutan zaman.

Baca juga:  Cher Wang ~ Pengasas Eksekutif Wanita Cina HTC

Bertolak ansur dengan tuntutan zaman

Apabila peranti #smartphone menjadi raja di pasaran, Nintendo akhirnya terpaksa berkompromi dengan tuntutan zaman. Pada bulan Mac, Iwata menyatakan bahawa pasukannya sedang mengerjakan aplikasi permainan untuk peranti telefon pintar. Iwata juga mengungkapkan rancangan untuk bekerjasama dengan Universal Studio.

Tetapi sayangnya di tengah-tengah program aplikasi permainan untuk telefon pintar sedang dilakukan dengan semangat ini, Nintendo mesti ditinggalkan oleh pemimpinnya. Satoru Iwata, yang menghidap barah saluran empedu, diumumkan meninggal dunia pada hari Sabtu (11/7/2015) pada usia 55 tahun. Selamat tinggal genius permainan, Satoru Iwata.

Artikel Berkaitan