Maya Indraswari ~ Mencapai Kejayaan Perniagaan Kedai Bunga 1 Juta

Imej dari Stella-florist.comImej dari Stella-florist.com

Apa sahaja bidang perniagaan anda, jika hidup dengan penuh dedikasi dan kesungguhan maka kejayaan menjadi hak anda. Wang modal? nampaknya nombor dua, perkara utama adalah modal diri anda.

Sekiranya corak pemikiran anda betul, maka anda boleh mendapatkan modal wang nombor dua. Terdapat banyak usahawan berjaya bahkan memulakan perniagaan tanpa modal. Ringkasnya, jika anda mempunyai kehendak yang besar, tentu jalan akan lebih terbuka untuk memulakan perniagaan.

Sekiranya anda masih tidak yakin dengan perkara di atas, pertimbangkan kisah kejayaan Maya Indraswari ini, yang dapat membuka perniagaan kedai bunga dengan modal hanya 1 juta. Bagaimana dia mulai merintis perniagaan toko bunga dengan fokus mengatur bunga dengan perolehan berjuta-juta dolar, bagaimana dia berjuang untuk bangkit dan jatuh? Cerpen berikut.

Belajar dari Kegagalan Menjalankan Perniagaan

Perjalanan perniagaan Maya Indraswari boleh dikatakan tidak cukup mudah. Sebelum dia benar-benar berjaya dalam perniagaan kedai bunga, dia mengalami beberapa kegagalan dalam menguruskan perniagaan tersebut. Tetapi kegagalan demi kegagalan yang dirasakan oleh Maya Indraswari tidak membuatnya merasa letih dan menyerah. Kegagalan ini hanya akan menjadikan Maya lebih kaya dengan pengalaman dan dapat mengambil banyak pelajaran.

Belajar dari kegagalan membina perniagaan yang selalu berhenti di tengah jalan, Maya akhirnya memutuskan untuk lebih fokus dan serius dalam dunia perniagaan. Dia memutuskan untuk meninggalkan syarikat asing di mana dia bekerja selama 14 tahun. Pada masa itu, sukar bagi Maya untuk meyakinkan dirinya untuk menceburkan diri dalam perniagaan sepenuh masa.

Artikel lain:  Belajar melakukan Perniagaan Fesyen Muslim dari Dian Pelangi

Memulakan Perniagaan Secara Tidak sengaja dengan Modal Terhad

Setelah memutuskan untuk berhenti dari pekerjaan yang dia tinggal selama 14 tahun, Maya kemudian mencuba nasib di perniagaan kedai bunga. Pada mulanya, menurut Maya sendiri, ia bermula dengan kemalangan. Secara tidak sengaja dia bertemu dengan gubahan bunga yang boleh dipercayai yang mempunyai keinginan yang sama untuk memulakan perniagaan ini. Nah, di sinilah bermulanya kisah perniagaan kedai bunga Maya Indraswari.

Dia mengakui, perniagaan ini sebenarnya dimulakan dengan modal yang sangat terhad. Perniagaan kedai bunga, yang kini mempunyai jenama Stella Florist, bermula dengan modal hanya 1 juta rupiah. Menurut Maya, untuk memulakan perniagaan kedai bunga, sebenarnya tidak memerlukan wang modal yang terlalu banyak. Cukup dengan Rp.5.5 juta dapat digunakan untuk membuka bisnis toko bunga.

Persaingan yang Ketat, Mesti Mahir Mengatur Strategi

Dalam menjalankan perniagaan kedai bunga ini, menurut Maya sendiri banyak pesaing, terutama untuk perniagaan karangan bunga. Jumlah pesaing dalam perniagaan ini, memerlukan strategi bijak pandai.

Menurutnya, inilah yang selalu dia lakukan untuk memberikan "kesan pertama" kepada bakal pelanggan. Salah satu cara yang diambil oleh Maya adalah dengan melakukan promosi kreatif. Dia menjalankan strategi promosi yang berbeza dengan kedai bunga lain. Dengan modal yang terhad, dia merasakan perlu melakukan promosi yang berkesan dan cekap.

Baca juga:  Tati Hartati ~ Pelopor Koleksi Dannis Jenama Pakaian Muslim

Pembangunan Perniagaan Kedai Bunga Maya Indraswari

Dengan hanya bermula dengan modal 1 juta rupiah, perniagaan bunga Maya kini berkembang pesat. Pada masa ini ia bahkan mempunyai tiga pekerja tetap dengan kapasiti pengeluaran sehingga 15 pesanan karangan bunga setiap hari. Maya sering mendapat pesanan kejutan yang tidak dijangka, yang membuatnya merekrut freelancer untuk mengendalikannya.

Jajaran pasar bunga Maya kini telah berkembang hingga mencapai wilayah Jakarta Besar. Perolehan yang dia perolehi sudah 50 juta rupiah setiap bulan. Kedai bunga Maya biasanya mendapat pesanan tinggi semasa musim perasmian rasmi, cuti atau juga di musim perkahwinan. Dan sering mendapat pesanan secara tiba-tiba biasanya apabila tokoh awam meninggal, seperti artis atau pegawai kerajaan.

Artikel Berkaitan