100+ Contoh Kad Perniagaan dengan Reka Bentuk Terbaik dalam Pelbagai Profesional

Contoh Kad Perniagaan

Adakah anda mencari contoh kad perniagaan untuk peribadi, perniagaan atau syarikat? Sekiranya demikian, anda harus membaca artikel ini secara lengkap, dari awal hingga akhir.

Mempunyai kad nama adalah sesuatu yang sangat penting bagi profesional atau orang perniagaan yang sering berinteraksi dengan orang baru. Walau bagaimanapun, memilih reka bentuk kad perniagaan yang sesuai dengan profesion tertentu boleh menjadi cabaran.

Baiklah, dalam artikel ini saya akan berkongsi contoh reka bentuk kad perniagaan yang menarik dan unik yang boleh digunakan untuk tujuan peribadi, perniagaan / profesional, atau korporat, serta beberapa pengetahuan mengenai kad nama.

Oleh itu, setelah membaca artikel ini, anda akan mendapat pengetahuan dan inspirasi baru mengenai kad nama, termasuk;

 • Fahami apa kad perniagaan dan fungsinya.
 • Ketahui reka bentuk dan saiz kad perniagaan standard.
 • Dapatkan idea baru dari contoh kad perniagaan dari pelbagai profesion.
 • Mengetahui beberapa kesilapan dalam membuat kad nama.

Apa itu Kad Perniagaan?

Sebelum melihat contoh reka bentuk kad perniagaan, ini membantu kita memahami terlebih dahulu apa itu kad perniagaan, apa fungsinya, dan reka bentuk dan ukuran yang disyorkan.

Secara umum, definisi kad perniagaan adalah kad kecil di mana maklumat mengenai identiti, pekerjaan, kedudukan, nama syarikat, alamat syarikat, dan hubungan seseorang dapat dihubungi (nombor telefon, e-mel).

Sebenarnya kad nama atau kad nama yang sering disebut juga boleh digunakan oleh sesiapa sahaja. Namun, yang paling banyak digunakan adalah golongan profesional dan usahawan.

Secara umum, seseorang memberikan kad perniagaannya kepada orang lain ketika berkenalan. Dengan maklumat yang terdapat pada kad nama ini, orang lain tidak perlu meminta maklumat yang lebih terperinci mengenai pekerjaan seseorang.

Kad perniagaan boleh menjadi bukti profesionalisme dan mencerminkan keperibadian seseorang. Di samping itu, orang lain cenderung lebih mempercayai seseorang ketika membaca kad nama daripada mendengar penjelasan secara langsung dalam bentuk lisan.

Reka Bentuk dan Saiz Kad Perniagaan

Sebelum membuatnya, anda harus mempertimbangkan reka bentuk kad nama yang akan dibuat, sama ada pemilihan warna, fon, dan lain-lain. Secara amnya, orang lebih suka reka bentuk minimalis kerana sesuai untuk semua jenis profesi.

Kita juga perlu mengetahui bahawa ukuran kad perniagaan di setiap negara berbeza. Berikut adalah beberapa saiz kad perniagaan standard di pelbagai negara:

 • Dunia , New Zealand, Denmark, Australia, India, Norway, Colombia, Taiwan dan Vietnam: Ukuran 90 mm x 55 mm.
 • Negara Eropah (contohnya Perancis, Itali, Sepanyol): ukuran 85 mm x 55 mm.
 • United Kingdom: ukuran 85 mm x 55 mm.
 • Malaysia, Hong Kong, Singapura: ukuran 90 mm x 54 mm.
 • Amerika, Kanada, Belanda: ukuran 89 mm x 51 mm.
 • Czechoslovakia, Hungary: ukuran 90 mm x 50 mm.
 • Jepun: ukurannya 91 mm x 55 mm.

Menurut Standard Nasional Dunia (SNI), ukuran standard kad nama di Dunia ialah 90 mm x 55 mm. Walau bagaimanapun, proses pencetakan dapat sedikit berubah, misalnya menjadi 88 mm x 53 mm.

Manakala kertas cetak yang digunakan biasanya Art Paper / Art Carton dengan berat 260 gsm. Secara amnya, kad nama menggunakan permukaan licin dan berkilat sehingga tidak mudah kotor kerana dakwat.

Contoh Kad Perniagaan Keren dengan Reka Bentuk Terbaik

Seperti yang disebutkan sebelumnya, reka bentuk kad nama adalah sesuatu yang sangat penting untuk diperhatikan. Kerana reka bentuk kad nama akan menggambarkan keperibadian pemiliknya.

Dengan reka bentuk yang unik, sederhana, dan menarik, pasti anda akan lebih yakin ketika memberikan kad perniagaan kepada orang lain.

Berikut adalah 100+ contoh kad perniagaan yang hebat yang boleh digunakan untuk keperluan peribadi, perniagaan atau syarikat anda.

1. Contoh Kad Nama Syarikat

Contoh kad perniagaan syarikatBetavart

Reka bentuk kad nama dengan tema putih dan kayu kelihatan sederhana tetapi nampak mewah. Kad nama Betavart sesuai untuk syarikat atau individu yang lebih suka kesederhanaan ( kesederhanaan ).

Kad Nama Syarikat

Contoh reka bentuk kad perniagaan syarikat ini kelihatan sangat premium. Dengan latar belakang hitam dan corak batik keemasan, mencerminkan profesionalisme pemilik kad perniagaan ini.

Contoh kad perniagaan syarikat

Dari reka bentuk yang kelihatan premium menunjukkan pemiliknya adalah tokoh kelas atasan dan sesuai untuk pegawai tinggi di syarikat terkenal.

Contoh kad perniagaan syarikat

Reka bentuk kad perniagaan satu ini boleh digunakan untuk syarikat. Reka bentuk minimalis di mana latar belakang berwarna putih dengan daun hijau, menggambarkan syarikat yang mesra alam .

2. Contoh Kad Nama Perniagaan Muzik

Contoh Kad Perniagaan

Contoh kad perniagaan seterusnya adalah kad profesional dengan tema piano. Kad satu ini sangat sesuai untuk digunakan oleh pemuzik (pemain piano) atau guru piano / papan kekunci.

Reka bentuk kad ini kelihatan sangat ringkas dan unik di mana dalam kad hanya mengandungi sedikit maklumat.

Contoh kad perniagaan

Hanya dengan melihat reka bentuknya, kita dapat dengan segera meneka bahawa kad nama ini digunakan oleh seseorang yang berjuang dalam dunia muzik. Yup, reka bentuk kad profesional ini sesuai untuk seseorang yang bekerja sebagai pengeluar muzik.

Latar belakang gitar sederhana menunjukkan bahawa pengguna kad nama ini adalah pemuzik. Lebih tepatnya pemain gitar.

Latar belakang beberapa alat muzik yang digambarkan menjelaskan bahawa pemilik kad nama ini adalah konduktor muzik .

3. Kad Nama Jurugambar

Contoh Kad Perniagaan

Reka bentuk yang satu ini adalah jurugambar dengan latar belakang orang yang mencari kedudukan untuk mengambil gambar. Berdasarkan reka bentuk, kad ini sangat unik dan sesuai untuk seseorang yang ingin kelihatan kreatif dan berwarna - warni .

Contoh Kad Perniagaan

Reka bentuk kad perniagaan ini juga dibuat untuk mereka yang bekerja sebagai jurugambar. Di latar belakang terdapat gambar kamera biru dan paparan lensa besar, sementara bahagian maklumat pemilik menunjukkan latar belakang putih bersih yang menekankan kesederhanaan.

4. Kad Perniagaan untuk Agribisnis

Contoh Kad Perniagaan

Kad profesional yang satu ini mempunyai tema daun dengan daun hijau dan coklat. Latar belakang yang sederhana dengan warna yang menarik menjadikan kad nama ini kelihatan unik dan menarik.

Reka bentuk kad perniagaan ini sangat sesuai digunakan oleh seseorang yang bekerja sebagai perunding kebun atau di bidang taman.

contoh kad perniagaan ringkas

Nuansa nuansa indah dan hijau dengan gambar seperti di ladang menunjukkan bahawa pemilik kad perniagaan ini bekerja di bidang penternakan atau pertanian.

5. Kad Perniagaan Kedai Bunga

Contoh Kad Perniagaan

Reka bentuk kad profesional yang satu ini sangat mudah. Tetapannya berwarna putih dan hanya menunjukkan gambar bunga.

Kad perniagaan ini menggambarkan seseorang yang suka kesederhanaan. Reka bentuk kad nama contoh ini sesuai digunakan oleh penjual bunga atau penjual bunga .

6. Kad Nama untuk Doktor

Contoh reka bentuk kad perniagaan

Contoh reka bentuk kad perniagaan

Contoh kad perniagaan yang satu ini direka untuk mereka yang bekerja sebagai pengamal am. Warna putih dan biru pada latar belakang kad dan corak sederhana menunjukkan ketenangan dan profesionalisme pemilik kad ini.

Kad profesional ini sangat unik dan menggambarkan profesion pemiliknya sebagai doktor mata. Latar belakang berwarna hitam dan putih, dengan penampilan huruf untuk ujian ketajaman mata. Cukup unik ya.

Contoh kad perniagaan peribadi

contoh kad perniagaan peribadi

Ini adalah contoh kad nama peribadi yang sangat sederhana di mana reka bentuk menunjukkan pemiliknya adalah doktor haiwan atau pencinta haiwan.

7. Kad Perniagaan Penganjur Perkahwinan

Contoh kad perniagaan

Ini adalah contoh kad perniagaan dengan tema perkahwinan. Kad perniagaan ini mempunyai dua warna asas dan tema premium.

Reka bentuk kad perniagaan ini sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai perniagaan dalam bidang penganjur perkahwinan atau perancang perkahwinan .

8. Kad Perniagaan untuk Tukang Cukur , Penata Rambut, dan Artis Makeup

Contoh kad perniagaan

Kad perniagaan ini dibuat untuk mereka yang mempunyai perniagaan kedai gunting rambut. Reka bentuk kad perniagaan ini agak mudah, dengan warna latar hitam dan gabungan biru dan merah putih di sebelah kiri sudah menggambarkan perniagaan kedai gunting rambut.

Contoh reka bentuk kad perniagaan

Reka bentuk kad perniagaan ini dibuat khusus untuk mereka yang bekerja sebagai penata rambut. Latar belakang dan warna yang sederhana dan ikon gunting berbentuk rambut memberikan kesan profesional kepada pemilik kad perniagaan.

Reka bentuk kad perniagaan satu ini sangat sesuai untuk mereka yang bekerja sebagai penata rambut . Dari gambar latar dan pemilihan warna sangat sesuai dengan profesion penata rambut.

Penampilan kad nama ini kelihatan sangat unik dan sesuai untuk artis solekan. Di bahagian depan ada gambar yang menyerupai mata tertutup, sedangkan belakang berwarna hitam.

9. Perhubungan Awam Kad Perniagaan

Contoh kad perniagaan

Reka bentuk kad profesional yang satu ini agak mudah tetapi tetap kelihatan menarik . Warna kuning yang menarik dan perkataan "hi" pada kad tersebut menunjukkan bahawa pemiliknya adalah seseorang yang ramah dan penyayang sehingga sesuai untuk mereka yang bekerja di bidang perhubungan awam .

10. Kad Perniagaan untuk Notari

Contoh reka bentuk kad perniagaan

Kesan sederhana dan elegan langsung kelihatan dari reka bentuk kad nama yang satu ini. Kad ini dibuat dengan latar belakang monokrom dan logo ringkas yang memberikan kesan sederhana dan profesional kepada pemiliknya.

11. Kad Nama Peguam

Contoh reka bentuk kad perniagaan

Contoh reka bentuk kad perniagaan

Reka bentuk kad nama di atas dibuat khusus untuk mereka yang bekerja sebagai peguam. Dari pemilihan warna dan gambar latar, kad memberikan kesan premium yang menonjolkan profesionalisme seseorang.

12. Contoh Kad Nama Perniagaan Automotif

Contoh kad perniagaan

Apabila anda melihat reka bentuk kad perniagaan ini, kami akan segera mengetahui bahawa pemiliknya bekerja di bidang automotif. Latar belakang putih dengan gambar tayar kereta, kad perniagaan ini kelihatan sporty dan elegan dan mewakili profesion dalam perniagaan automotif.

Contoh reka bentuk kad perniagaan

Reka bentuk kad profesional ini menampilkan latar belakang gambar speedometer dengan kata-kata penguji kelajuan. Dari reka bentuk kita dapat dengan segera memahami bahawa kad ini direka untuk mekanik automotif.

Contoh kad perniagaan

Contoh reka bentuk kad perniagaan sangat mudah di mana gambar latar menunjukkan gambar kereta dan busa. Dari reka bentuk seseorang dapat mengetahui bahawa pemilik kad perniagaan ini adalah pemilik perniagaan mencuci kereta.

Dalam reka bentuk kad perniagaan ini, anda dapat melihat gambar peralatan tayar, seperti tang, pemutar skru, tolok tekanan pemampat, dan lain-lain. Ilustrasi menjelaskan bahawa pemilik kad nama ini bekerja di bidang automotif, terutamanya tayar kenderaan.

13. Contoh Kad Nama Perniagaan Penjagaan Bayi

Contoh kad perniagaan berikut boleh digunakan untuk seseorang yang mempunyai perniagaan kedai bekalan bayi atau perniagaan jagaan harian . Penampilan sederhana dengan latar belakang putih memberikan kad perniagaan ini kesan yang menarik dan lucu.

Contoh reka bentuk kad perniagaan

14. Kad Nama Pakar Pemakanan

Profesional yang bekerja dalam bidang pemakanan dan perkhidmatan makanan biasanya mempunyai kad nama. Reka bentuk kad perniagaan berikut menunjukkan gambar buah-buahan dan sayur-sayuran yang melambangkan makanan dan pemakanan sehingga sesuai untuk mereka yang bekerja sebagai pakar pemakanan.

Contoh kad perniagaan

15. Kad Perniagaan untuk Fesyen Blogger

Seseorang yang bekerja sebagai blogger fesyen pastinya sering bertemu dengan orang baru yang juga bekerja dalam industri fesyen. Sekiranya anda seorang blogger fesyen maka beberapa contoh kad perniagaan ini mungkin menjadi inspirasi.

Contoh reka bentuk kad perniagaan

contoh kad perniagaan peribadi

Contoh reka bentuk kad perniagaan

16. Contoh Kad Nama Perniagaan Makanan / Minuman

Bagi pengusaha di sektor makanan, tentu saja, memiliki kad nama adalah sesuatu yang sangat penting. Dengan memiliki kad nama, perniagaan makanan dapat memperkenalkan diri dengan cepat kepada calon pelanggan.

Berikut adalah beberapa contoh kad perniagaan makanan:

Kad perniagaan makanan

Reka bentuk kad perniagaan makanan

Contoh kad perniagaan makanan

Contoh kad perniagaan

17. Kad Nama untuk Arkitek

Arkitek sangat berkaitan dengan reka bentuk bangunan, baik reka bentuk dalaman dan luaran. Berikut adalah beberapa contoh reka bentuk kad perniagaan bagi mereka yang bekerja sebagai arkitek.

reka bentuk kad perniagaan

Contoh reka bentuk kad perniagaan

Contoh reka bentuk kad perniagaan

Contoh kad perniagaan yang sejuk

18. Kad Perniagaan untuk Pengrajin

Para tukang sering bertemu dengan banyak orang baru, pengguna dan rakan-rakan tukang yang lain. Sekarang, untuk menyokong aktiviti ini, pengrajin memerlukan kad nama.

Berikut adalah beberapa contoh kad perniagaan untuk pengrajin atau pekerja seni yang lain.

19. Kad Nama Guru

Pada asasnya, reka bentuk kad nama mesti menggambarkan profesion yang mereka kerjakan, terutama bagi pendidik atau guru. Sebagai inspirasi, berikut adalah beberapa contoh kad perniagaan untuk guru.

20. Kad Perniagaan untuk Penganjur Acara

Profesional di bidang penganjur acara juga pekerjaan yang memerlukan kad nama. Sebabnya, mereka sering bertemu dengan orang baru yang berkaitan dengan pekerjaan mereka.

Berikut adalah beberapa contoh kad perniagaan untuk profesi dalam bidang penganjur acara.

21. Contoh Kad Perniagaan Ringkas

Bercakap mengenai reka bentuk kad perniagaan yang ringkas, sebenarnya terdapat banyak contoh. Dalam kes ini, kesederhanaan reka bentuk akan menggambarkan watak pemilik yang juga sederhana. Berikut adalah beberapa contoh kad perniagaan yang mudah.

contoh kad nama ringkas 01

contoh kad nama ringkas 02

Untuk rekod, reka bentuk kad nama yang anda lihat di atas adalah beberapa contoh kad perniagaan di laman Printerous.com yang dimuat naik ke Maxmanroe.com dengan izin Printerous. Dan jangan menolak bahawa masih ada reka bentuk baru yang boleh anda temui di sana.

Cetak Kad Perniagaan Dalam Talian di Printerous

Setelah melihat semua contoh reka bentuk kad perniagaan di atas, sudah tentu anda sudah mempunyai gambaran keseluruhan reka bentuk yang sesuai dengan keperluan anda.

Selanjutnya, proses yang tidak kurang pentingnya daripada pemilihan reka bentuk adalah proses mencetak kad nama itu sendiri. Saya secara peribadi mengesyorkan mencetak kad perniagaan anda secara dalam talian di Printerous.com.

Kenapa?

Terdapat beberapa sebab mengapa saya mengesyorkan perkhidmatan Printerous untuk mencetak kad nama anda. Berikut adalah beberapa kelebihan membuat kad perniagaan di Printerous:

 • Templat reka bentuk percuma ; Di Printerous, kita dapat melihat beratus-ratus contoh kad perniagaan dengan reka bentuk yang menarik dan unik untuk pelbagai keperluan.
 • Penyunting kad perniagaan tersuai ; Kami juga boleh melakukan penyuntingan reka bentuk kad perniagaan di laman web Printerous. Jadi, anda tidak memerlukan perisian khas kerana sudah tersedia di Printerous.
 • Terdapat 3 jenis kad perniagaan ; Jenis kad perniagaan dapat disesuaikan dengan keperluan anda, iaitu; Standard, Premium dan Eksklusif.
 • Kaedah Pembayaran & Masa Penerimaan ; Di Printerous terdapat beberapa pilihan pembayaran yang popular, termasuk: melalui transfer Bank (BCA, Mandiri, BNI, BRI, Permata), kad kredit, Gopay, Ovo, dan Kredivo. Kami juga dapat menyesuaikan waktu penerimaan kad perniagaan mengikut tahap keperluan.
 • Pilihan pemilihan cetakan hari ini hantar hari ini ; Sekiranya anda memerlukan proses pencetakan yang lebih pantas, Printerous juga menawarkan pilihan cetak hari ini, hantar hari ini. Sudah tentu, tanpa menjejaskan kualiti cetakan.
 • Harga rendah ; Di Printerous, proses transaksi dilakukan secara dalam talian, sehingga mengurangkan banyak kos operasi. Itulah salah satu sebab mengapa kos mencetak kad perniagaan di Printerous akan lebih murah tanpa menjejaskan kualiti.
 • Tiada kerumitan ; Kami tidak perlu meninggalkan rumah untuk pergi ke mesin cetak. Cukup kirimkan contoh reka bentuk kad perniagaan yang dikehendaki kepada Printerous, mereka akan mencetak dan menghantarnya pulang.

Beberapa Kesalahan Dalam Membuat Kad Perniagaan

Reka bentuk kad perniagaan harus dibuat dengan sebaik mungkin dan dapat mewakili watak dan profesion seseorang. Walau bagaimanapun, tidak jarang berlaku kesalahan dalam memilih reka bentuk kad perniagaan.

Berikut adalah beberapa kesilapan dalam membuat kad nama yang harus anda hindari:

1. Menggunakan Fon Yang Tidak Sesuai

Pemilihan fon dan penentuan kepadatan fon (kerning) sangat penting dalam membuat kad nama. Pastikan memilih fon yang sesuai dengan ketumpatan fon yang betul supaya orang lain dapat membacanya dengan baik.

2. Menggunakan Kertas Berkualiti Rendah

Sebab penjimatan kos sering menjadi alasan untuk memilih kertas berkualiti rendah untuk membuat kad nama. Walau bagaimanapun, kita tidak boleh lupa bahawa kad perniagaan boleh menjadi gambaran watak dan profesionalisme seseorang.

Jadi, anda harus memilih kertas premium dan menganggapnya sebagai pelaburan dalam perjalanan perniagaan anda.

3. Aloi Warna yang Tidak Sesuai

Campurkan dan padankan warna asas kertas dan warna fon memerlukan percubaan beberapa kali. Pastikan anda telah menemui campuran warna yang tepat sebelum mencetak.

4. Tidak Menyenaraikan Maklumat Lengkap

Maklumat pada kad nama harus disertakan dengan lengkap sehingga orang lain dapat mengetahui lebih lanjut mengenai pemilik kad perniagaan tersebut. Beberapa maklumat yang biasanya terdapat dalam kad nama, termasuk;

 • Nama pemegang kad
 • Nama syarikat
 • Alamat laman sesawang
 • Akaun media sosial
 • Alamat emel

5. Memasukkan terlalu banyak maklumat

Menyertakan terlalu banyak maklumat pada kad perniagaan nampaknya bukan perkara yang baik kerana akan membuat orang lain tidak fokus pada perkara yang paling penting dari kad perniagaan.

Pastikan untuk tidak menambahkan maklumat yang tidak berkaitan dengan profesion atau perniagaan anda dalam kad nama.

6. Cetak Hanya Di Satu Bahagian Kad

Penyebaran maklumat pada kad nama mesti dilakukan dengan baik agar tidak ada ruang kosong. Komposisi surat harus disusun agar penyebaran maklumat pada kad nama tidak terkumpul di satu sisi sahaja.

Baca juga: Kepentingan Menggunakan Kad Perniagaan dalam Perniagaan

Penutup

Penggunaan kad nama mungkin beralih ke media lain yang lebih ringkas. Walau bagaimanapun, kad perniagaan masih mempunyai banyak potensi untuk meningkatkan imej positif anda di mata orang lain.

Mudah-mudahan dengan melihat beberapa contoh kad perniagaan yang dipaparkan dalam artikel ini, anda mempunyai idea atau idea reka bentuk kad perniagaan yang menarik yang sesuai dengan gaya anda.

Semoga bermanfaat!

Artikel Berkaitan