Odi Anindito dan Rakhma Sinseria - Pengasas Kedai Kopi "Coffee Toffee" yang Berjaya

Imej dari Weyap.comImej dari Weyap.com

Kopi memang merupakan salah satu komoditi unggul di Dunia. Kualitinya yang sangat baik menjadikan kopi asal Dunia laris di pasaran dunia. Kopi Luwak, yang sangat terkenal, adalah salah satu contoh potensi komoditi kopi untuk menjadi perniagaan. Tetapi sayangnya, perkembangan perniagaan kopi di Dunia terhad kepada penjualan bahan mentah dan tidak banyak menyentuh tentang hidangan perniagaan atau hidangan dengan konsep kedai atau kafe mewah.

Sebilangan besar perniagaan berkonsep kafe mewah ini dimiliki oleh perniagaan luar. Starbucks dan Coffe Bean, adalah salah satu contoh perniagaan kedai kopi dari luar negara yang berjaya mengembangkan pasaran Dunia. Dan jika anda tahu, bahan mentah untuk kopi yang dihasilkan oleh Starbucks kebanyakannya adalah kopi dari Dunia. Ini tentu perkara yang ironis.

Artikel lain:  Tanpa Tidur Kopi ~ Mengamalkan Teknik Kopi Sejuk yang Unik

Keadaan ini kemudian membuat Obi Anindito dan isterinya Rakhma Sinseria atau sering memanggil Ria untuk kemudian membuat kedai kopi dengan nama Dunia untuk terbang di negara mereka sendiri. Dari cita-cita ini, lahirlah Coffee Toffee, kedai kopi atau kedai kopi asli di dunia yang berjaya menyaingi kedai kopi asing.

Apa sebenarnya perjalanan Ria dalam menjalankan perniagaan Coffe Toffe? Berikutan kajian semula.

Bermula dari cita-cita dan impian

Seperti yang telah dijelaskan sebelumnya bahawa penubuhan Kopi Toffee berpunca daripada cita-cita dan impian para pengasasnya iaitu Obi Anindito dan Rakhma Sinseria yang ingin menaikkan kelezatan kopi domestik. Inspirasi dan kemunculan impian pengasas muncul ketika Obi masih belajar di Australia.

Obi, yang juga bekerja sambilan sebagai Barista di sebuah kedai kopi terkenal di dunia, sangat gembira menghabiskan hari-harinya bekerja. Ketika mengusahakannya, dia merasakan kopi yang digunakan oleh kedai-kedai ini berasal dari Dunia. Melihat ini, Obi tertarik, dia berpendapat mengapa tidak orang-orang Dunia yang harus berniaga dan menikmati kopi yang lazat dari Dunia.

Perniagaan Kopi Awal

Coffee Toffee pertama kali dimulakan oleh Odi dan isterinya Ria di Surabaya pada tahun 2006. Tepat di garaj rumah di Jalan Dharmahusada 181, Surabaya lahir kedai pertamanya. Garaj kereta rumah kemudian dihiasi oleh mereka sebagai tempat bersantai untuk menikmati kopi bersama rakan-rakannya. Semasa terus mengukuhkan konsep dan strategi, Odi dan Ria terus menjalankan perniagaan kecil mereka tanpa memikirkan pengurusan atau perolehan yang akan mereka perolehi.

Semasa membuka kedai kopi pertamanya, Odi menghabiskan modal awal sebesar Rp 5 juta. Nama perniagaan yang diberi nama Coffee Toffee itu sendiri diambil oleh Odi dan Ria kerana pengucapannya memiliki irama yang tepat dan memiliki arti gula-gula coklat seperti yang ditawarkan oleh Coffee Toffee yang juga menyajikan coklat sebagai pilihan menu.

Menghadapi Cabaran dan Halangan

Perniagaan yang dijalankan oleh Odi dan Ria tidak tiba-tiba mencapai kejayaan seperti sekarang. Banyak cabaran dan rintangan yang dialami pada zaman perintis Coffe Toffe. Walaupun telah mengalami zaman kegemilangan dengan memiliki 10 gerai yang tersebar di Surabaya pada awal perniagaannya selama 2 tahun, Coffee Toffee benar-benar muflis pada tahun 2008.

Itu adalah penipuan jahat yang membuat usaha Cofee Toffe seperti itu. Kemuflisan ini malah membuatkan Odi dan Ria terpaksa menjual kereta dan rumah mereka untuk membayar hutang.

Bukan hanya kes penipuan yang dihadapi oleh Odi, pada awal perintis, pasangan itu juga menghadapi cabaran ejekan dan penghinaan dari orang-orang yang tidak bertanggungjawab yang menyatakan bahawa perniagaan Coffe Toffe miliknya adalah perniagaan penipuan sehingga perniagaannya disenarai hitam.

Baca juga:  Pasar Orang Bintaro ~ Mengubah Restoran Menjadi Tempat Makan yang Popular

Capai Kejayaan Setelah Bangkit Daripada Kesukaran

Kesukaran yang dialami oleh Odi dan Ria tidak membuatnya putus asa dan menyerah. Bersenjata dengan semangat dan keyakinan yang kuat, mereka kemudian bangkit dan memperbaiki semua yang tidak baik dalam sistem perniagaan masa lalu. Tidak mahu gagal lagi, pasangan itu kemudian serius membuat perniagaan dengan menjadikan Coffe Toffee sebagai entiti undang-undang dan membentuk konsep kerjasama perkongsian.

Kebangkitan semula Coffe Toffe, yang dimulai di Jakarta, membuat Odi dan Ria setuju untuk fokus dan membahagikan tugas. Odi ditugaskan untuk mencari konsep dan memburu kopi di wilayah tersebut sementara Ria si isteri bertanggung jawab untuk mencari informasi mengenai sistem perkongsian dan #pengurusan.

Dari sini Coffe Toffe secara beransur-ansur naik dan mencapai kejayaan dengan memiliki 113 kafe Coffee Toffee yang tersebar di pulau-pulau Jawa, Jakarta, Kalimantan dan Sulawesi, dengan perolehan berbilion-bilion rupiah setiap bulan. Tidak hairanlah bahawa Kopi Toffee kini dapat disamakan dengan jenama kedai kopi Antarabangsa seperti Starbucks dan Coffee Bean.

Artikel Berkaitan