5 Cara Meningkatkan Kekompakan dalam Organisasi dan Kerja Berpasukan

Cara Meningkatkan Kekompakan

Terdapat banyak cara untuk meningkatkan kekompakan yang dapat dilakukan, baik untuk pasukan kerja di pejabat atau dalam perniagaan. Sebagai pekerja, anda mungkin diminta bekerja dengan pasukan kerja. Apabila kita bekerja dalam pasukan ini, kita tidak boleh bekerja sendiri.

Sebagai sebahagian daripada pasukan kerja, kita juga mesti dapat menyesuaikan diri dan tentunya mesti dapat mengekalkan kekompakan pasukan. Terutama jika anda seorang senior yang mesti memimpin pasukan kerja, anda mesti sentiasa menjaga kesatuan pasukan agar prestasi tetap maksimum dan produktiviti juga tidak terganggu.

Anda boleh menjalankan beberapa petua di bawah untuk mendapatkan cara untuk meningkatkan kekompakan dalam organisasi dan memastikan pasukan kerja anda sentiasa kukuh:

  1. Komunikasi Adalah Yang Pertama

Komunikasi menjadi tonggak yang sangat penting dalam membina kekompakan dalam kerja berpasukan. Ini akan menjadi sangat sukar apabila anda tidak mempunyai komunikasi yang baik untuk meningkatkan kekompakan kerja berpasukan.

Cuba saling mengenali antara ahli. Terdapat banyak cara mudah untuk meningkatkan kualiti komunikasi anda dengan ahli pasukan kerja.

Anda dan pasukan kerja anda boleh mengambil bahagian dalam pembinaan pasukan seperti makan bersama, hujung minggu bersama, atau sesuatu yang lain. Apabila kualiti komunikasi meningkat, ini juga bagus untuk produktiviti pasukan kerja anda.

Artikel lain:  8 Petua untuk Pengurusan Masa untuk Bekerja dengan Keras

  1. Kepentingan Waktu Rehat

Sebagai pemimpin, anda masih harus memperhatikan masa rehat pasukan kerja anda. Tidak baik memaksa mereka bekerja sepanjang masa, apalagi bekerja di luar waktu kerja yang sepatutnya.

Memaksa mereka bekerja hanya akan membuat mereka terlalu letih yang kemudian menjadikannya tidak produktif selepas itu. Rehat diperlukan oleh pasukan kerja anda untuk terus bekerja seterusnya.

Anda boleh menggunakan waktu makan tengah hari atau rehat kopi untuk dapat berehat pasukan kerja anda. Rehat sebentar di tengah-tengah waktu kerja akan sangat membantu memulihkan keadaan fizikal dan psikologi anggota pasukan kerja anda.

  1. Sasaran Realistik

Memiliki sasaran dalam setiap tugas sangat bagus untuk memotivasi diri kita dan pasukan kerja anda. Tetapi jangan cuai dalam membuat sasaran kerja, jangan biarkan sasaran kerja benar-benar membebankan pasukan kerja.

Jadikan sasaran se realistis mungkin, yang bermaksud bahawa anda juga perlu mempunyai penghitungan yang tepat dan terperinci dalam membuat sasaran. Atau anda juga boleh membincangkannya terlebih dahulu dengan pasukan kerja anda dan kemudian anda dan pasukan kerja menentukan sasarannya.

Walaupun sasaran anda mungkin tidak terlalu besar, jika anda dan pasukan kerja anda dapat mencapainya dalam waktu yang lebih cepat, maka akan sangat baik untuk menanam keyakinan kami. Sebaliknya, jika pasukan kerja gagal mencapai sasaran, biasanya akan ada sedikit kejutan yang sering menimbulkan prasangka, jika tidak dijelaskan. Jadi, berhati-hati dalam menetapkan sasaran.

  1. Bentuk Mindset Yang Betul

Pemikiran yang betul dalam pasukan kerja adalah salah satu kunci kejayaan dalam meningkatkan keteguhan pasukan. Pemikiran yang betul dalam satu pasukan bukan hanya menjaga produktiviti di tempat kerja.

Tetapi lebih daripada itu, pasukan kerja juga mesti dapat terus mengeluarkan idea untuk kemajuan syarikat. Jadikan setiap anggota pasukan anda selalu berfikiran terbuka terhadap segala jenis masalah yang mungkin dihadapi.

Ini bermaksud bahawa setiap individu mesti mempunyai kerangka pemikiran yang besar untuk inovasi, penyelesaian dan strategi. Kerana di zaman yang serba cepat ini, kita juga dituntut untuk berfikir lebih cepat agar kita masih dapat bersaing. Sekarang, jika ahli pasukan kami tidak mempunyai kerangka pemikiran terbuka, akan mudah untuk ditukar antara satu sama lain dan ini akan menjadi perpecahan yang berpotensi.

Baca juga:  Fungsi Pengurusan Sumber Manusia

  1. Cara Meningkatkan Kekompakan dengan Memberi Penghargaan kepada Pasukan

Berapa banyak pencapaian pasukan kerja, anda mesti dapat menghargainya. Terutama apabila pasukan kerja berjaya menyelesaikan sasaran yang ditentukan, maka pemberian penghargaan adalah suatu keharusan.

Memberi anugerah adalah salah satu cara untuk meningkatkan kekompakan pasukan. Dengan penghargaan, pasukan akan merasa dihargai usaha mereka sehingga tentunya setiap ahli pasukan akan lebih bermotivasi.

Sekurang-kurangnya mengucapkan pujian atau terima kasih, dengan memberi penghargaan di samping menghargai karya mereka, juga akan dapat membina kebersamaan, kekompakan dan tentunya juga dapat meningkatkan rasa saling percaya dengan orang lain. Apabila kepercayaan ini bertambah tinggi, keteguhan pasukan kerja juga akan menjadi lebih stabil.

PENUTUP

Dalam dunia pekerjaan dan perniagaan, terdapat banyak cara untuk meningkatkan kekompakan dalam organisasi dan pasukan kerja yang dapat kita lakukan. Dengan pasukan yang mantap, sudah tentu semua sasaran yang akan dicapai akan lebih mudah dicapai.

Artikel Berkaitan