Ingin Membeli Telefon Pintar Kalis Air? Berikut adalah 10 rujukan untuk anda

Imej dari Kompas.comImej dari Kompas.com

Kecanggihan #smartphone terus berkembang dari masa ke masa. Dengan pelbagai ciri dan komponen yang ingin ditawarkan, kini pengguna dapat memilih telefon pintar dengan mudah sesuai dengan keinginan dan anggaran yang mereka miliki. Saya sendiri juga sangat dibantu dengan kehadiran pelbagai jenis dan jenama telefon pintar yang ada ketika saya ingin membelinya.

Salah satu pilihan telefon pintar di pasaran yang kini boleh dipilih oleh pengguna adalah telefon pintar kalis air. Kalis air? Ya, telefon pintar memang begitu canggih sehingga peranti yang biasanya mempunyai cadangan tidak boleh terkena air, kini peraturan ini secara beransur-ansur mula diabaikan dengan menggunakan rujukan telefon pintar berikut.

1. Telefon Pintar Tahan Air Sony Xperia Z3

Telefon pintar rujukan kalis air pertama adalah Sony Xperia Z3. Telefon pintar yang dihasilkan oleh Sony Corporation telah menyertakan ciri kalis air yang sangat canggih kerana ia mendakwa mampu bertahan menyelam hingga kedalaman 1.5 meter selama 30 minit. Sebagai tambahan kepada ciri kalis air ini, Sony Xperia Z3 juga dilengkapi dengan pemproses Snapdragon dan kamera 20.7 MP dan skrin 5.2-inci.

Artikel lain:  Berikut adalah 5 telefon pintar Android paling nipis dan paling canggih hari ini

2. Xperia M4 Aqua

Produk telefon pintar Sony kalis air seterusnya adalah Xperia M4 Aqua. Untuk yang ini, anda boleh menggunakannya untuk menyelam selama 30 minit dengan kedalaman hingga 1.5 meter. Ciri hebat ini juga telah dilengkapi dengan beberapa komponen canggih lain seperti kamera 13 MP, skrin 5-inci, sistem operasi Android 5.0, pemproses octa-core (64-bit) dan hayat bateri sehingga dua hari.

3. Samsung Galaxy S5

Sekiranya anda menyukai produk Samsung, maka telefon pintar Galaxy S5 boleh menjadi pilihan. Dengan sijil IP67, telefon pintar ini mempunyai kemampuan menahan air hingga kedalaman satu meter selama 30 minit. Tetapi untuk tetap menyala di dalam air, bahagian plastik yang menutup port USB pada telefon bimbit ini mesti ditutup sepenuhnya.

4. Samsung Galaxy Xcover 3

Pilihan telefon pintar Samsung seterusnya yang boleh anda rujuk sebagai telefon pintar kalis air adalah Samsung Galaxy Xcover 3. Dengan sijil IP67, telefon pintar ini menyediakan ciri kalis air dengan komponen canggih lain seperti skrin 4.5-inci, resolusi 480 x 800 piksel, pemproses quad-chip teras dan RAM 1.5 GB.

5. HTC Desire Eye

Syarikat multinasional yang berpusat di Taiwan, HTC Coporation juga tidak mahu kalah dalam menghasilkan telefon pintar tahan air. Dengan jenama HTC Desire Eye, telefon pintar yang dilancarkan Oktober 2014 lalu, telah menyokong ciri kalis air yang diklaim mampu menyelam hingga kedalaman satu meter selama 30 minit. Peranti yang menyokongnya juga cukup canggih iaitu sokongan rangkaian 4G LTE dengan skrin 5.2 inci, pemproses Snapdragon 801 dan kamera 13 MP.

6. Briged Kyocera

Telefon pintar kalis air seterusnya ialah Kyocera Brigadier. Dengan penampilan ketenteraan, telefon pintar yang dilancarkan pada bulan Julai 2014 mempunyai telefon bimbit yang 'sukar' walaupun terkena air. Telefon pintar ini juga mempunyai layar kristal safir 4.5 inci menjadikannya mempunyai ciri tahan calar. Disokong oleh pemproses cip Snapdragon 400, telefon pintar ini juga dilengkapi dengan kamera 8 MP.

7. Kyocera Hydro Life

Pengilang telefon pintar Jepun, Kyocera yang menyajikan varian kedua telefon pintar kalis air adalah Kyocera Hydro Life. Selain cukup kalis air untuk menyelam hingga kedalaman satu meter selama 30 minit, telefon bimbit kehidupan Kyora Hydro ini juga tahan debu. Telefon pintar 2.000 mAh ini dilengkapi dengan skrin 4.5 inci, kamera belakang 5 MP dan kamera depan 2 MP.

8. Kyocera Hydro Elite

Varian kalis air Kyocera seterusnya ialah Hydro Elite. Untuk jenis Kyocera ini, anda akan dibekalkan dengan spesifikasi ciri kamera 8 MP, skrin 4.3 inci dan sokongan rangkaian 4G LTE. Dengan sistem operasi Android 4.3, anda boleh membeli dan mendapatkan Kyocera Hydro Elite melalui pengendali telekomunikasi Amerika Syarikat, Verizon.

9. Huawei Honor 3

Huawei yang merupakan telefon pintar dari China boleh menjadi pilihan seterusnya bagi anda yang mahukan telefon pintar kalis air. Dengan jenama Huawei Honor 3, anda akan mendapat telefon kalis air yang dilengkapi dengan skrin 4,7 inci, kamera 13 MP dan cip quad-core.

Baca juga:  5 Telefon Pintar Dengan Ciri-ciri Kamera Berkualiti Tinggi

10. Kucing S50

Akhirnya, telefon pintar kalis air sebagai rujukan adalah Cat S50. Telefon pintar Cat S50 ini mempunyai penampilan ketenteraan yang kuat dari segi ketenteraan. Selain ciri kalis air, telefon pintar ini juga anti goncang sehingga diklaim mampu bertahan walaupun dibanting dari ketinggian 1.2 meter. Dilengkapi dengan skrin 4,7 inci dan kamera 8 MP, cip teras teras dan sokongan rangkaian 4G LTE, tentunya Cat S50 akan sangat menyokong aktiviti anda.

Artikel Berkaitan