Marlin Sugama ~ Usahawan Wanita yang Berjaya Membangunkan Studio Animasi Terkenal

Imej dari Swa.co.idImej dari Swa.co.id

Menjalankan kerja sesuai dengan hobi adalah salah satu hadiah terbesar dalam hidup kita. Bayangkan betapa menyeksa orang yang harus mengejar pekerjaan yang tidak disukainya setiap hari. Berjuang dengan masalah yang tidak kita sukai akan menjadi salah satu beban besar yang membebankan hati dan keadaan fizikal kita.

Hobi memang sangat menggembirakan jika dapat dihayati sambil menjana wang. Ini juga dibuktikan oleh seorang wanita bernama Marlin Sugama yang telah menggila dunia animasi dan # permainan sejak kecil.

Siapa kata wanita tidak boleh mengejar dunia animasi? Marlin Sugama dapat membuktikannya dan mencapai kejayaan dari hobi!

Bermula dari Hobi Menarik Sebagai Anak

Sejak kecil, Marlin memang menyukai segala sesuatu yang berbau animasi, permainan dan fantasi. Cintanya kepada dunia membuat Marlin sangat gembira ketika ayahnya membelikannya permainan Atari pada tahun 1988. Cintanya terhadap dunia animasi berwarna-warni terus berlanjutan sehingga dia dewasa.

Walaupun terus mencintai dunia animasi dan permainan yang menjadi bagian dekatnya, Marlin Sugama tidak semestinya memutuskan untuk menyelesaikan gelar dalam bidang animasi. Pada masa itu dia memilih untuk belajar jurusan ekonomi untuk menghormati kehendak ibu bapanya. Di kolej Marlin bertemu dengan Andi Martin, yang kini menjadi suaminya.

Bersama dengan Andi, pada tahun 2002 mempelopori perniagaan penyewaan kafe internet dan hampir bekerjasama dengan pembangun permainan Altermyth Studio. Tetapi sayangnya perbezaan pendapat menjadikan kolaborasi itu malah gagal dilaksanakan.

Artikel lain:  Irina Blok - Wanita Pereka Di Sebalik Kejayaan Logo Robot Hijau

Studio Main Perintis Marlin Sugama

Bersama dengan suaminya dan rakan sekerja dari Altermyth Studio bernama Mohammad Fardiansyah, Marlin kemudian memutuskan untuk mendirikan sebuah studio animasi bernama Main Studio.

Sehingga 2015 Main Studio sudah mempunyai banyak anak syarikat. Tidak hanya menghasilkan animasi 3D, Main Studio juga menghasilkan filem pendek, membuat infografik video animasi dan menerima karya animasi dari pihak lain. Berkat pencapaian Main Studio sebagai salah satu studio animasi terbaik di Dunia, Main Studio telah menerima sejumlah anugerah berprestij sejak 2007. Anugerah terbaru yang diterima oleh Main Studio adalah Winner Character - ASEAN Character Award di Tokyo pada tahun 2014.

Keprihatinan untuk Pembangunan Animasi di Dunia

Marlin Sugama merasa prihatin dengan rancangan kanak-kanak yang beredar di televisyen Dunia. Hampir semua rancangan yang dikhaskan untuk kanak-kanak mempunyai watak dari animasi asing. Kebimbangan akan perkara ini mendorong Marlin dan Main Studio untuk mencipta wira super asli di Dunia, bernama Hebring.

Usaha mempopularkan Hebring dilakukan dengan pelbagai cara. Salah satunya adalah pengedaran percuma sebagai salah satu penyedia kandungan internet di Dunia. Selain itu, komik cetak Hebring juga diterbitkan oleh Gramedia dan dimainkan dalam bentuk video animasi # indie di Youtube.

Di masa depan, Main Studio berharap dapat mencari pelabur yang tepat untuk menghasilkan Hebring sebagai siri TV. Sehingga anak-anak hari ini juga dapat mengenali produk animasi Dunia yang tidak kalah hebat dan berkualiti daripada produk animasi asing.

Keinginan untuk menyumbang kepada dunia kanak-kanak di Dunia juga mempengaruhi Marlin untuk menulis jalan cerita Hebring sendiri sehingga kesannya lebih ringan dan sarat dengan nilai-nilai moral. Selain watak Hebring yang menjadi tunjang Main Studio, ada juga watak animasi Dazu yang tidak kalah unik dan lucu jika dibandingkan dengan Hebring.

Baca juga:  Dian Siswarini: Wanita Sulit yang Memimpin Kepimpinan XL Axiata

Sebagai ibu kepada dua anak, Marlin Sugama kini terus berusaha untuk mewujudkan bidang animasi yang lebih baik untuk anak-anak Dunia. Hobinya dalam bidang permainan dan animasi nampaknya menular kepada kedua bayinya. Marlin juga menyedari bahawa tidak ada yang salah dengan semangat dalam bidang permainan dan animasi jika kita dapat menguruskannya dengan betul untuk menghasilkan sesuatu yang positif.

Saya tertanya-tanya apa kejutan yang akan ditawarkan oleh Main Studio untuk dunia animasi di Dunia? Di bawah kepimpinan Marlin Sugama, kami menantikan pencapaian terbaru Main Studio, yang juga mendorong pekerja animasi lain di Dunia.

Artikel Berkaitan