Wempy Dyocta Koto ~ Pengasas Permulaan Kalibrr Dengan Pengalaman Global

Wempy Dyocta KotoWempy Dyocta Koto

Wempy Dyocta Koto - Kisah kejayaan anak bangsa selalu menarik untuk didengar dan dipelajari. Bermula dengan kejayaan itu, kita biasanya akan lebih terdorong untuk maju dan mencapai kejayaan yang sama. Akan sangat berharga jika kita dapat menerapkan kemahiran dan pengetahuan yang kita ada pada bidang yang kita pilih.

Sebagai anak bangsa, tidak mustahil jika kita bermimpi mencapai kejayaan perniagaan ke peringkat dunia. Lihat sahaja profil Wempy Dyocta Koto yang menjadi usahawan berjaya dan pemaju #startup di pelbagai pelosok dunia.

Gambaran Keseluruhan Peribadi Wempy Dyocta Koto

Wempy adalah lelaki yang dilahirkan di Padangpanjang, 14 Oktober 1976. Walaupun dilahirkan di Dunia, tetapi Wempy dibesarkan di Australia dan menghabiskan sebahagian besar masa kecilnya di tanah kanggaru. Setelah tinggal dan bekerja di beberapa bandar besar di dunia seperti Hong Kong, San Francisco, London, New York dan Singapura, Wempy menikmati profesion ini sebagai perunding pengurusan yang melakukan aktiviti global.

Sedikit mengenai kariernya membangun Kalibrr, sebelum menjalankan permulaan, Wempy dengan rakannya yang bernama Paul Rivera telah berkolaborasi sebagai rakan OAM (Open Access Marketing) yang menerima beberapa pekerjaan penyumberan luar dari syarikat lain. Selepas itu mereka memulakan pandangan yang lebih jelas mengenai strategi Kalibrr.

Artikel lain:  Hadi Wenas ~ Orang Sederhana Yang Boleh Menjadi Pengganti Zalora 

Perjalanan Wempy dengan Kalibrr

Idea syarikat Kalibrr muncul pada tahun 2010 ketika Wempy dan Paul merasakan bahawa kerja perkhidmatan panggilan memerlukan bentuk latihan khas. Tidak seperti pekerjaan lain, perkhidmatan panggilan mesti bertutur dalam bahasa yang kelihatan santai, standard tetapi sesuai dengan SOP tertentu (Prosedur Operasi Standard).

Akhirnya Kalibbr dipersembahkan sebagai penyelesaian untuk memberikan latihan dalam talian mengenai pendidikan perkhidmatan panggilan kepada masyarakat. Dilancarkan di Filipina, Kalibrr dianggap mampu menyokong kemampuan orang Filipina yang mempunyai aksen berbahasa Inggeris yang baik dan harapan gaji yang lebih rendah daripada pekerja dari negara lain.

Kalibrr juga memudahkan penggunanya untuk diedarkan secara langsung ke beberapa syarikat yang merupakan rakan Kalibrr. Oleh itu, setiap pengguna Kalibrr yang telah lulus latihan dapat memperoleh peluang untuk mempraktikkan pengetahuan yang telah dipelajarinya.

Kekangan Mengenai Perniagaan di Dunia Menurut Wempy

Menurut Wempy, Dunia sebenarnya adalah salah satu negara yang memiliki potensi pasar yang sangat besar.Kekuatan potensi ini sering membuat pengusaha di Dunia melupakan pasaran global yang tidak kurang besar dan berpotensi daripada pasaran domestik.

Wempy juga menyatakan bahawa semua orang dari pelbagai latar belakang mempunyai peluang yang sama untuk mengembangkan startup. Bukan hanya mengenai HR yang pandai memproses #teknologi, tetapi startup juga dapat dipelopori oleh orang-orang yang mempunyai minat dalam bidang itu.

Untuk membantu pengembangan startup di Dunia, Wempy meluangkan masa untuk memberikan bantuan dan nasihat untuk startup yang sedang berkembang di negara ini. Salah satu perkara yang pernah dilakukan oleh Wempy adalah membantu #game studio dari Bandung bernama Tinker Games. Setelah berjaya membantu menstabilkan keadaan Tinker Games, Wempy bahkan dilantik sebagai CMO di Systec Group yang telah memberikan bantuan kewangan kepada Tinker Games.

Sokongan lain yang diberikan oleh Wempy untuk membantu syarikat nasional maju ke persada antarabangsa juga mula direalisasikan dalam beberapa jenama seperti Ayam Bakar Mas Mono, Kebab Turki Baba Rafi, Piramizza dan Bebek Garang. Di tengah-tengah aktiviti yang sangat sibuk, Wempy masih mempunyai masa untuk menyumbangkan idea-idea untuk pembangunan perniagaan di Dunia.

Baca juga:  Anwar Yunus Lepaskan Zon Aman untuk Membangun Permulaan DealMedan

Peranan pengurusannya di sejumlah syarikat pengiklanan bertaraf dunia menjadikan Wempy salah satu anak lelaki paling berjaya dalam perniagaan. Lebih daripada sekadar wang, bantuan kewangan yang diberikan oleh Systec Group menurut Wempy juga merupakan salah satu cara untuk meningkatkan kualiti kemampuan keusahawanan di Dunia. Kerana masih banyak usahawan berbakat yang mempunyai kemampuan lebih untuk bersaing di arena antarabangsa.

Tidak sering muncul di depan layar, tetapi aksinya mampu mendukung perkembangan dunia perniagaan nasional. Kita tentu dapat belajar banyak perkara dari tokoh Wempy Dyocta Koto yang secara aktif membantu perkembangan Dunia melalui caranya sendiri. Dapatkan inspirasi!

Artikel Berkaitan